Független hírportált indít az MSZP magánzsaruja

2008.01.18. 07:56
Tarjányi Péter, a korábban állami cégek átvilágításával is megbízott Proware Kft. tulajdonosa, a rendőrség különleges szolgálatának egykori őrnagya új, hangsúlyozottan független hírportált indít jobb- és baloldali újságoktól elcsábított újságírókkal. A mozgóképes tartalmakat is kínáló, új netlap februárban, de legkésőbb márciusban elindulhat, bár egyelőre állítólag még neve sincs.

Új, független internetes hírszolgáltatót gründol Tarjányi Péter vállalkozó, aki még a Medgyessy-kormány idején nagy állami cégek átvilágításával megbízott Proware Kft. tulajdonosaként vált ismertté. Az Index információi szerint 1,5-2 milliárd forintos befektetéssel létrehozandó független portálhoz jobb- és baloldali szerkesztőket és újságírókat csábítottak át.

Úgy tudjuk, hogy az induló független portálnál főleg a 168 óra, az Inforádió, a Heti Válasz és a Klubrádió egykori munkatársai dolgoznak majd, de például igyekeztek átcsábítani munkatársakat az Indextől és az Origótól, sőt a kereskedelmi tévéktől is. Mindez arra utal, hogy a független portál nemcsak cikkeket, híreket és publicisztikákat, de mozgóképes tartalmakat is kínál majd.

Bal- és jobboldali vagy egyik sem?

A lap főszerkesztője Nagy József, a 168 óra egykori újságírója lesz, a főszerkesztő-helyettes pedig az Inforádiótól átigazolt Szűcs Péter, aki a Duna Televízióban is feltűnt az utóbbi években.

„Egy olyan portált akarunk létrehozni, ami felülemelkedik a magyar média megosztottságán, azokon a beidegződéseken, amelyek vagy a jobb- vagy a baloldalra kényszerítik a szakmai függetlenségre vágyó újságírókat" - nyilatkozta az Indexnek Nagy József.

Tarjányi Péter

„Meg persze azért, mert az elkövetkező években nem nagyon lesz más olyan lehetőségem, hogy a saját elképzeléseim szerint, a semmiből építsek fel egy lapot" – tette hozzá Nagy József.

Szűcs Péter főszerkesztő-helyettes szerint az, hogy a bal- és a jobboldali médiából is csábították át munkatársakat, nem jelenti azt, hogy a független és kiegyensúlyozott tájékoztatást egyszerű matematikának tartanák. Egy baloldali és egy jobboldali érzelmű újságíró együttműködése még nem elég a függetlenséghez, éppen ezért ők inkább olyan újságírókat kerestek meg, akik eddigi munkahelyükön sem kötelezték el magukat egyik oldalnak sem újságírói munkájuk során.

„A magyar médiában inkább a szerkesztőségek elkötelezettek valamelyik politikai párt mellett, sok olyan újságíró dolgozik, akik munkájukban igyekeznek függetlenek maradni" - teszi hozzá mindehhez Szűcs.

Nagy József szerint a tulajdonos nem türelmetlen, tudja, hogy idő kell egy új portál beindításához, ezért akár több évet is hajlandó várni, míg a portál nyereségessé válik.

Milyen hang?

Úgy tudjuk, hogy az új portál nem csak politikai tartalmakat, hanem kulturális- és sporthíreket is megjelentet majd, sőt a főszerkesztő szerint valamilyen formában a bulvárral is foglalkozni fognak.

Ennél közelebbit egyelőre nem árultak el a portál vezetői, annyi biztos, hogy a lapnak több munkatársa lesz, mint a Hírszerzőnek, viszont kevesebb munkatársat alkalmaz majd, mint az Index vagy az Origo. Meg nem erősített információink szerint a szerkesztőség létszáma 20-30 fő között lesz majd az első hónapokban.

Az új portál információink szerint két héten belül elérhető lesz, a főszerkesztő azonban értesüléseinket nem erősítette meg, csak annyit mondott, hogy március elejéig biztos elindulnak.

Egyelőre az új portál neve, így webcíme sem publikus. A főszerkesztő szerint még nem döntöttek a sok felmerült ötlet között, így még ők sem tudják, mi lesz a lap neve. Az biztos, hogy az új portált kiadó, 2007. december 20-ai hatállyal bejegyzett, Tarjányi Péter 100 százalékos tulajdonában lévő Hang Plusz Média Kft.-ben tulajdonrésszel rendelkező T&T MMI Kft. lefoglalta a hangplusz.hu domaint, de nem biztos, hogy ez lesz az új portál neve is. (A domaint vagy a szóba jöhető domaineket minden bizonnyal már lefoglalták, legalábbis, ha februárban el akarnak indulni, hiszen a regisztráció több mint két hétig tart).

Kapcsolatok

Tarjányi Péter a Medgyessy-kormány idején több százmillió forintért végezte el több nagy állami vállalat átvilágítását (köztük a Magyar Fejlesztési Bankét). Akkoriban Tarjányit, aki egyébként a rendőrség különleges szolgálatának volt őrnagya, az ellenzék azzal vádolta, hogy tulajdonképpen titkos magánrendőrséget épít a kormánynak, és titkosszolgálati eszközökkel kémkedik a Fidesz és a párthoz köthető vállalkozók ellen.

Tarjányi később, 2004-ben megalakította az állítása szerint 300-400 taggal rendelkező Gazdasági Reform Klubot, amely pár hónap alatt állítólag több százmillió forintot gyűjtött össze vállalkozóktól egy Gazdasági Reform és Program Iroda létrehozására. Az iroda tanácsokkal látta volna el a reformok iránt elkötelezett kormányt, segíteni akart az adó- és a tb-rendszer átalakításában, tulajdonképpen a magyar vállalkozók és a kormány közti kommunikációt kívánta erősíteni.

Akkor a nagyvállalkozók kezdeményezését üdvözölte Gál J. Zoltán akkori kormányszóvivő is, de a szervezet tevékenységéről azóta nem sokat tudni. Az Index információi szerint Tarjányi és köre bejáratos a Gyurcsány-kormány több fontos beosztású emberéhez is.