1,7 milliárd euróért vásárolják fel a Tv2 tulajdonosát

2005.08.22. 16:15
A 37 tévécsatornát és 11 rádióhálózatot egy befektetési cég vásárolná meg. Az EU trösztellenes hatósága még beszólhat.

A Permina befektetési cég és a Kohlberg Kravis Roberts (KKR) társaság hétfőn megállapodást kötött arról, hogy felvásárolják a luxembourgi székhelyű SBS Broadcasting SA társaságot. Európa egyik legnagyobb műsorszóró társaságának értékét 1,7 milliárd euróban ( 2,07 milliárd dollár) állapították meg.

Az SBS Broadcasting a magyarországi TV2-t működtető társaságnak is fő tulajdonosa.

A Permina és a KKR mintegy 1,7 milliárd eurót fizet majd készpénzben az SBS eszközeiért, köztük 16 televíziós csatornájáért, 21 fizetős tévé csatornájáért, 11 rádióhálózatáért, amelyek kilenc országban 100 millió nézőt, hallgatót érnek el. A két felvásárló társaság átvállalja az SBS adósságait is, amelyekkel együtt az üzlet - kisebbségi részesedést figyelmen kívül hagyó - értéke 1,86 milliárd euró (2,27 milliárd dollár).

Az üzlethez még az Európai Unió trösztellenes hatóságának és az SBS részvényeseinek is hozzájárulásukat kell adni. A részvényesek rendkívüli közgyűlését októberre tervezik összehívni.

Az SBS 1989-ben három skandináv televíziós csatorna üzemeltetésével indult be, majd a cég kereskedelmi televíziós és rádiós állomások működtetésébe fogott Belgiumban, Finnországban, Görögországban, Magyarországon, Hollandiában és Romániában.