Horváth Ádám letiltotta a Szomszédokat

2005.09.26. 10:24
Ma estétől a csonkítatlan Szomszédok kerül a képernyőre. Eltűnnek a buborékok is.

Nem engedélyezte a Szomszédok felújított verziójának sugárzását a teleregény írója, Horváth Ádám. A pop-up ablakokba zsúfolt információkkal felpörgetett Szomszédok retrót a az író-rendező előzetes engedélyével készítette el a közszolgálati televízió, de csak a premier előtt egy héttel mutatták meg neki az elkészült részeket.

Horváth Ádám akkor a Népszabadságnak azt nyilatkozta, örül, ha újra képernyőre kerül a Szomszédok, de nem akarja, hogy eltorzítsák azt, így nem adja jóváhagyását az erősen megcsonkított és átalakított sorozathoz. A Népszabadság információi szerint Horváth Ádám még akkor sem változtatta meg az álláspontját, amikor pénteken délután majdnem három órán keresztül győzködték őt a köztévé vezetői.

A Népszabadság információi szerint egyébként a bemutatott epizódoknál sokkal merészebb volt a Szomszédok retro első verziója, amiben például még Darth Vader is feltűnt egy rövid epizódszerepben.

A Szomszédok sugárzási jogai az MTV-nél vannak, de a szerzői jogi törvények értelmében Horváth Ádám engedélye nélkül nem lehet átdolgozni a teleregényt. Az ügy érdekessége, hogy Horváth Ádám jelenleg is dolgozik a közszolgálati televíziónak, az Életképek című teleregény a múlt hét legnézettebb műsora lett az MTV-n.

"A Szomszédok retro változatát a Magyar Televízió újfajta kezdeményezésnek szánta, modernizálva egy népszerű sorozatot, annak értékeit megőrizve. Horváth Ádám újszerű televízió-történeti megoldásnak tartotta az ötletet, szóban engedélyezte, mindamellett, hogy a kezdetektől fenntartásait is hangsúlyozta. A forgatókönyvíró-rendező a múlt hét tapasztalatai alapján nem járult hozzá az újabb epizódok műsorra tűzéséhez. A televízió vezetése tiszteletben tartja az alkotó véleményét, így a nézők igényeit is maximálisan szem előtt tartva, mától az eredeti változatot vetíti" - áll a köztelevízió üggyel kapcsolatban kiadott sajtóközleményében.

A műsor egyébként felkeltette a fiatalabb nézők érdeklődését is, a 18-49 éves korosztályból 1,5 millió néző volt legalább egy percre kíváncsi az m1 programjára a Szomszédok retro alatt.