A Sanoma titokban blokád alatt tartotta a Szigetet

2006.08.17. 15:07
Az Index információi szerint a Sanoma Budapest Zrt. megtiltotta a tulajdonában lévő 37 magazin, üzleti lap és internetes oldal vezetésének, hogy hírt adjon az idei Sziget eseményeiről. A lapkiadó azért rágott be a fesztiválra, mert Gerendai Károlyék a Sanomától kapott ajánlat ellenére továbbra is Pesti Estet favorizálták a Sziget-melléklet gazdájaként.

Aki az Exit ingyenes programajánló füzet alapján akart magának zenei programot keresni a múlt héten, az nem is gyaníthatta, hogy Budapesten egy többszázezres fesztivál zajlik. A szabadidős magazin augusztus 9-16. közötti számában ugyanis egy árva sor sem utalt arra, hogy kezdődik a Sziget.

Sajnos háború van

A Sanoma az Index információi szerint már hetekkel korábban belső köremailben tette tiltó listára a Szigetet. A cégvezetés bejelentése szerint "sajnos háború" alakult ki a fesztivál irányítóival, ezért részletek közlése nélkül az emailben jelezték a Sanoma által birtokolt újságok főszerkesztőinek, hogy a lapjaikban az idén nem szeretnék látni az ottani zenékkel, programokkal, fellépőkkel foglalkozó cikkeket. A helyzetet összefoglalva leszögezték, ha a Szigetnek nem kell a Sanoma, a Sanomának sem kell a Sziget.


Programajánlat Sziget nélkül

A tiltás miatt nem csak az Exit, hanem olyan magazinok sem méltatták figyelemre a tömegeket megmozgató egy hetes eseménysorozatot, amelyek az előző években bőven közöltek beszámolókat. A sajtóblokádot csupán néhány lap nem vette elég komolyan, így a Figyelő is közölt egy oldalas írást. A kiszivárgott hírek szerint a lazaságnak tulajdonosi dorgálás lett a következménye.

Exit vs. Pesti Est

Úgy tudjuk a lapkiadó vállalat azt vette zokon, hogy nem sikerült elhappolni az Exit konkurense, a Pesti Est elől a jelentős hirdetői bevételt garantáló Sziget-melléklet kiadói jogát. jóllehet saját megítélésük szerint ajánlatuk volt a jobb. A Sanoma marketing- és PR-igazgatójától próbáltuk megtudni, mi vezetett a két vállalkozás közötti üzleti tárgyalások után ahhoz, hogy letiltsák a szigetes cikkeket, de B. Csejtei Ildikó nem kívánt nyilatkozni az ügyben.

A Sziget főszervezője, Gerendai Károly viszont azt mondta, nem érti a Sanoma álláspontját, mert tény ugyan, hogy a cég tett ajánlatot a programfüzet kiadására, de mivel hagyományosan a Pesti Esttel dolgoznak, tulajdonképp szóba sem jött, hogy váltsanak. Más szigetes források viszont azt állították az Indexnek, hogy nem csak a hagyomány miatt maradtak a régi partnernél, hanem az ajánlatok között nem volt döntő különbség.