A ProSiebenSat.1 megvette a Tv2 tulajdonosát

2007.06.27. 18:48
Létrejött Európa második legerősebb médianagyhatalma, aminél csak az RTL nagyobb. Az SBS-t megvásárló médiakonglomerátum viszont az élre akar törni pár éven belül. A felvásárlás azért nem olyan meglepő, hiszen mindkét cég ugyanannak a befektetői körnek a tulajdonában volt már eddig is.

Európa második legnagyobb televíziós társasága jön létre, miután a német ProSiebenSat.1 megveszi a Magyarországon a TV2-ben érdekelt európai SBS csoportot. Az összevont társaság azonban nem elégszik meg a második hellyel, céljuk az első hely elhódítása az RTL csoporttól. Az ügyletet várhatóan július elején véglegesítik.

Németország legnagyobb televíziós társasága 3,3 milliárd eurót fizet az SBS-ben való 100 százalékos részesedésért. A fúzió révén létrejövő társaságnak 13 országban 24 ingyen fogható és 24 fizetős tv-csatornája, valamint 22 rádió-adója lesz, összesen 77 millió háztartást érnek el. A két társaság jól kiegészíti egymást: miközben a ProSiebenSat.1 elsősorban Németországban erős, az SBS a Benelux-államokban, Skandináviában és Kelet-Európában jók a piaci pozíciói.

Az összevont vállalat árbevétele meghaladja a 3 milliárd eurót, a piacvezető RTL, (amely 11 országban 39 tv-csatornát és 33 rádióadót üzemeltet) viszont tavaly 5 milliárd eurót meghaladó árbevételre tett szert.

A ProSiebenSat.1-et tavaly novemberben a Borsodchemben is ellenőrzést szerzett brit Permira, valamint a New Yokr-i székhelyű KKR befektetési társaság vette meg. A Permirának és a KKR-nek az európai SBS televíziós csoportban is többségi részesedése van, vagyis a cégcsoport tulajdonképpen egyik cégével megvásárolt a másikat.

A ProSiebenSat.1 korábban a Haim Saban amerikai milliárdos körül csoportosuló konzorcium tulajdonában volt, a cégre korábban többen pályáztak, köztük a Springer kiadó és a volt olasz kormányfő, Silvio Berlusconi cégéhez tartozó Mediaset is.