Hangját keresi a Tilos Rádió

2003.06.12. 10:25
A nonprofit rádió el szeretné kerülni nyugat-európai társai sorsát, ezért műsorainak megváltoztatását tervezi, nagyobb teret engednének például az antiglobalizációs mozgalomnak. A hagyományok nem változnak, így jelenleg is folyik a rádió támogatóhete, a Tilos Maraton.
A Tilos Maraton az idén nem csak a nonprofit Tilos rádió fenntartásához szükséges hallgatói támogatások gyűjtésének, vagy a rádiósok és a hallgatók találkozóinak hete. A többéves küzdelem után tavaly szeptemberben frekvenciát nyert egykori kalózrádió ezzel az eseménnyel jelenti be a szélesebb nyilvánosság előtt is, hogy megkezdi működését. A rádió vezetői jobban fogható adást ígérnek, és kutatják a progresszív hangvétel fenntartásának lehetőségét.

Weyer Balázs, háttérben Czabán Györggyel
Bár a Tilos már hónapok óta hallgatható, hivatalosan csak június közepétől kezdi meg működését, mondta az Indexnek Weyer Balázs, az adó kuratóriumának elnöke, a stúdiónak is helyet adó Kultiplex kerthelységében. A rádió eddig "teszt üzemmódban" működött, mivel a sugárzás feltételei csak a napokban váltak véglegessé.

A Tilos a legutóbbi frekvenciaosztáson sugárzási engedélyt kapott négy rádió közül a legkorábban kezdte meg működését, a BBC magyar adása is csak szerdán indult el, a másik két nyertes pedig a napokban kért újabb hat hónapos haladékot. A korai kezdésnek az ideiglenes technikai feltételek közti sugárzás volt az ára. Az Antenna Hungáriával kötött szerződés értelmében a budai Schönherz kollégium tetejére szerelt antenna teljesítménye július közepére éri el maximumát, ígérte Weyer.

Lenyúlták a cigányokat

A technikai és jogi problémák elhárulásával a rádió nem az azonnali Nirvána állapotába került. A hét éve frekvenciaharcban álló Tilos, elérve a boldog békeidőket, szembekerült az általa vállalt témák, hangvétel és stílus korlátaival. Weyer sokat tapasztalt pszichológushoz illő önkritikával vallotta be, hogy a Tilos rádió négy éve kikristályosodott tartalmi jellegzetességei már nem számítanak progresszívnek.

Élő adás Szőke András vezetésével
A kisebbségek, a nők, a cigányság helyzete és a környezetvédelem alaptémái voltak a Tilosnak indulása idején. A kétéves hallgatás alatt azonban "lenyúlták" ezeket az ügyeket, műsorok, illetve - mint például a Rádió C - adók alakultak a témákra.

A betelefonálós műsorok, amelyeket az adó védjegyének tekintett, időközben szintén elterjedt formává váltak a hazai rádiózásban. Hasonló a helyzet az elektronikus zenével és gangsta rappel, amelyek a kilencvenes évek közepén új művészeti horizontot felvázoló stílusnak tűntek, és egyedül a Tiloson voltak hallgathatóak. A médiaevolúció azonban specializált rádiókat állított rá a tuctuc műfajára.

A jelenség nem csak a Tilosra jellemző, tágította a látóhatárt a kuratóriumi elnök. Bár a Tilosnál még nem érezhetők a kiüresedés tünetei, vélte, a nyugat-európai nonprofit rádiók példája intő jel lehet. Mivel a felvállalt témák ott is átkerültek a mainstream és az állami szférába, az adók mondanivaló nélkül maradtak, és ráadásul az elnyert célpályázatok kényszerpályára is állították őket.

Nemzeti napok és antiglobalizáció

Weyer Balázs, akit a Nemzeti felkelés műsorvezetőjeként ismerhetnek a hallgatók, a jövőbe szegezve tekintetét három kitörési utat vázolt fel a Tilos számára. Tartalmi vonalon a médiapiacon alulreprezentált témákat és csoportokat szeretnék megtalálni és megszólaltatni. Úgy látta, jelentősebb mozgás manapság az antoglobalizációs témában érzékelhető, és a rádió hajlandó is nagyobb teret engedni a környezeti-politikai mozgalomnak.

Formai tekintetben tematikus műsornapokkal tervezik felpezsdíteni a műsorrendet. Az első kísérlettel már csütörtökön megismerkedhetnek a hallgatók. "Szó elszáll" mottó alatt ugyanis a rádió egész nap a könyvhéttel, könyvekkel és irodalommal foglalkozik.

Beállítják Szőke András mikrofonját
Terveznek még "nemzeti napokat", amelyeken az EU-ba belépő országok dj-i zenélnek a rádióban, helyi zenekarok koncerteznek a Kultiplexben és nemzeti ételek kaphatók a kerthelységben.

Technikai újítások kapcsán egy közép és egy hosszú távú terv került szóba. Műholdas sugárzással a Tilos országszerte hallgathatóvá válna. 2008-2009 körül pedig, a nemzetközi frekvenciakiosztást szabályzó Stockholmi egyezmény újratárgyalását követően lehetőség nyílna a digitális adás elindítására.

Maraton

Találkozásunk másik apropóját, a Tilos Maratont érintve megtudtuk, hogy a rádió jelenleg 6 millió forintos költségvetési hiánnyal rendelkezik, ami az évi teljes működtetési költségnek közel a negyede. A hiány lefaragásában segíthetnek most a hallgatók adományaikkal, amelyeket a Kultiplex kerhelységében délutánonként rendezett, nyílt, bekiabálós műsorok hevületében adhatnak át az ajándék Tilos-pólókkal jelölt illetékesnek.