A sztárokat lelövik, ugye?

2006.05.20. 16:43
Miért alázza meg egy flitteres, csillámporos szalontánc-műsor a jól bejáratott Megasztárt? A gondos marketingmunkával összerakott sztárok lenyomták a Rúzsa Magdikat? Úgy táncolnék veled? A Szombat esti láz nyomában.

Hiába üvöltik egyesek egyre kétségbeesettebben a Csillagdalt, ("Elkaptam az ütemet / Pedig a tévé majdnem leesett") most már biztos, hogy a zenei tehetségkutatók kora lejárt, és ezentúl különböző szalontáncversenyeket kell néznünk főműsoridőben. Hasakat behúz, melleket ki, és egy-két-há, csa-csa-csa, egy-két-há, csa-csa-csa.


De mégis miért lett ilyen sikeres a Szombat esti láznak elnevezett sztártáncoltató, amikor a magyar lakosság nagy részének a mozgáskultúráról legfeljebb Schobert Norbert jut az eszébe (vagy inkább egy Norbi update dvd), és egyébként is az átlagos néző a szalontánccal jó, ha egyetlen egyszer találkozott szemtől szemben: a szalagavatóján, ahol elbotorkálta az angol keringőt.

A választ sajnos nem tudom, annál is inkább, mivel eddig azt hittem, hogy szalontánc ugyanolyan halott dolog, mint mondjuk a gregorián, az első vérig folytatott pisztolypárbaj, vagy a közösségi kukorica-hántás, de annyi biztos, hogy a sikernek van némi köze a flitteres, fenékig sliccelt ruhákhoz és a csillagporos dekoltázsokhoz.

Persze az RTL Klub nem kockáztatott túl sokat, hiszen külföldön most a táncos tehetségkutatók és egyéb vadhajtásaik visznek mindent, a Szombat esti láz meg hát nagyon hasonlít a BBC Strictly Come Dancing című műsorára, ami odaát már többször porba gyalázta a Megasztárra hajazó The X Factor című könnyűzenei tehetségkutatót. Hogy értsék: az RTL Klub lekoppintotta azt a műsort, ami kinyírta azt a show-t amiről a Megasztárt másolták. Vadkelet, és a szerzői jogok csak kussolnak, mert életveszélyesen megfenyegette őket pár bőrkabátos, napszemüveges fickó.

A Szombat esti láz igazi előnye egyébként nem is a tánc, hanem a sztárok. Hogy több millió forintos befektetéssel felépített, első osztályú, RTL Klub-közeli médiaszemélyiségek rázzák a fenekük a Határőrség zenekarának taktusaira, miközben odaát a pr-szakemberek egyfolytában azon erőlködnek, hogy ismertté tegyenek pár megszeppent karaoke-csillagot. Varga Feri elhagyta a családját, Rúzsa Magdit pedig elrabolta Elvis Presley, ugyebár.


Ezt az előnyt pedig még az sem veszélyezteti, hogy Stohl Buci az egész adásban úgy viselkedik, mint egy túlmozgásos huszártiszt, aki dizőzök cipőjéből hörpinti ki az orosz pezsgőt, kaviárt eszik két pofára, néha a zongorába szarik, de azért mindig nagyon tüchtigül mondja, hogy kisztihand. Ja és még ott van Kapócs Zsóka, tudják az a guminő, Stohl András bal oldalán, akin látszik, hogy nagyon koncentrál a saját mosolyára, és ha egy pillanatra elbambul, akkor beszalad két rendszergazda, és újraindítja.

Sőt még a Böhm György élménydizájnerrel és Medveczky Ilona dívával súlyosbított zsűri sem vághatja haza ezt a műsort, és nemcsak azért, mert a fellépések közé ékelt rövid riportok tényleg érdekesek. Hanem, mert szombat estére flitteres csillogás, robotreflektor és tánckar dukál, és úgy néz ki, kicsit elegünk van már a valóságshow-k első szériája óta nyomatott népmeséből, miszerint jön valaki a nevelőintézetből, a szörpgyárból vagy éppen a Vajdaságból, és hirtelen sztár lesz, még a foga is fehérebben csillog.

Ma este még kap egy esélyt a Megasztár, hogy emelt fővel távozzon, de azután már csak a szalontánc marad. Ősszel pedig jön a Tv2-n a Megatánc, egy ország fogja a tangó alaplépéseit gyakorolni, mi pedig végre megtudhatjuk, hogy a bulvárlapokban agyonmarketingelt sztárok vagy a fondorlatos pr-technikákkal felépített népmesei hősök érdeklik jobban az intelligens mosóport és négy rétegű WC-papírt vásárló célcsoportokat. Gigászi küzdelem lesz.

Szombat esték nézettsége a teljes lakosság körében
  Szombat esti láz Megasztár
15. hét   1588814
16. hét 1995345  
17. hét 1895942 1418039
18. hét 1912990 1372518
19. hét 2091736