Hamis 'filmfolytatások' a kereskedelmi tévéknél

2003.05.28. 15:26
Tűkön ül, hogy megtudja, merre megy a meteor az Armageddon második részében? Kíváncsi, milyen újabb galibát okoz a kotnyeles földönkívüli a Ragadozó 3-ban? Nyugodtan lazíthat: a kereskedelmi tévékben beharangozott folytatások csekély értékű B-mozik, amelyeken csak a szabadon értelmezett címadási gyakorlat segíthet.
Bevett szokás a magyar kereskedelmi televízióknál, hogy a csomagban vásárolt filmjeik egyikét-másikát mint korábban vetített sikerfilmek folytatásait tűzik műsorukra, és így is hirdetik meg. Az eredeti kasszasiker és második-harmadik része csak témájában hasonló, de az "első rész" sztárparádéi helyett általában névtelen színészeket, alacsony költségvetésű látványt és banális, olykor a plágium határát súroló sztorit - egyszóval igazi B-movie-t kap a gyanútlan tévéző.

Az ál-Predator
A legfrissebb példa az RTL Klubon május 19-én adott Armageddon 2. A Bruce Willist, Ben Afflecket, Liv Tylert és Steve Buscemit felvonultató Armageddon második részeként meghirdetett film eredeti címe Cosmic Shock volt, csak Magyarországon nevezték ki a hollywoodi katasztrófafilm folytatásának. Igaz azonban, hogy mindkettőben majdnem összeütközik a Földdel valamilyen égitest. Sajátossága egyébként a "folytatásnak", hogy egy évvel az 1998-ban bemutatott Armageddon előtt készült.

A tv2 vetítette korábban Ragadozó 3. címmel az eredetileg DNA című amerikai rémfilmet. Az Arnold Schwarzenegger főszereplésével készült Ragadozóban (Predator), illetve a Ragadozó 2-ben (Predator 2) a főhősök egy, a Földre mintegy szafarizni járó idegennel veszik fel a harcot. A Ragadozó 3. cím mögött azonban az Amerikában DNA néven piacra dobott horror-videofilm rejtőzik, tehát a Predatorban megismert és megkedvelt szörnyet itt nem láthatjuk viszont.

Szabad a címválasztás

Az RTL Klub az Index megkeresésére leszögezte: a Cosmic Shock sok elemében hasonlít az Armageddonhoz, s mivel a magyar címválasztás "a lehetőségeken belül szabad", ezért kaphatta az Armageddon 2. magyar címet. A csatorna válaszában hozzáteszi: ha már elkészült volna az Armageddon igazi folytatása, nem használhatták volna ezt a címet.

Hasonló eset történt a tv2-nél, amikor a Piton (Python) című film sugárzása után megvettek egy némileg hasonló - szintén kígyókról szóló - filmet (Venomous), s azt Piton 2-ként vetítették. Ezután készült el a Python valódi második része, amelyet viszont az RTL Klub vásárolt meg, de annak már kénytelenek voltak a Piton 3 címet adni.

Az üggyel kapcsolatban a tv2-től megtudtuk: a Piton 2-t és a Ragadozó 3-at - amelyek korábban már megjelentek videokazettán - a Mirax filmforgalmazó vállalattól vásárolta a csatorna, címmel együtt, a szerződés pedig kötelezte őket a cím megtartására.