Tilos Rádió: másodszor kérik a koncesszió hosszabbítását

2008.08.29. 17:08
Az ORTT június 11-én ülésén nem kapott elegendő számú támogató voksot a Tilos koncesszióhosszabbításal, most új beadvánnyal készültek.

Másodszor is kérte műsorszolgáltatási jogosultságának meghosszabbítását a Tilos Rádió - közölte a közösségi adó ügyvezetője a dokumentumok benyújtása után az MTI-vel. Májusban "egy szikár, nyolc-tíz soros levélben" kérték a hosszabbítást, most egy kifejtőbb dokumentumot nyújtottak be az Országos Rádió és Televízió Testületnek (ORTT) - közölte Csabai Gábor.

Ebben egyebek mellett megemlítik, hogy a komoly visszhangot kiváltó - a keresztény embereket sértő - 2003 karácsonyi eset óta még az ORTT Panaszbizottsága elé sem citálták őket. A médiahatóság június 11-én ülésén nem kapott elegendő számú támogató voksot a koncesszióhosszabbítás. Másnap a KDNP által a testületbe delegált Tirts Tamás az öt évvel ezelőtt történtekkel magyarázta ezt.

A voksolásnál tartózkodó Majtényi László ORTT-elnök napokkal később közzétett különvéleményében arra emlékeztetett: a médiatörvény szerint az ismételt vagy súlyos szerződésszegés a hosszabbítást kizáró körülmény, "alig képzelhető el, hogy valamely televízió tíz, bármely rádió pedig hét éven keresztül úgy működjön, hogy a médiatörvény és a szerződés olykor obskurus rendelkezéseinek a törvény által kívánt módon feleljen meg".

Felvetve, hogy a jogalkotónak csak azt kellene kizárnia e lehetőségből, aki a szabályokat „ismételten súlyosan megszegte”, Majtényi László megjegyezte: "gyakorlatilag nincs olyan műsorszolgáltató Magyarországon, amely törvényesen élni tudott volna a szerződés törvény szerinti megújításának lehetőségével, mégis korábban mindegyik szerződését meghosszabbította a hatóság", de ez a következetlenség önmagában nem lehet alapja a hosszabbításnak.