Parasztbola

2005.02.18. 07:55
Itt nincs helye a körülményes finomkodásnak. A Szellemvasút egy darab szar, akkora és olyan darab mégpedig, amihez hasonlót rég nem tálalt fel egyik nagy tévé sem. Váncsa Istvánnal együtt is az, animációkkal együtt is, sőt részben azoktól, egészében és részleteiben is szar, egy szarfraktál.

Az alámondásos humorra Árkus József Paraboláiból emlékszünk. Fogunk egy híradórészletet, és mások által viccesnek mondott szövegeket illesztünk alá. Na mostan az RTL kivitelezésében ez olyan szövegeket jelent, amihez nem tartozik senki, aki viccesnek találná. Nincsenek poénok. Arra nem fordítottak munkát. Azon kéne nevetni, hogy Javier Solana Majka szexuális életéről egyáltalán beszél. Nem mond semmi poént, az maga a vicc, hogy ő mondja. Meg hogy Orbán Viktor a VV-villába költözik, és erről beszél – de nem kell ám arra gondolni, hogy valaki utánozza a hangját. Nem, egy egészen más hang olvassa fel a szövegét. Vajon hogyan képzeli el az RTL azt a közönséget, aki ezen nevet? Vajon tényleg kannásborcímkén fogják reklámozni?

elkészítette a néhai Csíííz óta legprosztóbb műsorát
Ha ettől még nem kapcsolunk el undorral és megvetéssel, akkor kénytelenek leszünk ezt az átvezető blokkok hatására megtenni. Ilyenkor Váncsát egy szellemvasút kocsijában ábrázolják, és mögötte folyamatosan mozog az animált háttér, igénytelen papírmasé-figurák ugrabugrálnak szanaszét, a műsorvezető hangját pedig időnként elnyomják a hangeffektek. Az RTL előállította a direkt nézhetetlen műsort.

Ha ezt egy Beleznay Endre kaliberű senkihelyettes bonyolítaná le, akkor legfeljebb csütörtök este lenne egy sötét húsz perce az RTL-nek. Így viszont nem csak elkészítette a néhai Csíííz óta legprosztóbb műsorát, de ebben ráadásul porig éget egy olyan figurát, akit pedig félre kellene tennie az egyelőre még gondolkodó nézőinek. Váncsa István kiváló újságíró, azok közé tartozik, akik miatt megnézné az ember a Heti Hetest, ha nem kéne ehhez végighallgatni Farkasházyt is. Ráadásul most nyerte meg a Prima Primissimát, elvileg anyagi kényszerből sem kell vállalnia ilyen rettenetes haknit. Amit itt csinál, az viszont olyan mértékben hígított intellektuális teljesítmény, hogy Réz András összegyűjtött Blikk-szakértései ehhez képest vetekszenek a Taóval.

És nem csak Váncsát koptatta csontig ez a kavargó szarfraktál. Utána debütált Kepes Desszertje, amit viszont a tévénézők egész más szegmensének szánt az RTL, annak a szegmensnek, amely kevéssé rokonítható a VV, a Fókusz, a Barátok közt és a többi népszínmű szellemével. Vajon azt képzeli az RTL, hogy a két műsor közötti szünetben a prosztócsapat feláll a tévé elől, és átadja a fotelt az intellektuális beszélgetésre szomjazó elitnek? Bizonyára nem ezt képzeli, hiszen ez a csatorna eddig odafigyelt arra, hogy a műsorai egymásra épüljenek, egymásnak adják a nézőt. Maradjanak velünk, ugye. Hát ez most nem sikerült, kíváncsi leszek, megismétlik-e ezt a hibát egy hónap múlva, amikor megint elindul a Szellemvasút. Hacsak meg nem szűnik szerencsésen, vagy észbe nem kap Váncsa István.