Elhallgat a Simpson család?

2004.04.01. 16:24
Sztrájkba lépett az a hat amerikai színész - Dan Castellaneta, Hank Azaria, Harry Shearer, Yeardley Smith, Julie Kavner és Nancy Cartwright -, akik a hazánkban is népszerű rajzfilmsorozat, a Simpson család szereplőinek a hangját adják. A színészek a mostani gázsijuk háromszorosát kérik, így egyelőre veszélybe került a sorozat immár 16. szezonja.
A hat színész eddigi fizetése fejenként 125 ezer dollár (25 millió forint) volt epizódonként, azonban nem elégednek meg ennyivel, s ennek az összegnek mintegy a háromszorosát, 360 ezer dollárt (72 millió forintot) kérnek epizódonként vagy 8 millió dollárt az egész szezonért (ez 22 epizódot jelent). Erre azért van lehetőségük, mert a sorozat tulajdonosával, a Twentieth Century Fox TV-vel kötött, jelenleg érvényben lévő három éves szerződésük hónapokon belül lejár.

Hat esztendővel ezelőtt, 1998-ban volt már példa hasonló sztrájkra a Simpson család háza táján. Akkor az epizódonként 30 ezer dollárt kereső színészek fenyegetőztek, kevés sikerrel: a gyártó cég új színészekkel folytatta a sorozatot.

A manapság legjobban fizetett sorozat-színész a "Szeretünk Raymond" (Everybody loves Raymond) című sorozat Emmy-díjas főszereplője, Ray Romano, aki epizódonként 2 millió dollárt keres.