Lefagyott a Tények

2006.05.18. 19:20
Alig kilenc perc után véget ért az egyébként huszonöt perces Tények, mivel felmondta a szolgálatot a Tv2 hírműsorának alig fél éves számítógépes rendszere. A Tények tavaly állt át a digitális technikára, azóta minden anyagot számítógépen tároltak.

Kilenc perc után véget ért a Tv2 hírműsora, mivel összeomlott a Tények számítógépes rendszere. Ilyen még nem fordult elő a kereskedelmi televíziózás lassan kilenc éves története során, eddig még az esetleges műszaki hibák ellenére is kitöltötték a koncessziós szerződésben vállalt esti hírműsor idejét.

Már a Tények elején látható volt, hogy nincs minden rendben, hiszen elmaradt a főcím és a nap témáit összefoglaló előzetes is, sőt némi zavarral és hosszas hallgatással indul az adás. Ekkor információink szerint már szinte minden rendszer leállt, a műsorvezetők még azt sem tudták, hogy éppen melyikük van adásban. Azután a kilencedik percben Bárdos András kénytelen volt bejelenteni, hogy le kell állniuk az adással, mert összeomlott a Tv2 számítógépes rendszere.


Az adás vége

Információink szerint a hibát a Tények, a Tv2 egyéb rendszereitől független szerverének összeomlása okozta, ami miatt az elkészült anyagok, riportok nem voltak elérhetőek, sőt az inzerteket és a feliratokat sem lehetett kitenni a képernyőre.

"Elnézést szeretnénk kérni a nézőktől a kellemetlenségért" - nyilatkozta az esetről H- Bíró László, a Tv2 sajtófőnöke, aki elmondta, hogy a rendszerleállást a hardver meghibásodása okozta, és biztos, hogy nem szabotázs vagy vírus okozta a szerver leállását. A Tények este csütörtöki adása már probléma nélkül lezajlott.

Modernizáltak

A Tények tavaly ősszel állt át a digitális műsorkészítésre, azóta a legtöbb anyag ezzel a technikával készül. A hírműsor azóta egyre szorosabb versenyben van az RTL Klub konkurens Híradójával, hétvégén biztosan vezet, de hétköznaponként is van, hogy a Tények nyeri a nézettségi versenyt. A múlt héten például az AGB Nielsen adatai szerint átlagosan 1 090 129-an választották a Tényeket, míg az RTL Klub Híradójára 1 072 885-an kapcsoltak, de azért a hétköznap mindent napját az RTL Klub hírműsora nyerte meg., és a hirdetők szempontjából fontos 18-49 év közötti korosztályban is az RTL nyert, átlagosan 3,8 százalékponttal magasabb közönségaránnyal.