Sas József lett a szilveszter monoszkópja

2007.01.02. 15:30

Szilveszterkor tényleg csak azok ülnek a tévé előtt, akik már halni készülnek, vagy 30-án annyira berúgtak, hogy mozdulni sem tudnak a gyötrő fejfájástól. Tudják jól ezt a tévéknél is, a programigazgatók is a képernyőtől messze piálnak ilyenkor, így az egész felhajtást letudják pár kiló konfettivel, néhány szmokingos különkiadással meg pár kiló mikróban melegített ismétléssel. Az a lényeg, hogy villogjon a láda, de nagyon, a harmadik feles után úgyse fókuszál már senki az eseményekre.

Akkor fáj ez a legjobban, ha voltunk olyan hülyék, hogy felvettük az összes adó műsorát, hogy másnap, józanul, de azért tompán zúgó fejjel nézzük meg, hogy mit is gondolnak viccesnek a magyar szórakoztatóiparban. Szőrős lábú férfiak, karikás szemű haknizenészek, alkotmányjogászból előbújt hülyegyerek, lábbal és szájjal festő humoristák, meg Koltai Róbert, aki helyett mi szégyelljük magunkat. Tévénapló az év garantáltan legrosszabb szórakoztató műsorairól.

m1

Szabó Zoltán

A közszolgálati televízió nem sokat kockáztatott, előszedte az archívumból a legemlékezetesebb régi jeleneteket, megkopott poénokat durrogtattak, sőt az is kiderült, hogy azért a nyolcvanas években sem volt mindenki olyan nagyon vicces a tévében.

Akinek a fakó kabaréjelenetek nem hozták meg a hangulatot, az végignézhette, ahogy Koltai Róbert megpróbálkozik az Illetékes elvtárs című, állítólag valaha vicces paródiasorozat feltámasztásával, bandzsít, szörcsög, irdatlan hülyeségeket beszél. Tudják, minden társaságban van egy ilyen ember, senki sem tudja, hogy is került oda, és amikor viccet mesél, mindenki próbál úgy tenni, mintha mindez meg sem történt volna. Hátha úgy hamarabb vége lesz.

Ehhez jött a Krém, a közszolgálati esztrádműsor a felismerhetetlenségig elsminkelt Ábel Anitával, akit már a szomszédokban is gyűlölt minden jó érzésű ember, azóta pedig kiderült róla, hogy nem csak játssza a tudálékos, tapsikoló jókislányt, hanem az is. Színészek és haknisztárok énekelték egymás slágereit, és persze megvolt minden esztrádkellék, amit a Dáridó óta kötelező a stúdióba zsúfolni: folyamatosan fejkörzést végző tánckar, pár robotlámpa és persze egy világbajnok mixer, aki folyamatosan koktélokat készít, mintha nekünk ettől, itt a képernyő másik oldalán jobb lenne.

RTL Klub

Kiricsi Zoltán

Az RTL-t szerencsére hamar letudhatjuk, öt mondatnál többet nem ér az egész. Pont a napokban mondta a Garamvölgyi László, hogy ha nem akarjuk, hogy a szilveszterkor üresen hagyott lakásunkat föltörjék, akkor, mielőtt elindulnánk a két napig tartó bulizásra, kapcsoljuk be a rádiót, és csavarintsuk föl a hangerőt, hogy a betörők azt higgyék, hogy. Hát valahogy így volt az RTL is. Összecsipegették az elmúlt évek legunalmasabb pillanatait a Fábry-showból, meg a Kész átverésből, vagy a Szeszélyes legégőbb jelenetét Fekete Pákóval, közéjük nyomták a zenés-táncos izéket a Szombat esti lázból, ezeket kiírták egy dvd-re, benyomták a lejátszóba, megnyomták a playt, aztán otthagyták az egészet, nézze, aki olyan hülye. Megismételték azt is, amikor a Heti Hetes, meg a Legyen Ön is milliomos egy estére egymásba borult, így elintézték a kedden újrainduló Milliomos promóját is. Az a régi Havas-szívatás egyébként csodálatos volt, azt az arcot nem felejtjük el soha, meg ahogy a tanárúr egyre idegesebben pörgette a szemüvegét, amit normál esetben rágcsálgatni szokott unottan. Tudom, a gyengeség jele, de én ezért a tíz percért hajlandó vagyok megbocsátani az RTL egész szilveszteri műsorát.

