Végleg elhallgattatták a Szabó családot

2007.05.24. 17:48
A 2500. résszel végleg lezárult a 48 éve tartó családregény, a Magyar Rádió az alacsony hallgatottsággal és a drága előállítási költségekkel indokolja a döntést. és inkább a fiatalabb hallgatók felé nyit.

A Szabó-család története a 2500. adással végleg lezárult: a sorozat 1959 óta tizenegy szerzőt, tizenkét rendezőt és mintegy ezer színészt "fogyasztott el".

A 48 éve indított hangjátéksorozat megszűnésének egyik hivatalos oka az, hogy a rádiós szappanopera műfaja igen drága.

"A rádiósorozat drága műfaj, amit a rádió nem engedhet meg magának. Másrészről a sorozat megfáradt. Az elmúlt 17 évben a rádió nem követte a hallgatók változtatási igényeit. A fiatalabb, 30-50 éves korosztály felé szeretnénk fordulni" - mondta el a távirati irodának Borbély Julianna kommunikációs igazgató.

Hozzátette: a változás még további műsorokat is érinteni fog. Júniustól új irodalmi műsort indítanak, ahol kortárs szerzők műveivel ismerkedhet a hallgatóság, bevezetik a sávos műsorszerkesztést (vagyis a reggeli és a délutáni időpontokra helyezik a hangsúlyt), s a legfontosabb eseményekkor a hírműsorokba szakértőket hívnának.

A sorozatnak szerény hallgatottsága volt: körülbelül 32 ezren (0,4 százalék)voltak kíváncsiak a hétfői adásra, a csütörtöki ismétlés alkalmával viszont nagyságrenddel többen, átlagosan 320 ezren (4 százalék) követték történet folytatását.

48 évnyi történet

A család története 1959 januárjában kezdődött, és a műsor szerkesztői csupán négy részesre tervezték. Maguk sem gondolták, hogy az adások akkora közönségsikert aratnak, hogy a történet 48 éven át folytatódik majd.

A sorozat szülőatyja Liska Dénes dramaturg volt. Egy, az Élet és Tudománynak adott 1997-es interjúban így emlékszik vissza a rádiójáték indulására: "Az első adás, amelyet én írtam, 1959. június 30-án hangzott el. Azzal kezdődött, hogy Szabó bácsi 60 éves, s a portás nem engedi be az üzembe, mert már nyugdíjas, nincs szabadbelépési engedélye. Ezután a szemtanúja lesz egy üzemi lopásnak, majd leütik, s az iratait is eltüntetik. Így találnak rá. Szóval én megírtam Szabó bácsit, Baróti Géza pedig a következő adásban kitalálta Szabó nénit. A harmadik adást megint én írtam, a negyediket újra Géza. Így folytattuk, aztán később bekapcsolódott Forgács István is."

A kezdeti szereposztásban olyan nevek szerepeltek, mint Gobbi Hilda, Szabó Ernő (alias Szabó házaspár) vagy Zenthe Ferenc és Kállai Ferenc, akik évtizedekig szerepeltek a rádiójátékban. Zenthe előbb Tibor, a zongorista szerepét játszotta, aki egy rosszul sikerült randi után a Dunában végezte. Az írók kegyetlensége felháborította a hallgatókat, több száz levél érkezett a rádióba, ezért szinte azonnal kitalálták Zenthének Kárpáti, az újságíró figuráját. Zenthe Ferenc ezt a szerepet egészen haláláig játszotta, utolsó hónapjaiban már ágyából, telefonon mondta fel a szöveget.