Nemek harca az erőszakért

2005.11.23. 09:54
A Burger King reklámját kannibalizmussal, egy internet-szolgáltató hirdetését pedig szexuális aberrációval vádoló Tűsarok egyik munkatársa nyílt levélben tiltakozott az RTL Klub Híradója ellen, amely véleménye szerint hozzá nem értő és félrevezető leegyszerűsítésekkel kezelte a családon belüli erőszak kérdését, amikor egy nemrégiben megjelent kutatás eredményeit ismertetve azt állította, hogy az otthoni erőszak áldozatainak többsége férfi, akiket gyakran éppen a nők bántalmaznak és ölnek meg. A nyílt levélhez több mint kilencven kutató, szociológus, újságíró és egyéb rendű és rangú értelmiségi csatlakozott, ezzel nyomatékosítva a nőjogi portál munkatársának véleményét. A szakértő szerint a helyzet azért bonyolultabb: nincsenek nők, vagy férfiak, csak áldozatok és hatalmukkal visszaélő erőszaktevők.

Vajon a legnézettebb kereskedelmi csatorna hírműsora tényleg a nőket vádolná minden családon belül elcsattant pofonért, vagy a Tűsarok csak félmondatokon kötözködik? Himsoviniszta tömegtájékoztatás vagy sértődötten toporzékoló feminizmus, esetleg tudományos érdekkörök civakodása áll a tiltakozás mögött?

Himsoviniszta riporternő?

Az RTL Klub november 3-i Híradójában ment le az az összeállítás, amely az Országos Kriminológiai Intézet most befejezett kutatását ismerteti. A riport szerint "az emberölések fele családon belül történik" és "a statisztikák azt mutatják, hogy egyre több férfi válik családi terror áldozatává". A kutatás tényeit az RTL Klub riportere képi illusztrációkkal dobta fel, szőrős férfikezek elől menekülő nő, gyerek, és összevert arcú feleség tűnik fel a képekben, miközben a narrátor azt mondja, hogy "a családon belüli emberölések kétharmadának áldozata férfi, és csak egyharmada nő. De a lecsúszott, munkanélküli, emiatt alkoholproblémákkal küzdő férfiakat gyakran veri a felesége"

A Tűsarok munkatársa által szövegezett nyílt levél szerint az RTL Klub csupán azt a tényt felejtette el megemlíteni, hogy a most publikált kutatás szerint "az ismertté vált, családon belül elkövetett emberölések kétharmadát ugyan férfiak sérelmére követték el, ugyanakkor az összes családon belüli emberölés elkövetőinek négyötöd része is férfi".

Klikk a képre!
Kattintson a videó megtekintéséhez!

A nyílt levél emellett megemlíti, hogy "minden olyan országban, ahol ezt kutatták, a családon belül erőszak áldozatai elsősorban nők és gyerekek. A szakirodalom a családon belüli erőszak áldozatai kifejezést nem elsősorban azokra érti, akik az életüket vesztik, hanem azokra, akik rendszeres, súlyos, hosszan-tartó, általában többféle (verbális, lelki, fizikai, szexuális és gazdasági) erőszakot szenvednek el családon belül".

Férfiak ölnek férfiakat?

"Több kutató és civil aktivista megkereste a riportot készítő újságírót, aki tudtommal csak egy levélre válaszolt, és abban is visszautasította a ferdítés vádját." - nyilatkozta kérdésünkre Pál Kata, a Tűsarok egyik szerkesztője, aki hangsúlyozta, hogy kooperálni akarnak az RTL Klubbal, hiszen azt szeretnék, hogy ha a problémával szakszerűen, pontosan foglalkozna a hazai média.

Pál Kata szerint azonban a Híradó november 3-i összeállítása tele volt csúsztatásokkal, hiszen azt sugallta, hogy a nők verik a férfiakat, és nem férfiak, ráadásul minderre ráerősített a riport képi világa is. Ez utóbbinak azonban némiképp ellentmond, hogy az összeállításban megszólal egy bántalmazott nő is, megvert férfi viszont nem, és az illusztrációként használt jelenetekben is csak nők és gyermekek szerepelnek áldozatként.

