Újraindul a Legyen Ön is milliomos

2007.12.13. 09:14
A Széf című kvízshow-ban rokonok küzdenek meg az akár húszmilliós nyereményért saját vizuális memóriájukkal, és persze a másikkal, aki mindig jobban tudja, vagy legalábbis nagyon ragaszkodik az igazához. A december 27-én debütáló műsort Sebestyén Balázs vezeti, Vágó István a Milliomossal tér vissza.

Egy héttel a Pókerarc szuperdöntője után új vetélkedővel jelentkezik az RTL Klub, A Széf című műsor már a két ünnep közt adásba kerül. A kvízshow, amit Sebestyén Balázs vezet majd egyedül, nem klasszikus műveltségi kérdéseket szegez majd a játékosoknak, sokkal inkább a jelentkezők vizuális memóriát teszi próbára.

Hány koronát lát?

A 2Way Traffic angol formátumgyártó cég által forgalmazott műsor Angliában Take It Or Leave It (Kell vagy nem kell?) címen fut a vetélkedőkre szakosodott Challenge Tv-n, de sugározzák Hollandiában is.

A műsorban rokonok, (anya-lánya, férj-feleség, unokatestvérek) versenyeznek párosával. A párosok egy képet látnak, hozzá egy állítást, és vagy elfogadják a képet és az állítást igaznak, vagy nem. Tehát azt kell eldönteniük, hogy a képen ábrázolt állítás igaz vagy hamis. Bonyolultan hangzik? Vegyünk egy példát! Tudja hány korona van a magyar címerben? (Eláruljuk, kettő.) És biztos akkor is jó választ adna, ha a kereszt aljában látható koronát gonosz kezek leretusálnák a képről? Nos, hát ilyen és ehhez hasonló kérdésekre kell megfelelniük a játékosoknak, de a formátum kiötlői szerint a beugratós kérdések mellett a párosok vitája is izgalmakat csempész majd műsorba. A játékos duónak ugyanis egyet kell értenie, anélkül nem megy. Viszont időkorlát nélkül vitázhatnak a helyes válaszon, és mivel a formátum kifejezetten olyan kérdésekkel operál, amelyek elsőre egyszerűnek tűnnek, de aztán mégsem, a játékosok egy része rendre össze is veszik majd a kamerák előtt.

A műsor címe a magyarításban azért lett A széf, mert minden egyes helyes kérdés megválaszolása után két széf közül választhatnak a játékosok. Az egyiket kinyithatják, de még azután is eldönthetik, hogy akkor melyiket választják. (Ez körülbelül olyan, mint a Van benne valamiben volt annak idején a reluxa előtti és mögötti ajándék.)

A döntő még ennél is bonyolultabb, mivel hat képrejtvényre kell válaszolnia a legsikeresebb párosnak, majd még egyszer. Megint nem lehet érteni? Hát az első kör után a párosnak újból megmutatják a képeket, ezúttal a helyesen megválaszolt képrejtvényektől kezdve a helyesekig, csak azt nem árulják el, hogy hány válasz helyes. Így a páros megint jól összeveszhet, hiszen az egész játék alatt összegyűjtött pénzt csak akkor kapják meg, ha rátalálnak az utolsó fordulóban felállított hat széfben. A hat széf közül pedig minden egyes jól megválaszolt kérdés után egy üreset eltüntetnek, így minél több kérdésre felelnek meg, annál nagyobb esélyük van elvinni a nyereményt. A magyar változatban egyébként jó esetben akár húszmillió forintot is elvihetnek a játékosok.

A műsor hétköznaponként jelentkezik majd, az első adás december 27-én lesz. Az idén még egy alkalommal jelentkezik, majd jövő január végén adja át helyét az RTL Klub hét és fél éve jelentkező kvízműsorának; a több mint ezer adást megért Legyen Ön is milliomosnak, amely némiképp változó szabályokkal kerül ismét képernyőre, hangzott el a csatorna sajtótájékoztatóján.

Vágó István műsorvezető közlése szerint az újdonság az, hogy a kezdéskor a játékos dönthet: a megszokott menetrend szerint megy végig a kérdéseken, vagy vállalja, hogy csak egyetlen - százezer forintos - garantált nyeremény mellett, de eggyel több segítséggel próbál minél nagyobb nyereményre szert tenni. Ha a második lehetőséget választja, dönthet: szükség esetén a közönség soraiból kéri ki néhány ember véleményét, vagy egy esetben kétszer is tippelhet ugyanarra a kérdésre, mondta.