Újra van kuratóriuma a Tilos Rádiónak

2004.05.25. 09:47
A botrány után irányító válságstáb helyett régi tilososokból álló kuratórium került a rádió élére.
Megválasztották a Tilos Rádió kuratóriumának hat tagját; a médium erről kedden hajnalig tartó közgyűlésén döntött, tudta meg az egyik résztvevőtől az MTI. A több mint negyed évvel ezelőtt lemondott testület tagjai közül Szekfű Balázs került ismét a kuratóriumba, de beválasztották a korábbi kurátorok egyikét, az Origo főszerkesztőjét, Weyer Balázst is.

A neve elhallgatását kérő részvevő tájékoztatása szerint Bodó Balázs, Csejdy András, Kiskádár Tamás és Rozgonyi Zoltán lett a testület új tagja. A kuratórium elnökét a testület tagjai maguk közül később választják meg.

Kuratórium és válságstáb

A Tilos Rádiónak több mint fél évig nem volt kuratóriuma azt követően, hogy február 10-én lemondott posztjáról az előző testület elnöke, Csabai Gábor, aki akkor azzal indokolta döntését, hogy a médium közgyűlése nem fogadta el azon indítványát, hogy az adó az átalakításáig csak zenét sugározzon.

Csabai Gábor azután jött elő a javaslattal, hogy a rádióban és körülőtte botrány tört ki, mivel egyik - azóta lemondott és bocsánatot kérő - műsorvezetőjük karácsony este a keresztények kiírtását emlegette, majd az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) január 21-én harminc napra felfüggesztette a rádió műsorszolgáltatási jogosultságát.

Az előző kuratóriumi elnökkel együtt februárban lemondott további három tag is. A Tilos Rádió a lemondások óta a korábbi rendben sugározza műsorait.

Azóta két alkalommal tettek kísérletet a testület tagjainak megválasztására; április 2-án ez egy napirendi pont tárgyalásának elhúzódása, egy hétre rá pedig határozatképtelenség miatt nem járt sikerrel. A kuratórium feladatait februárban egy kilenctagú válságstáb vette át.

Utolsó figyelmeztetés

Az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) január 21-én nemcsak a műsorszolgáltatási jogosultság harminc napos felfüggesztéséről döntött, hanem - a Tilos másik két kifogásolt esetét is tárgyalva - arról is, hogy hat hónapra kizárja a rádiót a Műsorszolgáltatási Alapból való támogatásból, és mintegy utolsó figyelmeztetésként alkalmazta a médiatörvény azon kitételét, amely szerint a testület "írásbeli figyelmeztetésben megállapítja a jogsértést".

Amennyiben a médiahatóság ismét elmarasztalja a Tilost, az a rádió műsorszolgáltatási szerződésének felmondását vonhatja maga után. Az adó jelenleg azért sugározhat, mert a bíróság felfüggesztette az ORTT által kiszabott büntetés végrehajtását.

Adok-kapok

A Tilos Rádió adok-kapok fedőnévvel rendezi meg május 25-től rendes évi adománygyűjtő akcióját. Az egyhetes, programsorozattal összekötött rendezvény célja, hogy a rádiósok felhívják a hallgatók figyelmét a nonprofit alapon működő Tilos támogatására. A rádió munkatársai lapunknak elmondták, hogy átlagban évi működési költségek tíz százalékához járulnak hozzá a hallgatók.