Pert vesztett a Hír Tv-ben beszélgető újságíró

2008.02.21. 15:24
Pörzse Sándor műsorában pártutasítások végrehajtásával vádolt M Szabó Imre egy bírót, ezért most nem vagyoni kártérítést kell fizetnie. Az eset miatt már büntetőper is indult, ott felmentették az újságírót.

M. Szabó Imre újságíró megsértette Cserni János bíró jó hírnevét, személyiségi jogait a Hír Tv egy régebbi műsorában - állapította meg jogerősen csütörtökön a Győri Ítélőtábla, s 700 ezer forint nem vagyoni kártérítés megfizetésére kötelezte az újságírót. M. Szabót az ítélet után a tárgyalóterem elhagyására kellett felszólítani.

Nem vélemény

A felperes Cserni János azért fordult bírósághoz, mert a Hír Televízió Terítéken című műsorában 2004 július 14-én M. Szabó Imre többek között azt mondta, hogy azokkal van baj, "akik pártutasításokat hajtanak végre". A műsorban Cserni János neve hangzott el a bíróság indoklása szerint.

Az ítélőtábla megállapította: az újságíró tényt állított és nem véleményt formált, ezzel helyben hagyta az elsőfokú polgári jogi határozatot. Ugyanakkor módosította az elsőfokú ítéletnek azt a részét, mely szerint az újságírónak ugyanabban a műsorban kell elégtételt adnia a bírónak, mivel a Hír Tvaz ítélőtábla megkeresésére közölte: nyilatkozat közzétételére nincs mód, hiszen Pörzse Sándor Terítéken című műsora már meg is szünt. A bíróság elégtétel adására pedig csak peres felet kötelezhet, viszont a Hír Tv ebben az esetben nem volt peres fél.

A bíróság ítélete szerint: nem fogadható el az alperes okfejtése, miszerint a bíró közszereplő, ezért többet kell eltűrnie. A bíró nem közszereplő, de ha az lenne is, akkor sem volna köteles elviselni valótlan állításokat - hangzott el az indoklásban.

Hangoskodott

Az első fokú ítélet szerint egymillió forint, nem vagyoni kártérítést kell fizetnie M Szabó Imrének, ezt a másodfokú bíróság jóváhagyta.

Az ítélethirdetést követően M. Szabó Imre nem hagyta szó nélkül a jogerős határozatot. Az eljáró tanács nyomatékosan szólította fel a tárgyalóterem elhagyására, miután indulatosan adott hangot véleményének.

Büntetőügy is volt már

Az ügy már megjárta a büntetőbíróságot is, M Szabó Imre nagy nyilvánosság előtt, különösen nagy anyagi hátrányt okozó, nagy nyilvánosság előtt elkövetett rágalmazás volt, de Szabót 2005-ben másodfokon is felmentette a bíróság.