Sváby: vakmerőség lenne manipulálni

2003.01.30. 13:35
A Big Brother 2 "ellen-Való világ" lesz - nyilatkozta Sváby András, a műsort készítő Interaktív Kft. vezetője az Index Törzsasztalában. A tv2 ugyanakkor új valóságshow-kon is gondolkodik.
A külföldi példák alapján "attól lehet tartani", hogy a valóságshow még jó ideig uralja a magyar televíziózást - mondta Sváby András az Index olvasóinak kérdéseire válaszolva. Hogy hány sorozat készül a Big Brotherből, azt egyelőre senki sem tudja, de a tv2 más realityműsorokat is számitásba vesz. A BB 2 indulását egyébként a konkurens Való világ gyors újraindítása sürgette, az eredeti terv szerint csak fél éves szünet után került volna erre sor.

A Big Brother 2 "ellen-Való világ" lesz, de egyelőre sok a titok. Annyi tudható a második sorozatról, hogy 14 szereplővel kezdődik - őket több tízezer jelentkezőből választották ki -, és a nyeremény is magasabb összeg lesz.

A nézettség nem értékmérő

Sváby nem költözne be a Big Brother-házba, de leszögezte: a műsor készítői nem nézik le a show-k szereplőit. A megújult tv2 műsoraival kapcsolatban kijelentette: a nézettség nagyon fontos, de nem értékmérő; nem kizárólag a pénz motivál mindent. Nem tartja magát "profi népbutítónak", ahogy egy olvasó fogalmazott.

A csatorna keresi azt a napi szappanoperát, amely méltó versenytársa lehet a Barátok köztnek, a dél-amerikai telenovellák azonban nem képezik a stratégia részét. Feliratozott filmek sem lesznek a tv2-n: Sváby egyetért Árpa Attilával abban, hogy ezekre nincs számottevő igény, noha ő maga ellensége az állandó szinkronizálásnak.

Árpa elbocsátásáról Sváby elmondta, sajnálja, mert komoly konkurencia volt, így az ő munkáját is érdekesebbé tette. Hozzátette: véleménye szerint az RTL Klub ellensége nem a tv2 vagy Sváby András, hanem saját maga.

Sváby örvendetesnek tartja az MTV nézettségének javulását, mivel szerinte jó, ha egy országnak erős közszolgálati televíziója van. A Hír TV-ről úgy nyilatkozott: az egyelőre képes hírrádió stúdióbeszélgetésekkel; a tematikus tévék különben általában nem gyengítik a mainstream csatornákat. A tv2-n viszont hamarosan jelentkezik egy olyan műsor, amely a jó hírekre fókuszál majd.

Manipulálni veszélyes

realitynaplo.index.hu
Realitynapló 23. - Üzemlátogatás

Realitynapló 24. - Game over

Realitynapló 25. - Cenzus

Realitynapló 26. - Szabadság miatt zárva

Realitynapló összes - tartalomjegyzék

A Big Brother-szavazások manipulált voltát feszegető kérdésekre válaszolva Sváby azt mondta, nem tenné kockára a hitelét, hiszen a telefontársaságoknál nyilván akadna olyan ember, aki "kicsempészné" a valós adatokat. Hasonló vádak egyébként a Napló ellen is megfogalmazódtak, de bizonyítani akkor sem tudta őket senki. A Naplót, mint az interjúból kiderült, nem csak jobbról, de balról is támadják, és ez Sváby szerint így helyes.

A személyesebb jellegű kérdésekre reagálva Sváby beismerte, hogy gimnazistaként fogadásból végigfutott egy metrómegállót az alagútban. A "maga módján" vallásosnak tartja magát, bár templomba nem jár.