Visszavette a vezetést az RTL Klub

2002.10.31. 16:00
Jó eredményeket könyvelhetett el az RTL Klub az előző héten: a tv2 megújulása óta először egyértelműen az RTL a hét nyertese. Szerdán és csütörtökön a Való világ - fennállása óta először - úgy előzte meg a Big Brothert, hogy a két műsor egy időpontban futott. A pornósztár Maya Gold tehát valóban aranyat ér.
Hogyan mérik a nézettséget?
Hogyan működik a rejtélyes nézettségmérő rendszer? Mit jelent a nézettség pontosan? Hány néző véleményéből és hogyan számítják ki a hirdetési piacot meghatározó mutatókat? Az AGB Hungary működésének bemutatása
A reality show-k versengésében példátlan fejlemény történt az október 21. és 27. közötti héten: szerdán és csütörtökön az RTL Klub Való világa megelőzte a tv2-n futó Big Brother világlicenszet. A hazai fejlesztésű RTL-show eredményei mindeddig elmaradtak a konkurensétől, noha az utóbbi időben folyamatosan javultak a nézettségi mutatói.

Az RTL Klub sikeréből "derekasan" kivette a részét Maya Gold pornószínész, aki rövid ideig a Való világ-villa "ideiglenes lakójaként" gyakorolta hivatását.

Hétfőn és kedden ugyanakkor a Big Brother magasabb közönségarányt ért el, mint az RTL legsikeresebb műsora, a Barátok közt; igaz, a különbség csupán néhány százalékra rúg.

realitynaplo.index.hu

Volkssturm - Big Brother-megnyitó

Realitynapló 1. - Lehet matyizni

Realitynapló 2. - És provokátorok

Realitynapló 3. - Tulajdonképpeniségek

Születési agónia - Való Világ-megnyitó

Realitynapló 4. - A valóság odaát van

Realitynapló 5. - Mindörökké valóság

Realitynapló 6. - A Nagy testvért figyeljétek?

Realitynapló 7. - Szerencseherék

Realitynapló 8. - Jogi esetek

Realitynapló 9. - Valóságshow-elmélet haladóknak

Realitynapló 10. - Fele királyságok

Realitynapló 11. - Vissza a valóságba

Realitynapló 12. - Ámbár

Realitynapló 13. - Kontrapornó

Realitynapló 14. - Valóságshow a sufniból

Nem csupán a reality műfajában volt sikeres ez a hét az RTL Klub számára: a napi átlageredményeket tekintve a tv2 a teljes lakosság körében csak szombaton előzte meg riválisát. A szombat egyébként a Big Brother jelölő-, illetve kiszavazóshow-nak köszönhetően valószínűleg hosszú időre a tv2 szent napja lesz. A 18-49 éves korosztályban mindössze fél százalék különbséggel kedden is a tv2 nyert, a többi napot azonban jelentős lemaradással elvesztette; szerdán például csaknem 16 százalékkal alacsonyabb közönségarányt tudott felmutatni.

Továbbra is a tv2 híradóját, a Tényeket nézik többen - ez alól csak a szerda volt kivétel -, és változatlanul az RTL Híradója vonzza jobban a fiatalokat. Az m1 híradója 17-20 százalékos közönségarányával még mindig nem versenytársa a kereskedelmi hírműsoroknak - ez a köztévé arculatváltásával valószínűleg változni fog. Valamivel gyengébben teljesített a tv2 Naplója, mint a megelőző hetekben; 35,64 százalékos közönségaránya a 40 körüli átlageredményhez képest jelentős csökkenést mutat.

A Találkozások behorpasztja az RTL Klub üzleti érdekeit

Az RTL Klub műsorstruktúrájában feltűnő lyukat képez a Találkozások című "sztármagazin". A nagy nézettségű Mónika show után következő rövid műsor legalább 10, de időnként 14-15 százalékos visszaesést okoz az RTL Klub nézettségében, ami egyáltalán nem kedvező, hiszen optimális esetben az egymást követő programoknak egyre magasabb nézettséget kellene generálniuk.