Tarr Béla filmeket forgattat a reneszánszról

2008.08.08. 10:21
A Tarr Béla és Téni Gábor nevével fémjelzett T.T Filmműhely Kft. a Reneszánsz év keretében olyan tíz darabból álló, közszolgálati televíziós filmsorozatot készít, amelynek minden része a reneszánsz fogalmához kötődik.

A T.T. Filmműhely a produkciók megalkotására meghívásos alapon tíz magyar filmrendezőt kért fel, úgy mint Bogdán Árpádot, Enyedi Ildikót, Gothár Pétert, Janisch Attilát, Jeles Andrást, Kocsis Ágnest, Makk Károlyt, Mundruczó Kornélt, Pálfi Györgyöt és Szász Jánost, fogalmazzák meg, mit jelent számukra a reneszánsz. Tarr Béla Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, elmondta, az alkotók "személyes reflexióikból fog összeállni az a kép, amely hitünk szerint autentikus és korszerű értelmezését fogja adni az "újjászületés" mai, magyarországi fogalmának".

Az egyenként 55-60 perces, filmszalagra készülő alkotások a reneszánsz jelentését nem annak történelmi, hanem inkább mai összefüggéseiben ábrázolnák - hangsúlyozta.

Tarr Béla tájékoztatása szerint a forgatókönyvek október elejére készülnek el és véglegesítődnek, ezzel párhuzamosan pedig tárgyalnak a filmsorozat pénzügyi és támogatási feltételeiről, kialakítják a végső kondíciókat az adott film igényeire szabottan, továbbá elkezdik előkészíteni a gyártási munkálatokat.

A filmek 2010. december végére készülnek el - tette hozzá. A filmrendező megemlítette, noha a projekt producere és felelős gazdája a T.T. Filmműhely, a filmek gyártásába és lebonyolításába, az alkotók által kiválasztott társ-producereket is bevonják, ezzel is biztosítva a rendezők számára a lehető legoptimálisabb munkakörülményeket.