Zárul a reality-olló

2002.10.25. 03:46
Emelkedik az RTL reality showjának, a Való világnak a nézettsége, míg a tv2 Big Brotherje egyelőre stagnál. A legizmosabb program továbbra is a Barátok közt. Az önkormányzati választásokat feleannyian követték folyamatosan figyelemmel, mint Will Smith vadnyugati izomkodását.
Felzárkózik a Való világ

Október 14. és 20. között a Big Brother átlagos nézettsége 1 865 500, míg a Való világé 1 683 500 volt a hétköznapokon, amiből kiderül, hogy az RTL Klub showja az elmúlt hétre sokat lefaragott riválisával szembeni lemaradásából. Az adatok a teljes lakosságra vonatkoznak.

Hogyan mérik a nézettséget?
Hogyan működik a rejtélyes, a televíziók között néha késhegyig menő vitákat okozó műszeres nézettségmérő rendszer? Mit jelent a nézettség pontosan? Hány néző véleményéből és hogyan számítják ki a hirdetési piacot meghatározó mutatókat? Az AGB Hungary működésének bemutatása
Ha a heti átlagot tekintjük, abból az derül ki, hogy a tv2 ismét megelőzte versenytársát, a részletes adatokból azonban kitűnik, hogy ezt az átlageredményt egyetlen nap, a szombat kiemelkedő nézettségével érte el, miközben a hétköznapokon kissé gyengébb eredményt produkált az RTL Klubnál. A szombati nézettségi csúcs oka az, hogy az RTL Klub gyakorlatilag feladta a versenyt a hagyományosan óriási érdeklődést kiváltó Big Brother-jelölőshowval szemben, és egy kémfilmmel, az Oroszország Házzal töltötte ki a műsoridőt. Így történhetett, hogy a BB szombati adását 2 663 500 honfitársunk nézte, ami 54,9 százalékos, szintén kiugró közönségarányt jelent.

Továbbra is a Barátok közt a szórakoztató tévéműsorok királya. A magyar gyártású szappanopera átlagos nézettsége 2 165 000 volt a vizsgált héten (teljes lakosság); a Berényi család eredménye tehát felülmúlja a világon végigsöprő reality show mutatóit. A nemzetközi tapasztalatok egyébként azt mutatják, hogy a Big Brother nézettségi görbéje homorú, tehát az erős nyitás után némi visszaesés következik, majd a vetélkedés fokozódásával ismét növekszik a közönség érdeklődése. A Big Brotherből még hat hét van hátra. A Való világról, új licenc lévén, még nem lehet tudni, hogyan alakul majd a pályája.

Nem változott a híradók nézettségében tapasztalható eltérés: míg a tv2-n jelentkező Tények a 4 évesnél idősebbek körében rendre megelőzi az RTL Klub Híradóját, a kereskedelmi (18-49 éves) kategóriában változatlanul fordított a rangsor.

Elégedett lehet az RTL Klub a múlt héten indult Utolsó cserkésszel: az akció-dokumentum-infotainment riportsorozat keddi, első adása 36,36 százalékos közönségarányával megközelítette a Big Brother késő esti kiadását (SHR: 41,56), a 18-49 éves kategóriában pedig, igaz, hajszállal csupán, de meg is előzte.

Komoly tábora van Magyarországon a sci-fi rajongóknak; míg ebben a műfajban hagyományosan a Viasat 3-on található a legbőségesebb kínálat, a tv2 sem járt rosszul a Csillagkapu sorozattal. A szombat délutáni epizódot összesen 836 ezren nézték, a 18-49 évesek célcsoportjában 40,94 százalékos közönségarányt ért el.

Hagyjuk a politikát

realitynaplo.index.hu

Volkssturm - Big Brother-megnyitó

Realitynapló 1. - Lehet matyizni

Realitynapló 2. - És provokátorok

Realitynapló 3. - Tulajdonképpeniségek

Születési agónia - Való Világ-megnyitó

Realitynapló 4. - A valóság odaát van

Realitynapló 5. - Mindörökké valóság

Realitynapló 6. - A Nagy testvért figyeljétek?

Realitynapló 7. - Szerencseherék

Realitynapló 8. - Jogi esetek

Realitynapló 9. - Valóságshow-elmélet haladóknak

Realitynapló 10. - Fele királyságok

Realitynapló 11. - Vissza a valóságba

Realitynapló 12. - Ámbár

Realitynapló 13. - Kontrapornó

A szórakoztató műsorokhoz viszonyítva csekély érdeklődést tanúsítottunk a vasárnapi önkormányzati választások iránt. Az m1 19 órától egészen éjfélig folyamatosan követte a szavazatok összesítését, politológusok segítségével elemezte a kialakuló helyzetet, riporterei megszólaltatták az érintett pártok politikusait. A kereskedelmi tévék csupán híradójuk néhány különkiadását szentelték a helyhatósági választásnak, s a közönség érdeklődése igazolta döntésüket.

Az m1 ötórás műsorfolyamának közönségaránya 22,18 százalékos volt; a Baló György vezette programot 898 000 néző kísérte figyelemmel. A vasárnap esti műsort az RTL Klub a Daylight című katasztrófafilmmel, a tv2 a Vadiúj vadnyugat című, Will Smith főszereplésével készült akciófilmmel színesítette, ezek 31,34, illetve 35,19 százalékos közönségarányt értek el (1 573 000, illetve 1 738 000 néző). Az adatok ezúttal is a teljes lakosságra értendők. A választások napján a hírműfajban a Napló mutatta fel a legjobb eredményt: a tv2 magazinja a tévézők 40,46 százalékát, csaknem kétmillió nézőt ültetett a képernyő elé. 26,35 százalékos közönségarányával jól teljesített az RTL Klubon éjfélkor sugárzott Országház című háttérműsor, ami azt jelzi, hogy a végeredmény kedvéért azért sokan nyúltak a távirányítóért.