Bárki pályázhat MTV-elnöknek

2007.10.18. 13:59
Rudi Zoltán ironikus levelében a versenyszellemet élteti, és lemond a lehetőségről, hogy pályázat nélkül újrázzon. Emellett megköszöni a Magyar televízió kuratóriumának, hogy halogatásuk miatt eddig közel félmilliárd forint kár érte a köztévét.

Pályázatot ír ki a Magyar Televízió elnöki posztjára a közszolgálati médiumot felügyelő közalapítvány kuratóriumának elnöksége - olvasható a testület vezetőjének szerdai közleményében, amelyben - részletek említése nélkül - annyi szerepel: a nap folyamán egyhangú határozattal döntöttek így. Rudi Zoltán, a köztelevízió elnöke egyetért azzal, ha "pályázaton méretnek meg" az elnökaspiránsok tervei - tájékoztatta az MTV közleményében a sajtót. Az MTI az egyik elnökségi tagtól úgy értesült, végül el sem jutott szavazásig az a kérdés, hogy kezdeményezzék-e azt, hogy Rudi Zoltán újrázhasson a poszton.

Irónia

„A közszolgálati televíziózás, a verseny és a teljesítmény elkötelezettjeként egyetértek azzal, ha pályázaton méretnek meg azok a tervek, amelyek szolgálják, hogy a Magyar Televízió továbbra is eredményesen gazdálkodjon és közszolgálati műsorszolgáltatóként meghatározó szereplő legyen a digitális korban" - áll az MTV közleménye szerint abban a levélben, amelyet szerda reggel juttatott el Czeglédi László kuratóriumi elnöknek Rudi Zoltán.

Rudi Zoltán

A tévéelnök, a megjelent sajtóértesülésekkel ellentétben azonban nem zárta ki azért levelében hogy pályázat nélkül legyen újból elnök. De csak a kuratórium egyhangúlag támogatja, annak ellenére, hogy a törvény csak kétharmados támogatást ír elő.

„Amennyiben az MTV Közalapítvány kuratóriumi elnöksége állást foglal az elnöki ciklusom 42 hónapját átfogóan értékelő beszámolóról és a Magyar Televízió fejlődési pályáját alapvetően meghatározó stúdió-berendezési tenderről, továbbá ellenszavazat nélkül támogatja elnöki megbízatásom pályázat nélküli meghosszabbítását, úgy vállalom a megmérettetést a civil delegáltakkal kiegészült nagykuratórium előtt" - áll a Rudi Zoltán által írt levélben, ami az Index információi szerint akkor született, amikor a tévéelnök már tudta, hogy semmiképp nem szerezheti meg a kuratórium összes tagjának támogatását.

A Rudi Zoltán által írt levél más pontjain is fel lehet fedezni ironikus megjegyzéseket.

Először 2007. július 25-én kértem a kuratóriumi elnökségtől azt, adjon előzetes engedélyt ahhoz, hogy közbeszerzési eljárást indítsunk a bérelt óbudai cégközpont és gyártóbázis új stúdió-berendezéseinek beszerzésére. Köszönöm, hogy a testület folyamatosan napirenden tartja az időközben tett kiegészítések után véglegesített előterjesztést. Miután a döntés késése szakértői becslés szerint már csaknem félmilliárd forintos többletkiadást okoz a következő, a 2008-as üzleti évre, ezért most arra kérem Elnök Urat, hogy a testület foglaljon állást ebben a kiemelt jelentőségű kérdésben" - írja a tévéelnök egyértelműen arra utalva, hogy a kuratórium halogatása miatt éri több százmilliós kár a közszolgálati tévét.

Nem is szavaztak

A kuratórium közlése szerint a köztévé első embere ebben arra a múlt pénteki megkeresésre válaszolt most, amelyben a kuratóriumi elnök arról tudakozódott, hogy pályázat nélküli mandátumhosszabbítás esetén vállalja-e az elnök az újabb megbízatást.

"A levél szerint az elnöki posztot 2004. március 5-e óta betöltő Rudi Zoltán készen áll a megmérettetésre, ha a pályázat a jövőépítés érdemi esélyét kínálja" - tudatta az MTV.

Közölték: az MTV elnöke "azt is megerősítette: felelősséget vállal azért, hogy a konszolidáció eredményeire építve a Magyar Televízió a jövőben is hatékonyan gazdálkodik, folytatódik a vállalati munkafolyamatok, a munkaszervezet és a technológia korszerűsítése, a műsorszolgáltatás megújításával pedig az MTV a közösségi párbeszéd, a nemzeti önazonosság és a nemzeti kultúra fórumaként működik".

Az MTI az egyik elnökségi tagtól úgy értesült, végül el sem jutott szavazásig a kérdés, hogy kezdeményezzék-e azt, hogy Rudi Zoltán újrázhasson a poszton.

Nem kéne pályázat

A rádiózásról és televíziózásról szóló törvény által szabályozott három közszolgálati médium - a Duna Televízió, a Magyar Rádió és az MTV - elnökei négyéves mandátumuk lejártakor egy alkalommal pályázat nélkül újrázhatnak.

Ehhez arra van szükség, hogy az elnökség kétharmada - jelen esetben a tízből hét tag - támogassa ezt, a társadalmi delegáltakkal kiegészült nagykuratórium pedig hasonló arányban mondjon igent az előterjesztésre.

Ha valamelyik fázisban megakad a folyamat, pályázatot írnak ki a tisztségre: itt szintén kétharmaddal jelöl az elnökség, majd ugyanilyen arányban kell a nagykuratóriumnak a kiválasztott személy mellé állnia, hogy elnyerje az elnöki posztot.

A leghosszabb ideig

Rudi Zoltán lehet a médiatörvény 1995 végi elfogadása után a Magyar Televízió egyetlen elnöke, aki kitölti mandátumát.

A legtovább (1990 augusztusa és 1994 júliusa között) Hankiss Elemér töltötte be a tisztséget, még a törvény megszületése előtt, noha ő másfél évig várt arra, hogy az államfő elfogadja két és fél évi munkálkodás után benyújtott felmentési kérelmét.

Az őt követő Horváth Ádám valamivel kevesebb mint másfél évig, utóda, Peták István ennél két hónappal rövidebb ideig vezette az MTV-t. Szabó László Zsolt, akit Peták István után 1999 nyarán választottak elnökké, kevés híján egy és háromnegyed évet, míg az őt a poszton követő Mendreczky Károly egy évet és négy napot töltött el elnökként. Eközben többször fordult elő, hogy ügyvezetőként alelnök irányította az intézményt.

A negatív rekordot - valamivel kevesebb, mint hét hónapos hivatali idejével - Rudi Zoltán hivatali elődje, Ragáts Imre tartja.