A kifogásolt televíziós riport egyébként azután jelent meg, hogy Tamási Erzsébet, a kutatócsoport egyik tagja, Pázmány Péter Katolikus Egyetem Kriminológiai Tanszékének vezetője az MTI-nek adott nyilatkozatában a az Országos Kriminológiai Intézet kutatását ismertető, a héten megjelent könyvből kizárólag saját fejezetét, a Férfiak sérelmére elkövetett családon belüli erőszak című tanulmány részleteit ismertette, és az RTL Klub riportja ebből emelt ki részleteket.

A sajtóközlemény azonban sokkal egyértelműbben fogalmaz, mint az RTL Klub riportja. "Bár több nő, mint férfi hal meg a partnerkapcsolatokon belül elkövetett gyilkosságok áldozataként, a családon belüli erőszak áldozatainak többsége férfi - hangsúlyozta ugyanis Tamási Erzsébet, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Kriminológiai Tanszékének munkatársa az MTI-nek adott nyilatkozatában.

Na de akkor most mégsem az RTL Klub csúsztatott, hanem a nőjogi portál tévedett? Megkerestük a kutatás vezetőjét, hogy végre megtudjuk, most végül is a férfiak verik a nőket, vagy a nők a férfiakat, esetleg a kérdés ennél valamivel bonyolultabb?

Azért ez bonyolultabb

Az Országos Kriminológiai Intézetben (OKRI) két éven át zajló kutatás során 1500, családon belüli bántalmazással kapcsolatos ügyet dolgoztak fel. Virág György pszichológus, az OKRI igazgatóhelyettese, a kutatás vezetője elmondta, kutatócsoportjuk 2002-ben az ügyészségtől jogerősen lezárt, családon belüli sérelemre egy év alatt elkövetett ügyek aktáját kérte el a vizsgálathoz, amely az eddigi legnagyobb esetszámú kutatás Magyarországon.

A kutatás eredményeit a Családi iszonyok címmel idén megjelent tanulmánykötet ismerteti. A könyv bemutatja a családon belüli erőszak jellemzőit, a megismerhető adatokat, tényeket, tárgyalja a családi erőszak fogalmi kérdéseit, meghatározásának, kezelésének főbb problémáit, bemutatja a nemzetközi és a hazai kutatási előzményeket.

"Bár ez az eddigi legnagyobb minta a témával kapcsolatos magyar vizsgálatok között, mégsem állíthatjuk, hogy reprezentatív lenne. A családon belüli bántalmazások között rendkívül nagy arányú a látencia, vagyis a legtöbb eset nem kerül nyilvánosságra" - mondja Virág György.

Virág szerint azonban a családon belüli erőszak témája azért is vitatott évek óta, mert nem egységesek a témában használt definíciók, ráadásul a szembenálló felek rendszerint eltérő módon interpretálják az adatokat. "A mozgalmak meg akarják döbbenteni a közvéleményt és ennek megfelelő adatokat sorolnak" - mondja.

Virág György ismeri a nyílt levelet. A pszichológus elmondta, a családon belüli emberölések kétharmadában valóban férfi az áldozat, de szó sincs arról, hogy ezeket kizárólag nők követnék el. "A közölt tény pontos, bár nem hangzik el a tudósításban - és talán informatívabb lett volna az anyag, ha hozzáteszik azt is -, hogy az emberölést elkövetők döntő hányada, nyolcvan százaléka is férfi. Vagyis férfi öl férfit családon belül" - teszi hozzá.

A pszichológus szerint azonban a nemek egymásra mutogatása közben elveszik a lényeg, vagyis hogy emberek halnak meg. "Nem megkérdőjelezhető, hogy a legtöbb bántalmazott a nők, és a gyerekek közül kerül ki, a könyvünkben is szerepelnek az ezt alátámasztó adatok. Nem akartunk és továbbra sem akarunk azonban részt venni a számháborúkban, vagy a versengésekben, hogy melyik áldozat az igazi. Nem az a lényeg, hogy milyen nemű az áldozat, hanem hogy bántalmazzák, hogy meghal. Azért mert gyenge, mert kiszolgáltatott, mert hatalom nélküli, akinek ráadásul, mivel a családon belül bántalmazzák, nincs hova menekülnie" - fogalmaz Virág.

A nyílt levélre reagálva egyébként Kotroczó Róbert, az RTL Klub hírigazgatója csak annyit mondott: "Hivatalosan a csatornát, illetve a szerkesztőséget még nem kereste meg senki, de ha telefonon, faxon vagy e-mailben jelentkeznek nála a nyílt levél megfogalmazói, foglalkozik a problémával".