Tízmilliót kér Terry Black, mert leköcsögözték

2005.04.19. 15:55
Rácz Károly 10 millióra perli a Tv2-t, amiért Nacsa Olivér egy adásban őt parodizálva azt mondta, hogy "Én egy köcsög vagyok". Az egykori transzvesztitát az az ügyvéd védi, aki Danikát is megszerezte neki, ráadásul Alföldi Róbertnek is kijárt már egy bulvárlaptól pár milliót.
Csütörtökön tartják a Rácz Károly által a Tv2 ellen benyújtott polgári peres eljárás második tárgyalását. Az örökbefogadási ügyeiről elhíresült egykori transzvesztita azért perli a kereskedelmi csatornát, mert véleménye szerint a tévé egyik műsorában megsértették a jóhírnevét.

Csak paródia a köcsög

Rácz Károly az sérelmezi, hogy a showban őt parodizálva Nacsa Olivér azt mondta, hogy "Én egy köcsög vagyok". A felperes szerint mindez rágalmazásnak minősül, ezért Terry Black a törvénysértés megállapítását, a további jogsértések megakadályozását és tízmillió forint nem vagyoni kártérítést kér a kereskedelmi csatornától.

A polgári peres eljárás első tárgyalásán a kereskedelmi csatorna képviselőit hallgatta meg a bíróság, akik akkor azzal védekeztek, hogy Nacsa Olivér kijelentése nem lehetett sértő, hiszen Rácz Károly nyíltan vállalja homoszexualitását, ráadásul a mondat amúgy is egy paródiában hangzott el, tehát vélemény-nyilvánításnak minősül. A mostani tárgyaláson Rácz Károly ügyvédje által megidézett tanúkat hallgatja meg a bíróság, akik azt igyekeznek bizonyítani, hogy a kérdéses kijelentés indokolatlanul sértő. A felperes többek közt egy kommunikációs szakértő segítségével próbálja majd bizonyítani az igazát.

A Büntető Törvénykönyv szerint azonban az alperesnek nem azt kell bizonyítania, hogy az állítása valós volt-e, hanem hogy nem volt-e indokolatlanul sértő. A BTK. szerirnt egyébként aki "becsület csorbítására alkalmas tényt állít vagy híresztel, vagy ilyen tényre közvetlenül utaló kifejezést használ, vétséget követ el, és egy évig terjedő szabadságvesztéssel, közérdekű munkával vagy pénzbüntetéssel büntetendő". Ráadásul ha mindezt nagy nyilvánosság előtt teszi, akár két év szabadságvesztéssel is sújtható.

Katalin bírónő tanúi

"Csütörtökön hat tanút idézünk a bíróság elé, akik bizonyítani fogják, hogy a műsorban elhangzott kijelentés indokolatlanul sértő volt" - mondta el Dr. Mester Csaba, Rácz Károly ügyvédje, aki a Tv2 ügyvédeinek védekezésére megjegyezte: "Akik szerint a köcsög kifejezés nem sértő, gondolom ahhoz sem szólnának semmit, ha édesanyjukra mondaná valaki ezt a tévében.".

Dr. Mester Csaba szerint akár már a harmadik tárgyaláson is ítéletet hirdethet a bíró, és reményei szerint elismerik majd, hogy a Tv2 jogsértést követett el. Rácz Károly ügyvédje egyedül abban nem biztos, hogy a bíróság jogosnak ítéli az általuk kért nagy összegű kártérítést, hiszen a magyar bírói gyakorlat ennél jóval kisebb nem vagyoni kártérítéseket szokott megállapítani.

Dr. Mester Csaba mégis bizakodó, hiszen hasonló ügyben már védte Alföldi Róbertet, akinek négymillió forint kártérítést ítélt meg a bíróság, amikor egy bulvárlap hírbe hozta az egyik tanítványával, ráadásul a tárgyalást vezető bíró becsületsértési perben már ítélt hatmillió forintos nem vagyoni kártérítést is.

Az ügy érdekessége, hogy nem csak Rácz Károly tűnik fel a kereset beadása óta is állandóan a tv2 képernyőjén, de Dr. Mester Csaba is részt vett a csatorna már megszűnt bírósági műsorának készítésében, a Katalin bírónőben többször szerepelt is.

Nem a Banánhéjban hangzott el a perelt kijelentés

A perről szóló híradásokban - így az Index eredeti hírében is - az szerepelt, hogy a sértő kifejezést Nacsa Olivér a parodistapáros Banánhéj, avagy túlélni Bagi-Nacsát című showműsorában mondta. A műsor rendezője és producere Kós György nyilatkozatot juttatott el szerkesztőségünkhöz, amelyben kijelenti, hogy a kérdéses Nacsa-mondat nem a Banánhéjban, hanem a TV2 egy másik, beszélgetős műsorában hangzott el a parodista szájából. "A Banánhéj, avagy túlélni Bagi-Nacsát a paródia eszközeivel többek között küzd a nagyobb toleranciáért is, ezért kifejezetten odafigyel minden kisebbség érzékenységére, és azokat tiszteletben tartja. Bántani sohasem akar, csak nevettetni és görbe tükröt tartani" - írja nyilatkozatában a rendező.