Az MTV műsorainak felén változtatna az új alelnök

2005.03.08. 15:03
A Magyar Televízió frissen kinevezett műsorokért felelős alelnöke száműzni szeretné a "rossz, ízléstelen és silány" műsorokat a köztévéről. Simon András szerint csupán a műsorok fele elfogadható, a többin változtatni kell.

A Magyar Televízió (MTV) műsorokért felelős alelnöke száműzni szeretné a "rossz, ízléstelen és silány" műsorokat a köztévéről, jelentette ki a múlt héten kinevezett alelnök keddi sajtótájékoztatóján. Simon András hozzátette: még nem látta az egyes műsorkészítők és az MTV közötti szerződéseket, valamint nem tudja, milyen szerződéses kötelezettségei vannak a közszolgálati médiumnak, közölte az MTI.

Véleménye szerint a műsorok felén legjobb esetben is változtatni kell. "Ötven százalék, ami elfogadható és ötven százalék, ami változtatásra szorul" - mondta Simon András, aki szerint ez optimista becslés.

Érdekes műsorok

Hogy pontosan mely műsorokról van szó, azt Simon András nem kívánt lapunknak részletezni. "Nem tenném meg a műsorkészítő kollégákkal, hogy a sajtóból értesüljenek az őket érintő változásokról" - mondta. Az alelnök hozzátette, hogy hamarosan minden műsorkészítő műhelybe el fog látogatni, hiszen nem lenne igazságos a távolból ítélkezni olyan műsorok fölött, amik esetleg csak a lehetetlen körülmények miatt olyanok, amilyenek. Ezekben az esetekben először a megfelelő eszközöket bocsátja majd a műsorkészítők rendelkezésére az alelnök.

Lapunk kérdésre Simon András elmondta: a preferenciák sorában az első a közszolgálati feladatoknak minél inkább eleget tevő tévé létrehozása, csak a második a nézettség. "Érdekes és a szó klasszikus értelmében értékes műsorokat szeretnék látni - mondta, - és bár az MTV továbbra sem akar szórakoztató tévé lenni, de érdekes attól még lehet." Az alelnök szerint szerint a legnagyobb kihívás a minőség szakmai szempontjait a nézők igényeihez igazítani.

Szeptemberben új csatorna?

Az MTV tervezett harmadik csatornájával kapcsolatban kifejtette azon véleményét, miszerint van realitása annak, hogy az új csatorna szeptember elején megkezdje működését. Simon András szólt arról is, hogy az MTV idei üzleti tervét március 22-ig kell benyújtani a közszolgálati médiumot felügyelő közalapítvány kuratóriumi elnöksége elé.

A Magyar Televízió Közalapítvány kuratóriuma március 4-i ülésén egyhangúlag hagyta jóvá Takáts Imre általános alelnöki és Simon András műsorokért felelős alelnöki megbízását.