Tv2

Varga Attila

A Tv2 sem kockáztatott azért sokat, és maradt a jól bevált receptnél: két, saját gyártású műsor celebkiadásával nyitott, rátett egy kínosan humortalan kabarét, megfejelte az Irigy Hónaljmiriggyel és a csatornán valamilyen oknál fogva bérelt hellyel bíró Mikroszkóp színpados "humorbombával", és igen, már attól is hányingerünk van, hogy ezt le kellett írni.

Az Áll az alku már hétköznaponként is fáj, de így szilveszterkor ezt még a nagyon is várható Gyurcsány-poénok (ebből volt mellesleg a legtöbb az egész szilveszteri műsorban, bravó, kreativitásból jeles) és a BagiNacsa paródiák sem tudták feldobni, nemhogy a meglehetősen egyszerű léleknek tűnő erősember köveket repesztő tekintete.

Utána jött az Activity, Havas, Karda Bea, Koós, Delhusa, Liptay, Balázs Klári. Már a névsorba is beleborzongtunk, ezekkel a nevekkel egyszerűen lehetetlen vállalkozásnak tűnt szórakoztatni. A móka és kacagás színvonaláról csak annyit, hogy a konzervröhögést például akkor kaptuk ezerrel, amikor Balázs Klári lekordagyurizta a kedves férjét, Koós pedig héliummal töltött léggömböt vett a szájához - a fejére harisnyát húzó, és unalmában majd széteső Havasról ne is beszéljünk.

És még nincs vége, mert éjfélig még hátravolt az Irigy Hónaljmirigy, amiben szokás szerint férfiak öltöznek nőnek (Értik, nőnek öltöznek, pedig szőrös a lábuk! Ez nagyon vicces!), és persze a Sas-kabaré, ahol a Fékon inges, VOR öltönyös, baltaarcú nyugdíjasközönséget látva további remegés és reszketés öntött el minket, majd megjelent nekünk maga "a" Józsi, akit nevének ütemes skandálása és kitörő öröm fogadott. Ezután balos poénok, csasztuskák és aktuálpolitikailag átírt kuplék jöttek, a nyugdíjas munkásőrökből verbuvált közönség legnagyobb örömére.

m2

Szabó Zoltán

Az MTV műholdas adása csak fél tizenkettőkor kapcsolódott be a szilveszteri őrületbe, persze itt is régi kabaréjeleneteket adtak, biztos a megszorítások miatt, de a Szilveszter Retró címen futó válogatás valahogy mégis jobb volt, mint az m1 műsora. Feszesre vágott jelenetek, bevállaltan kínos jelenetek, és pár médiatörténeti pillanat: például, amikor Gina Lollobrigida megtáncoltatja Vitray Tamást és Antal Imrét.

Éjfélkor, az m1-hez hasonlóan itt is külön műsorral kedveskedtek nekünk az MTV dolgozói, Radnóti Miklós Nem tudhatom című versét adták elő. Pár év múlva minden bizonnyal már a retrókabaréban mutogatják majd, ahogy Baló György azt hörgi, hogy "csecsszopók, akikben megnő az értelem".

Duna Televízió

Kiricsi Zoltán

A Dunán sem agyaltak túl sokat a szilveszteri műsoron, végül is a Kívánságkosarat pofozták egy kicsit ki, hogy olyan legyen, mintha ünnepi műsor lenne. A nézők szokás szerint választhattak a kötelező magyar nótákból, operettrészletekből és bohózatokból, a műsorvezetők meg iszonyat hosszan olvasták föl, hogy ki, honnan, mit kér, mit kíván, kinek küldi, mit üzen. A különbség az átlagos Kívánságkosárhoz képest annyi volt, hogy most az énekesek meg voltak híva a stúdióba, és helyben adták elő, amit szabadott kérni tőlük, de azért elég olcsó és ötlettelen dolog ez. A műsorvezetők Asbóth József és Farkas Beatrix voltak, ami meg is adta az alaphangulatot. Asbóth József olyan, mint egy gimnáziumi igazgató, szóval érdekes választás egy könnyed szilveszteri műsorhoz, Farkas Beatrix pedig végigviháncolta az egészet, de legalább ő jól érezte magát, ha már a nézők nem. (És valaki szóljon már neki, hogy halkabban vegyen levegőt beszéd közben, mert úgy sípol, mint egy gőzmozdony).

