Viszlát, Szergej!

2006.10.31. 12:06
Meghalt az ország Szergej bohóca, "Gyakran csapnak pofon, sosem veszem zokon", szavalta a magyart kedvesen törő orosz bohóc a Szervusz, Szergej! című sorozatban, amit 1979 és 82 között vetített a Magyar Televízió. Szergej Kurepov 85-ben elhagyta az országot, és Kanadában telepedett le, tavaly nyáron még három hónapot töltött Budapesten. A hatvanhét éves bohóc Vancouverben hunyt el rákban, írja a Blikk.

A Szervusz, Szergej című nyolcrészes műsor zenéjét Bergendy szerezte, a szövegeket a rutinos rímfaragó, Romhányi József írta. A rímek két évtizeddel később Bergendy István kiadatlan technolemezén nyertek új értelmezést. A filmes sorozat első két részét Szabó Attila rendezte, akinek a Süsüt, a Futrinka utcát, vagy Öveges professzor fizikai kísérleteinek tévés verzióját is köszönhetjük. Romhányit is ő hozta a produkcióba, de a harmadik résztől András Ferenc vette át a rendezői széket.


Szergej és Cecília. Klikk a galériához!
forrás: RTL Klub

Szergej a szomorú bohóc archetípusát képviselte, akit mindig becsaptak, legádázabb ellensége a gonosz istállómester volt, akit Katona János játszott. Sorozatbéli szerelmét, Cecíliát Borbáth Ottília alakította, aki legutóbb az első Üvegtigrisben bukkant fel a menyasszony anyjaként. Az egyes epizódok magyar közmondásokat dolgoztak fel, ezeknek a rímesített, hangszerelt változatát adta elő Szergej.

Legjobb barátok egymásnak

"Kapaszkodjanak egymásba. Görcsösen. És, hogy senki ne tudjon széttépni őket - üzente a magyaroknak tavalyi, az RTL Klub-nak adott interjújában a bús bohóc - És, hogy tudjátok, hogy ti maguknak legjobb barátok vagytok, és legjobb tanácsok vagytok egymásnak. Maradjatok egyben." "Ahogy többen tudni vélték: Kurepov elvtárs a Szovjetunió titkos ügynöke", hangzott el az RTL Klub XXI. század című műsorában, ahol azt is elmondták, a szóbeszéd úgy tartotta, Szergej bohócot a KGB megölte Kanadában. Ezeket azonban nem támasztották alá bizonyítékkal. Sőt ismertettek egy másik találgatást is, miszerint pedig maga Szergej végzett volna első feleségével, akit a 80-as évek elején gyilkoltak meg éjjel egy budapesti lakótelepen. A bohócnak azonban tökéletes alibije volt, az estét Moszkvában töltötte cirkuszi barátaival, a gyilkost viszont azóta sem találták meg.