Katasztrófasminkestől a fogpiszkálótartóig

2001.07.09. 18:26
Szokatlanul ingerdús trendmagazinra lehetett bukkanni az m1-en, vasárnap délután. Az is kellett az élményhez, hogy a tévéújságunk odahaza elvesszen, mert cím alapján inkább egy hét sóbányában, egy műszakban két pszichológussal, mint egy műsor ilyen címmel.
Inkább lett volna a címe Divatos, vagy Trendes, az ég szerelmére, nem 1969-ben vagyunk Rotschild Klári néni szalonjában. Ehhez képest a műsor friss és jó, vagy pedig ennyire fáradt voltam. Ráadásul nem is divatmagazinról van szó, hiszen mindenféle, fiatalok által kreált, és művészeti főiskola kereteibe beférő tevékenységet mutatott be a kis magazin, rövid klipszerű részekben. De minden mást is, ami épp kézre esett: voltak például sikkes deszkások és sikkes utcai mutatványosok. Mintha Szalontai Szilvia éjszakai ATV-s műsorának a "Tínédzserlamúr, igazi tínédzserlamúr" címet adták volna.

Gianfranco Ferré-bemutató
"Érdektelenség fogadta"
Akkor esett meg a szívem a Sikkesen, mikor a Gianfranco Ferré divatbemutatóról a műsorvezető lány azt mondta: "érdektelenség fogadta". Ez az első szórakoztató esemény az országban, ami nem ájult siker mellett zajlott, mert ilyet még tévében az életben nem mondtak. Főleg nem divatról szólva. Még látunk egy fiatal kreátort, aki bocimintás tollkabátot tervezett egy öt éves kislánynak, "és tetszett neki".

Egy katasztrófasminkest is mutattak, aki egy mentőautó hátuljában üldögélve műbemosást festett a bemondólány szeme alá. Az utcai tűzpörgetőket ugyan én már láttam valahol, a Zanzibárban vagy egy keresztény ifjúsági műsorban mint a fiatalkori bűnözés alternatíváját, de nem kell annyit tévézni. A Sikkesben viszont jobban el volt találva a háttérzene és az operatőr. Na ez az, az operatőr. Ilyen műsor van azon az adón is, amit állítólag senki se néz, mégis mindenki látja, a VIVA+-on. Ott interjúzásnál Lilut szokta körbenyalogatni a kamera, sárga szűrő, rácsos szűrő, szénszűrő, Lilu arcbőrét jobban ismerem már, mint a kozmetikusa. Itt egy modell a műsorvezető, aki valószínűleg az a híres modell, és végre valaki úgy vékony, hogy nincs melle. Pedig már igényelni akartam a diákhitelemet egy mellplasztika erejéig, hogy én is bizton hálával gondolhassak majd a kormányra, jövő nyáron Siófokon.

Ami még tetszett a Sikkesben, azok a hülye és ronda tárgyak világhírű designerek kezéből, iszonyat pénzekért. Még sose láttam sznob fogpiszkálótartót, fából van, de nagyon gáz. Zárásképpen leadták a Gianfranco Ferré bemutató férfidivat részét fél órával később, "és végül: mik a legújabb események a divat világában?" címszóval.

A lány áll az Árpád-híd fölött a Gellérthegyen, totál '93-as telefonkönyv-fedél fíling, elbúcsúzik, vége, és jó volt, mert nem volt Lilu tíz centiről és nem volt Náray Tamás. Pedig ha Magyarországon valaki odáig kimondja, hogy "di..", akkor már biztos, hogy benyomnak félórát a Mestertől.