Félnek a szcientológusoktól a South Park forgalmazói

2006.01.20. 17:00
A brit forgalmazó úgy döntött nem mutatja be a South Park rajzfilm A gardróbszekrény fogságában című részét. Az epizódban Tom Cruise bezárkózik Stan gardróbjába, mert a fiú, mint Hubbard, a szcientológia atyjának reinkarnációja nem tartja őt jó színésznek.

Amerikában november közepén mutatták be a South Park "Trapped in the Closet" című részét.

Coming out

#alt#
Tom Cruise
Forrás: southparkstudios.com

A Nagy-Britanniában letiltatott 912. epizódban Stant rábeszélik egy szcientológiai tesztre, hogy megmérjék a "théta-szintjét", de az olyan magas, hogy kiakadnak tőle a műszerek. Ezért úgy vélik, hogy Stan csakis L. Ron Hubbard, korábban sci-fi ponyvaíró, a szcientológia alapítójának a reinkarnációja lehet.

Hamarosan odáig fajul a helyzet, hogy South Park-i házuk előtt lelkes tömeg ünnepli a visszatért mestert, akit a hálószobájában meglátogat Tom Cruise is. A sztár teljesen kétségbe esik, amikor Stan jobb színésznek tartja nála Leonardo di Capriót és Gene Hackmant. Bezárkózik a gardróbszekrénybe, ahonnan sem John Travolta (szintén elkötelezett szcientológus), sem volt felesége, Nicole Kidman könyörgésére nem hajlandó előjönni.

A színészre használt In the Closet angol kifejezés arra utal, aki elrejti másságát a nyilvánosság előtt. Amikor a szereplők és a rendőrség Tom Cruise-tól azt kérik, hogy "Come Out Of The Closet", akkor valójában nemcsak arra biztatják, hogy jöjjön ki a gardróbból, hanem arra is, vallja be, hogy meleg.

Megelőzik a pert

#alt#
"Feltartott kézzel jöjjenek ki!"

A szcientológia egyház tagját nemcsak azért érintheti kellemetlenül a rajzfilm, mert melegnek állítják be, hanem azért is, mert rajta keresztül az egész vallási közösséget támadják. Vezetőjük többek között bevallja, hogy az egyház célja nem más, mint a pénzszerzés.

Cruise korábban beperelte azokat, akik arra célozgattak, hogy a saját neméhez vonzódik. Előző felesége, Nicole Kidman egy 1997-es nyilatkozatában egyértelművé tette, hogy hasonló esetben mindig perre mennek gyermekeik védelmében.

A South Park már többször nevetségessé tett híres médiaszemélyiségeket és politikusokat. Eddig megúszták per nélkül, de ez az eset - sok minden más mellett - azért is kínos, mert a South Parkot gyártó Comedy Central vígjátékcsatorna tulajdonosa, a Viacom médiavállalat húzóembere tavaly a szcientológus színész-rendező volt, aki sokmilliós hasznot hozott a cégnek a Világok harca című filmjével.

A South Parkra rájár a rúd, december végén a menstruáló Szűz Mária-szoborról szóló epizód ismétlését tiltották le a Katolikus Liga kérésére.