Befellegzett a Névshowrnak?

2005.01.27. 12:46
Az RTL Klub nem engedi el Stohl Andrást az MTV Névshowr című műsorába, pedig Richard Clayderman is miatta jött volna Magyarországra. A kereskedelmi csatornák bojkottot hirdettek a közszolgálati televízió legnépszerűbb műsora ellen.
Stohl András lett volna a sztárvendége a közszolgálati televízión futó Névshowr következő adásának. Az RTL Klub azonban szerződésükre hivatkozva nem engedte el Stohlt a jövő hétfői felvételre, pedig régebben már a csatorna több arca is feltűnt a Névshowrban.

"Tegnapelőtt az RTL Klub egyik asszisztense értesített telefonon, hogy nem jöhet Stohl, hiába kötöttünk vele szerződést. A gyártásvezetőm beszélt a Való világ és a Survivor műsorvezetőjével, aki azt mondta: nem kockáztat, nem mer eljönni hozzánk. Példátlan az eset, mert Stohl András meglepetésvendégeit, így például Alföldi Róbert és Balázsy Panna felkérését is le kellett mondanunk" - mondta el a Színes Bulvárlapnak Hajdú Péter, a műsor házigazdája, aki megjegyezte, hogy a színész kedvéért még Richard Clayderman zongoraművészt is Magyarországra hívták.

"A Névshowr című műsor több alkalommal fizetett hirdetésben a kereskedelmi csatornák nézettségével hasonlította össze saját nézettségét, vagyis már ők is konkurensként tekintenek ránk. Éppen ezért ezentúl a kizárólagos szerződéssel rendelkező műsorvezetőinket nem engedhetjük el a műsor felvételeire"" -mondta el kérdésünkre Fazekas László, az RTL Klub sajtófőnöke, aki megjegyezte, hogy a Névshowr ráadásul Stohl András esetében nem is kért írásban engedélyt a csatornától a vendégszereplésre.

Az Index információi szerint Stohl Andráshoz hasonlóan a Névshowr vendége lett volna a közeljövőben Pokrivtsák Mónika, a Delelő, és Détár Enikő, a Találkozások műsorvezetője is.

Bojkott

Az Index megkereste a Tv2-t, ahol Lóránt Gergely, a csatorna marketing és PR vezetője kérdésünkre elmondta: ezentúl ők sem engedik el műsorvezetőiket a Névshowrba.

"A Névshowr nem felköszönteni akarja a sztárjainkat, hanem a nálunk népszerűvé vált televíziós személyiségekkel akarja növelni a nézettségét, ehhez pedig mi természetesen nem kívánunk asszisztálni" -tette hozzá Lóránt Gergely.

Az általunk megkérdezett szakértők szerint egy-egy tévés sztár befuttatása, népszerűsítése több tízmilliós költséget jelent a kereskedelmi csatornáknak, ezért a Tv2 és az RTL Klub nem engedheti el rendszeresen műsorvezetőit a konkurenshez vendégszerepelni, főleg, ha az MTV-n futó műsor a kölcsönsztárokkal rendre megnyeri a nézettségi versenyt. A Névshowr népszerűségét azonban éppen annak köszönheti, hogy bemutatja a más csatornákon befuttatott tévés személyiségeket, ezért a kereskedelmi televíziók bojkottja a műsor létét is veszélyeztetheti.

Pedig a Névshowr eddig a közszolgálati televízió zászlóshajójának számított, a múlt héten például az AGB Hungary statisztikai adatai szerint 1 890 190-en nézték, és ezzel a hét tizenharmadik legnépszerűbb műsora lett.

"Mi sztárokat és nem a kereskedelmi csatornák felső vezetőit hívjuk meg a műsorba, és ha a sztárok jelzik, hogy más adóhoz szerződés köti őket, akkor mi írásban ki szoktuk kérni őket a csatornától" - mondta el kérdésünkre Hajdú Péter, a Névshowr házigazdája, aki szerint sem Stohl András, sem Détár Enikő nem jelezte, hogy probléma lehet a szereplésükből.

"Szerencsére sok sztár van Magyarországon, és csak keveseket köt szerződést a kereskedelmi csatornákhoz" - tette hozzá Hajdú, aki szerint a csatornák bojkottja nem veszélyezteti a Névshowr sikerét.