Kirúgták a konzervatív talk show házigazdát

2003.07.08. 23:24
Leállította a Microsoft és az NBC tulajdonában lévő MSNBC kábelcsatorna a márciusban leszerződtetett Michael Savage rádiósztár és bestsellerszerző tévéműsorát, mert az éles fordulatairól ismert megmondóember meghökkentő stílusban teremtett le egy állítólagos provokátort.
"Oh, te is egy szodomita vagy! Bárcsak megkapnád az AIDS-t és meghalnál, te disznó!" - mondta szombaton egy betelefonálónak Savage, az amerikai média ismert figurája. Kedden kirúgták.

Menő rádiós és sikeres író

A beszélgetős rádiózás belemenős alakja - kis híján a fenegyerek kifejezést használtuk - eddig sem futott be igazán tévésként, de ezek után valószínűleg nem is fog. Az MSNBC-n sugárzott műsorának, a Savage Nation-nek - amely címét a publicista egykor listavezető sikerkönyvétől kölcsönözte - a Reuters adatai szerint márciusi indulása óta óta átlagosan kevesebb mint 350 ezer nézője volt.

Savage nem sokkal később a weblapján közzétett írásban, illetve egy közleményben bocsánatot kért és előadta saját verzióját a sztoriról, amely nem feltétlenül vet jobb fényt rá.

Azt hitte, nincs adásban

A publicista saját szájtján azt állítja, hogy egy konkurens műsor által beszervezett provokátor hívta fel élő adásban. A kérdéses műsorblokkban a repülés közben megesett rémtörténeteiket adhatták elő a betelefonálók. Az állítólagos provokátor azonban egyszer csak személyeskedni kezdett. Savage azt állítja, hogy a történteket jelezte a talk show technikai stábjának és azt hitte, a betelefonálót ki is kapcsolták az adásból. De nem. A gyalázkodást az illető folytatta, mire Savage "saját maga védelmében" válaszolt, abban a hiszemben, hogy nem hallja senki más.

A műsorvezető ezek után bocsánatot kért, ha akaratán kívül megbántott volna bárkit is, mivel megjegyezése "egyáltalán nem tükrözik nézeteit a betegségről és a szenvedésről".

Savage nézeteinek kivonatát webszájtjának nyitólapján olvashatjuk. Az általa alapított Paul Revere Társág ott szereplő követelései között szerepel a pozitív diszkrimináció eltörlése, a határok lezárása, az illegális bevándorlók deportálása, a kétnyelvű oktatás beszüntetése, az adócsökkentés, illetve a szövetségi alkalmazottak számának megnyirbálása. Savege emellett környezetvédő és az alternatív orvoslás híve.