Románia uniós csatlakozása miatt azért kapcsolták a sepsiszentgyörgyi helyszín is, ahonnan a csatorna egy-egy munkatársa jelentkezett be időnként. A Duna egy színpadon is szórakoztatta a helyieket Sepsiszentgyörgy főterén, Sás Péter humorista iszonyatosan unalmas magánszámokat adott elő, és fellépett Tamás Gábor is, akinek semmi hangja nincs, ezért erdélyes számokat énekel, ami ebben a közegben tuti siker. A Duna szilveszteri műsorában egyébként a folyamatos technikai malőrök, és bakik voltak a legszórakoztatóbbak, ahhoz képest, hogy csak egy kívánságműsorból, meg a sepsiszentgyörgyi bejelentkezésekből gyúródott össze az egész, elég nehezen birkóztak meg a feladattal.

ATV

Szabó Zoltán

A magyar sztárközösség szégyene, hogy szinte bármit megcsinálnak egy-egy mutyiútért, sőt akár egy hifiért vagy kisebb lcd-tévéért is, ráadásul ezzel még el is büszkélkednek egy műsorban. Ez a Névshowr, ami szilveszterkor Karintiába utaztatott olyan nagyformátumú megélhetési csillagokat, mint Zoltán Erika, Robby D. vagy éppen Bódi Guszti, aki mellesleg még akkor is teli szájjal röhög, ha súlyos cigányvicceket durrogtatnak az arca előtt.

A Névshowr ráadásul még nem is volt olyan szörnyű, már ha valaki szereti, ha a beszélgetés közben valaki spontán felpattan, hogy eltátogjon egy slágert. De aztán jött a Vonósnégyes, az ATV különbejáratú Heti Hetese (mínusz három fő), amiben olyan nevek viccelődnek, mint Selmeczi Tibor, Trunkó Barnabás vagy éppen Kolláth György alkotmányjogász, aki Shakespeare-t idéz, óvodás vicceket mesél, és minden poénnál benyögi, hogy hát ez nagyon jó volt, de igazán. Hogy tudjuk, hogy ez tényleg nagyon jó volt.

Budapest TV

Kiricsi Zoltán

A legdurvább persze szokás szerint a Budapest Tévé volt, persze bennük mindig bízhatunk. 20:00-tól Esti kívánságműsor Bálinthegyi Pap Anitával és Lovay Lászlóval, aki ezúttal józannak tűnt, csodálkoztunk is nagyon. Az ötlet egyszerű: a stúdióba beépítettek egy lakodalmas zenekart, akik persze minden kérést teljesítettek. Aztán 22 órától elkezdődött a Budapest TV szilveszteri gálaműsora, de előtte még volt egy csomó telefonos jóslás, mert azt szilveszterkor sem szabad kihagyni. Főleg akkor nem.

A gálaműsort csak leírni tudjuk, az elemzésre nem merünk vállalkozni: tipikus nyolcadvonalbeli művészek énekelgettek, aztán csevegett velük a műsorvezető csaj, aki mindenkitől azt kérdezte, hogy mik a tervei a jövőben. Aztán ennek voltak vicces variációi, egy rendőrt például arról faggatott, hogy mekkora lesz a bűnözés 2007-ben. És volt egy bejátszás, amikor egy szekéren ülve egy falusi kocsissal készített interjút. A fuvaros leszázalékolt nyugdíjas volt egy olyan környéken, ahol nagyon magas a munkanélküliség, úgyhogy adta magát a kérdés: mik a tervei a jövőben. Vagy tervezi-e, hogy elköltözik? A kocsis válasza az volt, hogy "földhözragadt paraszt vagyok, nem érdekel semmi", erre a stúdióban fölhangzott a taps.

StoryTv

Szabó Zoltán

A StoryTv-t azért jó nézni, mert szinte biztosak lehetünk benne, hogy rajtunk kívül senki nem látja, ami éppen ott folyik. A szilveszteri Szuperbulit is mindössze maréknyi fanatikus és ugyanannyi Budapest Tévéről áttévedt, részegen vihogó műegyetemista követhette, így a csendes többség kihagyta, ahogy a kiszedett szemöldökű Postás Józsi még a playbacket is elrontja. Mindezt a karikás szemekkel támolygó Lagzi Lajcsi celebrálta, kicsit unottan, mint aki tisztában van vele, hogy a szűk rokonságon kívül úgysem látja senki, ahogy latinra veszi a figurát, és komótosan szambázik a trombitával. Az est fénypontja Tibi bácsi volt, aki már a Szuperbuli felvételén is részegen vigyorgott a kamerába, az éjfél után jelentkező 4-es retró című klipműsorban pedig már csak arra futotta, hogy két pohár pezsgő között elhadarja, hogy Tibi bácsi majd elintézi.