Gyöngyi
2 °C
13 °C

Ennyi jó

2003.06.26. 08:29
Az uborka jegyében most megengedem magamnak azt a magánszenzációt, hogy tessék valami, vagyis laudáció következik egy ötperces műsorkáról, amely szerényen és eldugottan őrzi a televíziózásnak mint ember és ember közti kommunikációnak az elfelejtett erényeit.

Stahl Judit visszatérését a Micukó és az azt övező álszent botrányok tették zajossá, jelentősége viszont, nekem legalábbis, abban a főzőcskeműsorban van, amelyet Stahl konyhájában forgatnak, és a címe ennek megfelelően, minden csipke nélkül, Stahl konyhája lett.

A gasztronómiai műsorok általában show-k: jól fejlett kurjongatószervvel megáldott, a mediterrán gesztusokat jól-rosszul utánzó séfek egy tíz négyzetméteres asztalon szarvasgombás brokkolikrémmel töltött fürjtojást készítenek előétel gyanánt, majd golyószóró-sebességű kommentárok közepette megalkotják a hétféle tibeti fűszerbe forgatott zsiráflapockát hasadóanyag-szósszal. Lényeg, hogy a végeredmény egzotikus, furcsa és látványos legyen, a házigazdát pedig az itt megnyilvánuló páratlan mesterségbeli tudása avassa sztárrá. Don't try this at home - mondja a sztárszakács, és tényleg: többnyire már a hozzávalók eltántorítják a lusta és fáradt tévénézőt attól, hogy akár felírja a receptet, nemhogy meg is próbálkozzon vele.

Stahl viszont minden allűr nélkül elővesz egy csomag tartós kenyeret, egy konzervet, "annyi mustárt, amennyi a tubusban maradt", meg egy kis zöldséget, jól megborsozza, mint mindent, beletömi az egészet a turmixgépbe, mint majdnem mindent, rádob egy szeletelt sajtot, és kész is a tonhalas melegszendvics. Amit egyébként - a puding próbája - magam is utána csináltam, és működött. Még csak le se kellett menni a hozzávalókért. S mindez fölösleges anekdoták, nagyképűség, erőltetett poénok nélkül, egészen bensőséges hangvétellel, visszafogott, de - a tv2-re amúgy nem jellemző módon - egységessé áramvonalazott képvilággal. Mintha tényleg csak felugrottunk volna egy kávéra, és ha már ott vagyunk, harapunk is valamit. És közben beszélgetünk, semmi különösről, pont a készülő uzsonnáról, de úgy, mintha akármi másról beszélgetnénk. Nincsenek nagy szavak, a stílusban nincs semmi, ami kizárná a nézőt a kommunikáció interaktivitásából, ha ez nem egy tévéműsor lenne. Bizony különös: tévéműsorban néha nem a majomheresütéshez kell bátorság, hanem a konzervnyitáshoz, általában pedig ahhoz, amit valójában csinálunk mink magyarok mindennap, kamerán kívül, civilben. A valósághoz, show nélkül.

Öt perc az egész csupán, a vele együtt csomagolt, Kádár-kori népfrontos nosztalgiákat ébresztő lakossági receptverseny-blokkal együtt talán nyolc. Öt perc mesterkéletlen, őszinte műsoridő, ahol nem néznek csonthülyének, aki elhiszi, hogy kizárólag Kotányi-vegetával lehet jót főzni, és tuskóhopkinsnak sem, hogy csak arra kapom fel a fejem, ha a séf Mucius Scaevolaként fél kezét is ledarálja a turmixon.

Előtte és utána tíz perc reklám, bepótolandó mindezeket.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!