Fiatal sztárszínészek a levesben

2001.04.11. 15:24
Ki számít arra, mikor a színművészetit választja, hogy öt év múlva zsírszegény ételeket fog összedobni a Receptklubban? - azaz a tömegfilmek hiányának csapdája.
A fiatal színésznemzedék nagy szívása, hogy a magyar közönségfilm intézménye szünetel. Ma, ha valaki a Körúton kívül is sztár akar lenni, be kell türemkednie a bulvárlapokba és -műsorokba. Idehaza nem filmsztárok nyomják a szappan-reklámozó, fotós előtt gyereket pelenkázó ipart, mint a fejlett nyugaton. Ez a szerep a fiatal színházi színészekre vár. A merítési bázis nem túl nagy: Kamarás Iván, Stohl András, Alföldi Róbert, Gryllus Dorka, Ónodi Eszter, esetleg még Gubás Gabi. A színésznőket egyébként fel lehet osztani "már levetkőzött" és "nem vetkőzött le" kategóriára, az előbbire példa Gregor Bernadett, aki szoftban az FHM-ben, hardban a Playboyban lelhető fel.

Stohl András
Aki közülük bevállalja, hogy lemegy népszórakoztatásba - mint a rokonszenves Liptay Claudia -, kiesik a topkultúra- fogyasztók kegyeiből, aki viszont nemet mond a haknizásra, az éhen hal. Stohl András nyilatkozta, hogy egy vezető színész kollégája ezer forinttal kevesebbet kap egy főszerepért, mint amennyibe az albérlete kerül.

A színészeknek meg kell küzdeniük a népszerűségért a még megább sztárokkal: a tévészereplőkkel és aerobik-oktatókkal. Mivel egy százas mintából kb. száz ember nézi a tévét - vagyis az RTL Klubot és a TV2-t -, és nulla megy színházba, Erős Antónia, a Bocsi meg a Szilárd a népi hősök. A színészek számára is gyakorlatilag a tévé az egyetlen csatorna felfelé. Üzletileg az lenne jó, ha ezek az ifjú titánok idővel akkora sztárrá fúvódnának fel, mint egy Koltai vagy Kern, hogy játékfilmet lehessen rájuk alapozni. Ami egyelőre még kockázatos lenne, sokat kell még a talk-show-kban ülni érte.

Egy kis kitérő: a magyar évtizedek óta nagy tévénemzet. Régebbenn is verte ismertségben a színpadi hírességeket az Árkus József, a Schütz-Sztankay páros és a Skála Kópé: De egyrészt a Skála Kópé sokkal nagyobb király, mint Máté Kriszta, másrészt volt némi egyensúly: nem hiszem, hogy Latinovits Zoltánt meg merte volna kérni a bulvársajtó, ugyan kapjon már elő valami kis melodrámát az életéből. Ma viszont ha egy kis publicitásra van valakinek szüksége, mehet a levesbe, a "Számomra legfontosabb az anyaság" - jellegű gyógyolvasmányok közé a Storyba. Nagyon pozitív, ha kissé szuicid is, hogy a fiatal színészek nagy része nem hajlandó besztorizódni, öszeolvadni Bíró Icával, meg a Király le- és felmenőivel. Legutóbb a főszerk Kamarás Ivánt fenyegette meg a népharaggal, amiért az nem akart nyilvánosan elszámolni gyermeke születésével.

A színház melletti kényszervállakozásba úgy tűnik, eddig egy sztár roppant meg egy kicsit, Stohl András, akit múlt heti nyilatkozata szerint kidobtak a Katona József Színházból. Zsámbéki Gábor igazgató bizonyára a színpadi szerepek hitelességét érezte veszélyeztetve a színész reklám-, szinkron- és tévészerepléseitől.

Itt igazából nem arról van szó, hogy a színház nem tudta megtartani a sikeres színészt, mert a sztárok szívesen lenyomják azt az egy-két Hamletet. Menni meg annyira nincs hova, elég szűk kör ez a Nők Lapja-Reggeli 8.38-as vendég-hovatovábbos vizipisztolyozás. Itt inkább a magaskultúra egyik pápája sértődött be, és távolította el hűtlen tanítványát: szó szerint, mivel osztályfőnöke volt a főiskolán.

Stohl András amúgy benne van a tutiban, az RTL Klub Reggelije szinte az egyetlen felvállalható haknilehetőség. Bár jobb lett volna, ha nem a műsorvezetést választja, mivel neki nem kéne erőltetni ezt a tévés dolgot. De ezzel nincs egyedül.