Howard Stern 220 milliót kaszált el sem indult műsorával

2006.01.10. 12:12
A botrányrádiós Howard Stern új munkahelye, a fizetős Sirius műholdas rádió 220 millió dollár értékben ad át neki részvényeket, mert alig több mint egy év alatt annyi új előfizetőt hozott, amennyire öt évre szóló szerződésükben megállapodtak. Az Egyesült Államokban gőzerővel nyomulnak a fizetős rádiók, a két riválisnak együtt csaknem tízmillió előfizetője van már.

A Sirius Satellite Radio 34 millió részvényt ad át Howard Sternnek (ez jelenleg 220 millió dollárt ér), mivel a rádiósnak sikerült annyi új előfizetőt hoznia, amennyit a 2004-es szerződés célként meghatározott, közölte az AP hírügynökség. A Sirius műholdas rádió közleménye szerint az előfizetők száma december 31-én túllépte azt a számot, amiben Sternnel megegyeztek 2004 októberében aláírt, öt évre szóló szerződésükben.

Az aláíráskor a Sirius úgy nyilatkozott, hogy az üzlet 2006-tal kezdődően évi százmillió dollárt hozhat. A 34,4 millió részvény akkor durván 110 milliót ért, de a részvények értéke nagyjából megduplázódott azóta, így a cég eddig százmilliós váratlan nyereségre tett szert. Stern új műsora január 9-én indul.

A sikerre számítva voltak, akik bennfentes kereskedéssel próbáltak profitra szert tenni: múlt hónapban beismerte bűnösségét annak a könyvelőcégnek a volt elnöke, aminek Stern is ügyfele volt, mert a szerződés nyilvánosságra hozatala előtt kereskedett Sirius-részvényekkel. Az ötvenéves Gary D. Herwitz, a Mahoney Cohen & Co. egykori elnöke 16 hónapos börtönbüntetés elé néz.

Playboy-csatorna is indul

A Sirius és riválisa, az XM Satellite Radio Holdings erőteljesen terjeszkedik a fizetős rádiók piacán, jelenleg több mint száz állomással rendelkeznek, melyek hirdetésmentes zenét és beszélgetős műsorokat sugároznak. Mindkét szolgáltatás 12,95 dollárba kerül havonta, és speciális vevőkészülékeket igényel. A Sirius nem árulta el, milyen előfizetőszámra szerződött Sternnel, de bejelentése szerint 2005 végére 3,3 millióan fizettek elő a szolgáltatatásra. Az XM-nek jelenleg több mint hatmillió előfizetője van.

A Sirius Stern leigazolásával nem állt meg: év elején egy 24 órás Playboy-csatornát is indít, amin például betelefonálós műsorok lesznek hallhatóak a Playboy-alapító Hugh Hefnerrel, illetve élő közvetítések a Playboy-palotából.

A Sirius részvényeinek ára 3 centtel növekedve 6,39 dolláron zárt csütörtökön a Nasdaq-on, az XM részvényeinék árfolyama 55 centet zuhant, és 27,29 dolláron állt meg a nap végére.