Biciklisek elgázosítására szólított fel Boros és Bochkor

2005.09.21. 17:32
Az autómentes nap kapcsán biciklisek elleni támadásokra szólított fel a Bumeráng című rádióműsor két műsorvezetője. Az ORTT még nem döntött az agresszióra felszólító műsorral kapcsolatban, de az valószínű, hogy nem közösség elleni izgatásról van szó.
Több panasz is érkezett szerda délig az ORTT panaszbizottságához a Sláger rádió biciklisek elgázosítására, elütésére és dróttal való leszedésére buzdító Boros-Bochkor-műsor miatt. A műsorvezető sajnálja azt, aki nem értette a viccet, de szerinte a bicikli nem a városba való.

Autós terror

"Tudod mit csinálnék egy biciklistával? Bezárnám a garázsomba és elindítanám az autóm motorját" - mondta Bochkor Gábor az autómentes nap kapcsán a Bumeráng című rádióműsorban kedden reggel. Boros Lajos szintén a Sláger rádió műsorában arra kérte a hallgatókat, hogy feszítsenek ki egy drótot a biciklisek felvonulásán. Később a bringások elütésére szólítottak fel, végül összefoglalóan megjegyezték: "Egy metropoliszban nincs helye biciklinek."

Bicikliznek Bochkor Gábor az Indexnek elmondta, ők nem a biciklisek ellen vannak. A műsorvezetőket az Andrássy út autómentes napi lezárása és a forgalmat várhatóan néhány órára megbénító felvonulás dühítette fel. Bochkor szerint nem a demonstráció a megfelelő eszköz a biciklisek céljainak elérésére, mert például a háború sem szűnik meg azzal, hogy tüntetéseket szerveznek ellene.

A műsorvezető sérelmezte, hogy egy jogaiért küzdő "kisebbség" aznap gátolja a többség mozgását. Felvetettük, hogy ilyen alapon a rasszizmus elleni tüntetés is helytelen volt, sőt, minden demonstráció értelmetlen, hiszen azokat jellemzően valamilyen kisebbség szervezi figyelemfelkeltésül. Bockor Gábor szerint ebben az esetben más a helyzet, mert ez a város nem alkalmas a biciklizésre. "Hangsúlyozom, a biciklivel nincs semmi baj, csak éppen olyan metropoliszban, ahol nincs kerékpárút, nem kell biciklizni, mert veszélyes".

Vicc volt

A szeptember 22-i felvonulás térképe
A felvonulás térképe
Kattintson a nagyításhoz!
A hallgatók 99 százaléka smseikben egyébként az útlezárás, és 90 százalékban a kerékpárosok ellen foglalt állást, mondta Bochkor. A durva üzenetekre durván reagáltunk, magyarázta a műsorvezető, miért szólítottak fel végül a biciklisták elgázosítására. Kiemelte ugyanakkor, hogy gyalázkodó üzeneteket kaptak a kerékpáros-szimpatizánsoktól is.

"Vicc volt, hogy a biciklisek elé drótot kellene kifeszíteni, aki komolyan vette, azt sajnálom. Ha a kocsmában ülünk, és mondunk dolgokat, azt sem veszik szó szerint aztán" - árnyalta a képet Bochkor Gábor. Kérdésünkre, hogy finomítanának-e véleményükön az ORTT-panaszok ismeretében, ha a későbbiekben szóba kerülne a téma, a műsorvezető azt mondta: "a munkaadó kímélése végett igen".

Csend és bejelentések

Mit gondol a Bumeráng műsorvezetőinek élő adásban elhangzott megállapításairól a munkaadó, Sláger rádió? Kíváncsiságunk több órás telefonálásra bírt rá minket, ám végül senkit sem sikerült megszólaltatnunk az ügyben.

Berényi Diána, az ORTT munkatársa is csak annyit tudott mondani, több mint tíz bejelentés érkezett hozzájuk. Bővebbet a két hét múlva zajló tárgyalás után közölhet a sajtóval.

A médiában egyébként nem ez volt az egyetlen, biciklista ellenes megnyilvánulás. Hülyék vagytok, szólt a főcím a Blikk keddi címlapján.

Nem büntetőjogi kérdés

Mivel a témában indult topic felveti a megszólalók büntetőjogi felelősségét, megkérdeztük jogi szakértőnket, valóban támadhatóak-e jogilag a műsorvezetők kijelentései. Megtudtuk, hogy az eset egyértelműen nem tekinthető közösség elleni izgatásnak, mivel kérdéses, hogy a kerékpárosok tekinthetőek-e "a lakosság egyes csoportjainak", akik ellen a műsorvezetők gyűlöletre uszítottak.

A felbujtás pedig rendszerint feltételezi, hogy valaki bevallottan az alapján kövessen el bűncselekményt.

Az eset nem hozható párhuzamba a Tilos rádióban leadott számmal, amely politikusok elleni támadásokra buzdította a hallgatót, mondta kérdésünkre a jogász, mivel ott közszereplők voltak a célkeresztben. A szakértő szerint az ügy sajtóetikai kérdés.