Mi lesz a magyar sorozatfüggőkkel?

2007.11.14. 10:25
Van egy sztrájk, ami még a vasutasok munkabeszüntetésénél is jobban tönkre teheti a mindennapjaink. Mert ugyan iszonyatosan rossz a hajnali hidegben sorban állni, kétségbeesetten üvöltözni, esetleg zsúfolt vonatpótló buszra felnyomakodni, de legfeljebb beteget jelentünk, és hazamegyünk, hogy tévézzünk napestig. De mi lesz, ha a tévében csak Balázs show-t adnak, meg a Szomszédok tizenöt éves ismétléseit? Merthogy hiába van több ezer kilométerre, a tengeren is túl, az amerikai forgatókönyvírók sztrájkja a magyar tévécsatornáknak is betehet.

A kilencvenes évek közepén még három-négy évvel voltunk lemaradva az amerikai tévés trendektől, most viszont már alig pár hónap a csúszás, a sorozatok néha csak pár résszel vannak lemaradva a tengerentúli premiertől.

Amerika sarkában

A Lost például jelenleg a harmadik évadnál tart nálunk, kint a negyedik évad következik, de abból csak nyolc rész készült el. Hasonló a helyzet a Született feleségekkel is, bár a kisvárosi háziasszonyok kalandjainak negyedik szezonjából tizenegy rész készült a sztrájk előtt. A Szökésből, a Gyilkos elmékből sem készül el a teljes soron következő évad, és Hősökből is csak pár részt nem láttak eddig a magyar nézők.

De még azok a sorozatfüggők sem dőlhetnek hátra nyugodtan a fotelben, akik mondjuk a House-t vagy a Helyszínelők valamelyik mutációját fogyasztják hétről hétre. Ezeknél a sorozatoknál ugyan több mint egy évad az amerikaiak előnye, de a forgatókönyvírók sztrájkja legutóbb, 88-ban is huszonkét héten át tartott, vagyis huszonnégy rész előny vajmi kevés. Aki viszont az NCIS-re, a Gyilkos számokra, vagy a Tv2-n sugárzott Különleges ügyosztályra kíváncsi, megnyugodhat: ezekből a sorozatokból több mint két évad a lemaradásunk.

Saját gyártás és az amerikai kábeltévék

De hogy készülnek az esetlegesen elhúzódó válságra a magyar kereskedelmi tévék? Inkább ismétléseket tolnának a főműsoridőbe, vagy saját gyártású műsorba fektetnének?

Az biztos, hogy az amerikai forgatókönyvírók sztrájkja csak akkor jelent problémát, ha tovább tart fél évnél. Erre azonban minden esély megvan, hiszen az álláspontok egyelőre nem közelednek, és legutóbb is huszonkét hétig néztek farkasszemet egymással a forgatókönyvírók és a producerek. Akkor ráadásul csak a helyi és kábeladók ismétlései után járó pénzekről volt szó, most meg az internetes és mobiltartalmak, illetve a DVD-k utáni részesdésről. Tehát a tét nagyobb és így a kitartás is.

Ha tehát a sztrájk elhúzódik, akkor az a magyar csatornákat először 2008 őszén érinti majd. Ekkor fogynak el a már leforgatott részek, és amíg nyáron elég a félgáz, addig ősszel már egyik nagy csatorna sem tud meglenni a nagy költségvetésű műsorok nélkül.

„Egy országos kereskedelmi csatorna esetében nem lenne szerencsés ismétléseket adni, így ha előállna az a probléma, hogy elfogynak a jól bejáratott sorozatok epizódjai, akkor főműsoridőben saját gyártású gyártott műsorokat és filmeket adnánk" - állítja Poich Lóránd a Tv2 programigazgatója, aki bízik abban, hogy a helyzet ennél hamarabb rendeződik, és nem kell vészmegoldásokat keresniük.

„Nincsenek konkrét terveink jövő őszre, és nem is lehet ilyen általános kijelentést tenni, ugyanis minden a sztrájk miatt kieső sorozat helyétől függ, és elképzelhető akár a saját gyártás, akár a még be nem mutatott sorozatokkal, vagy akár a játékfilmekkel való pótlás is" - mondta el viszont kérdésünkre Kolosi Péter, az RTL Klub programigazgatója.

