Emőke
8 °C
19 °C

A Sanoma titokban blokád alatt tartotta a Szigetet

2006.08.17. 15:07
Az Index információi szerint a Sanoma Budapest Zrt. megtiltotta a tulajdonában lévő 37 magazin, üzleti lap és internetes oldal vezetésének, hogy hírt adjon az idei Sziget eseményeiről. A lapkiadó azért rágott be a fesztiválra, mert Gerendai Károlyék a Sanomától kapott ajánlat ellenére továbbra is Pesti Estet favorizálták a Sziget-melléklet gazdájaként.

Aki az Exit ingyenes programajánló füzet alapján akart magának zenei programot keresni a múlt héten, az nem is gyaníthatta, hogy Budapesten egy többszázezres fesztivál zajlik. A szabadidős magazin augusztus 9-16. közötti számában ugyanis egy árva sor sem utalt arra, hogy kezdődik a Sziget.

Sajnos háború van

A Sanoma az Index információi szerint már hetekkel korábban belső köremailben tette tiltó listára a Szigetet. A cégvezetés bejelentése szerint "sajnos háború" alakult ki a fesztivál irányítóival, ezért részletek közlése nélkül az emailben jelezték a Sanoma által birtokolt újságok főszerkesztőinek, hogy a lapjaikban az idén nem szeretnék látni az ottani zenékkel, programokkal, fellépőkkel foglalkozó cikkeket. A helyzetet összefoglalva leszögezték, ha a Szigetnek nem kell a Sanoma, a Sanomának sem kell a Sziget.


Programajánlat Sziget nélkül

A tiltás miatt nem csak az Exit, hanem olyan magazinok sem méltatták figyelemre a tömegeket megmozgató egy hetes eseménysorozatot, amelyek az előző években bőven közöltek beszámolókat. A sajtóblokádot csupán néhány lap nem vette elég komolyan, így a Figyelő is közölt egy oldalas írást. A kiszivárgott hírek szerint a lazaságnak tulajdonosi dorgálás lett a következménye.

Exit vs. Pesti Est

Úgy tudjuk a lapkiadó vállalat azt vette zokon, hogy nem sikerült elhappolni az Exit konkurense, a Pesti Est elől a jelentős hirdetői bevételt garantáló Sziget-melléklet kiadói jogát. jóllehet saját megítélésük szerint ajánlatuk volt a jobb. A Sanoma marketing- és PR-igazgatójától próbáltuk megtudni, mi vezetett a két vállalkozás közötti üzleti tárgyalások után ahhoz, hogy letiltsák a szigetes cikkeket, de B. Csejtei Ildikó nem kívánt nyilatkozni az ügyben.

A Sziget főszervezője, Gerendai Károly viszont azt mondta, nem érti a Sanoma álláspontját, mert tény ugyan, hogy a cég tett ajánlatot a programfüzet kiadására, de mivel hagyományosan a Pesti Esttel dolgoznak, tulajdonképp szóba sem jött, hogy váltsanak. Más szigetes források viszont azt állították az Indexnek, hogy nem csak a hagyomány miatt maradtak a régi partnernél, hanem az ajánlatok között nem volt döntő különbség.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Egzotikus körutazások!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.