Fazonigazítás az RTL Klubon

2002.09.06. 15:23
Egy hét haladékot adott az RTL Klub a megújuló tv2-nek. Szeptember kilencedikén, hétfőn ugyanis útjára indul a Való Világ, az RTL Klub saját fejlesztésű reality showja, és ezzel párhuzamosan megújul a csatorna egész műsorszerkezete is. Péntek délelőtt az adó vezetése bemutatta a sajtónak a valóságopera helyszínéül szolgáló, luxuslakásnak álcázott stúdiót, és a konkurencia ellen irányuló kikacsintós poénokon kívül szó esett az ősszel induló új műsorokról is.
Gyorsjelentés a lövészárokból

A csatorna vezetői először is kijelentették, hogy az RTL Klub a nézettségi adatok augusztusi zuhanása és a konkurens kereskedelmi adó arculatváltása ellenére nem vesztette el vezető szerepét a magyar televíziós piacon. A legnépszerűbb műsorok nyári szüneteltetése miatt az időleges visszaesés - véleményük szerint - törvényszerű volt, a tv2 megújulását pedig az - AGB adatai szerint - a nézők elég vegyesen fogadták, hiszen a kezdeti nézőcsúcsok után a Big Brother és a megfiatalodott Tények nézettsége is folyamatosan csökken. A csatorna szakemberei az adó elsőbbségének bizonyítékaként értékelték azt is, hogy az augusztus 31-én megrendezett tűzijátékot többen követték figyelemmel az RTL Klubon, mint a tv2-ön és a közszolgálati televízión együttesen. Emellett kiemelték, hogy az esti Híradó, illetve a Barátok közt az erősödő konkurenciaharc ellenére is megőrizte elsőbbségét a 18-49 év közötti korosztályban.

Új műsorarzenál

Az új őszi műsorstruktúrával visszatérnek a jól ismert programok, a Heti hetes, a Kész átverés vagy a Gálvölgyi Show, illetve folytatódnak a régi sorozatok, így a Vészhelyzet, az Elnök emberei és a Maffiózók is új epizódokkal jelentkezik. Az RTL Klub emellett a filmfronton is támadást indít, Őfelsége és a tv2 kémje (a rivális csatornán műsorra tűzött James Bond-sorozat) ellen például a klasszikus Star Wars trilógia digitálisan felújított változatát küldi csatába.

A konkurencia frontális támadásának megtörésére az RTL Klub jó néhány új műsort is csatasorba állít. A gulyáskommunizmus és a háromhatvanas kenyér iránti nosztalgiát meglovagolva közös visszarévedező esztrádműsorral jelentkezik majd Vágó István és Jáksó László. A tervek szerint a havonta egyszer jelentkező Nekünk 80 című showban betétszámként egy a nyolcvanas éveket feldolgozó, humoros szappanopera is helyet fog kapni.

Huszonnégy részes vígjátéksorozat indul előre láthatóan november végén a csatornán, amelyet Kapitány Iván, az Üvegtigris című film rendezője, és Mihály Görgy, az Intercom egykori alapítója készítenek. Az amerikai sablonokból építkező sorozat egy butik tulajdonosainak és alkalmazottainak mindennapjait meséli majd el, az alkotók reményei szerint humoros formában.

A verejtékszagú valóságra vágyók igényeit nem csak egy szórakoztató reality show-val igyekszik kielégíteni az RTL Klub, de megpróbál olyan élethelyzeteket is bemutatni, ahol a lén kívül valóban a lét is a tét. Éppen ezért jelentkezik majd az Utolsó cserkész című műsor, ami a készítők kissé komplikált műfaji besorolása szerint "valóságshowba oltott infotainment-akciósorozat" akarna lenni. Az Aktákban riporterként dolgozó Rendes Zoltán és az exfókuszos Fuchs Richárd jegyzi az új műsort, amely a "valódi" oknyomozással próbálkozik meg. Az első adásban például megismerhetjük a mexikói bevándorlók és az amerikai határőrök küzdelmét, és a hitelesség kedvéért a riporter ezúttal nem csak a rendőröket kísérte el járőrözésre, de kipróbálta azt is, milyen az amerikai börtönélet.

Való Világ, a szuperfegyver

Az RTL Klub legnagyobb beruházása természetesen a Való Világ, amivel az adó a tv2 valóságshowját próbálja meg hatástalanítani. A csatorna vezetői most is, mint szinte mindig, hangsúlyozták, hogy annak ellenére nem kívánták megvenni a Big Brother licenszjogait, hogy anyavállalatuknak ötvenszázalékos tulajdonrésze van a műsort jegyző holland cégben. Ehelyett inkább egy speciálisan a magyar piacra fejlesztett reality showt készítettek, amit először tavaly akartak műsorra tűzni, de akkor a startot a szeptember 11-ei eseményekre tekintettel elhalasztották.

A Való Világ a műsorkészítők szerint nem a megbotránkoztatásról és a nyílt pornográfiáról fog szólni, hanem emberi érzelmekről és konfliktusokról, de ennek némileg ellentmond a sorozat most bemutatott főcímdalának bugyuta refrénje, miszerint "Fenekem a címlapon és a Való Világ elkísér / Gyere-gyere és végén vár a lé!" vagy például, hogy "Mindenfelé kamerák, pofonok és orgiák / bujaság és hazugság, ez kegyetlen világ!"

A show műsorvezetője, Stohl András ennek ellenére bízik a műsor sikerében, és egyáltalán nem fél attól, hogy a Big Brother egyhetes előnyét nem tudnák behozni, véleménye szerint ugyanis egyszerűen intelligensebb játékosgárdát sikerült összeválogatniuk, mint a konkurenciának.

Az első magyar valóságshow-ként beharangozott műsor szabályai némileg eltérnek a megszokottól, hiszen az első hetekben egy vetélkedő keretében a nézők választják ki harminc jelöltből azt a tizet, aki végül beköltözhet a Való Világ luxusbörtönébe, ahol aztán majd huszonnégy kamera figyeli minden mozdulatukat éjjel-nappal. Az első négy játékos jövő hét pénteken zárkózik be a villába, és tíz héttel később már csupán egy marad, aki aztán egy évig nagyon boldogan élhet, hiszen a tizenötmilliós lakás és a kocsi mellett két külföldi nyaralás és tizenkét hónapon át egymillió forintos zsebpénzt is jár majd neki.