„Amennyiben ez a helyzet tartósan fennáll, valóban számíthatunk szezononként 60-70 órányi program kiesésével főműsoridőben 2008 őszétől. Mivel szerencsére az európai tévétársaságok jó kilenc hónap késéssel vetítik amúgy is az amerikai premier sorozatokat, lesz időnk felkészülni helyettesítő műsorok beszerzésére, esetleg a saját gyártású programok számának növelésére" - teszi hozzá mindehhez Hámori Barbara, a Viasat3 programigazgatója, aki hozzátette: folyamatosan kapcsolatban vannak a nagy stúdiókkal, és egyeztetnek a kialakult helyzetről, így időben tudnak majd dönteni.

Az biztos, hogy a hosszú sztrájk kedvezne a külföldi sorozatoknak, és azoknak a gyakran a nagy sorozatoknál szókimondóbb és bátrabb szériáknak, amelyek az amerikai kábeltévéken mennek.

„Az AXN-en elhúzódó sztrájk esetén előtérbe kerülhetnek a kábeltelevíziós sorozatok (amelyeket annyira nem befolyásol a jelenlegi sztrájk), illetve európai produkciók is" - beszélt a vésztervekről Áncsán Ildikó, az AXN marketingkoordinátora.

A nagyobb adóknál azonban nem valószínű, hogy élnének ezzel a lehetőséggel, valószínűbb, hogy inkább magyar gyártású valóságshow-kkal tömnék tele a főműsoridőt, sőt talán a kereskedelmi tévék végre megpróbálkoznának egy saját gyártású, nagy költségvetésű helyi sorozattal is.

A tévék ráfizetnek

A helyzetet súlyosbíthatja, hogy a magyar kereskedelmi csatornák nem bízhatnak a kártérítésben.

Csodálkoznék, ha pont ezek a szerződések nem minősítenék "vis major"-nak a sztrájkot" - mondta el nekünk Kolosi Péter, az RTL Klub programigazgatója. Az szinte biztos, hogy a kieső nézettség miatti elmaradt bevételekért nem fizetnek majd a stúdiók, de legalább nem kell kifizetni az egész évadot, csak a már leforgatott részeket.

Az, hogy mégis mekkora bevételkieséssel számolnak a kereskedelmi csatornák, vagy egyáltalán készítettek-e már előzetes becsléseket, egyelőre senki nem árulta el nekünk. Bíznak abban, hogy nem is kell majd ezzel foglalkozniuk.

Mit meddig nézhetünk még?

  Sorozat címe   Melyik adón megy nálunk?   Hol tart nálunk?   Hol tart kint?
  NCIS   Tv2   3. évad   5. évad
  Gyilkos számok   Tv2   2. évad   4. évad, amiből 12 rész van kész
  Különleges ügyosztály   Tv2   2. évad   9. évad
  Született feleségek   Tv2   3. évad   4. évad, amiből 11 rész van kész
  House   Tv2   3. évad eleje   4. évad, amiből 12 rész van kész
  Jericho   Tv2/AXN   1. évad   2. évad, amiből 7 rész van kész
  Vészhelyzet   RTL Klub   13. évad   14. évad, és állítólag minden rész le fog menni
  Grace Klinika   RTL Klub   3. évad   4. évad, amiből 11 rész van kész
  A szökés   RTL Klub   2. évad   3. évad, amiből 13 rész van kész
  Gyilkos elmék   RTL Klub/AXN   2. évad   3. évad, amiből 12 rész van kész
  A főnök   RTL Klub   2. évad   3. évad lement, a 4. évadot nem tudják elkezdeni
  Lost   RTL Klub/AXN   3. évad   3. évad lement, februárban jön a negyedik, amiből 8 rész van kész
  CSI Miami   RTL Klub/Viasat3   2./5. évad   6. évad, 13 rész van kész
  Dexter   Viasat3   1. évad   2. évad
  Dirt   Viasat3   1. évad   Nincs 2. évad még
  CSI Las Vegas   Viasat3   7. évad   8. évad, 13 rész van kész
  CSI New York   Viasat3/AXN   3. évad   4. évad, 13 rész van kész
  Férfi fán terem   Viasat3   1. évad   2. évad, amiből 19 rész van kész
  Kaliforgia   HBO   1. évad   1. évad lement, a 2. évadot még nem kezdték el forgatni