Januártól újra Tilos

2002.12.04. 08:10
Underground hagyományaiból nem engedve, sokszínűségét hangsúlyozva indul újra Budapest egykori kultikus rádiója. A régi kedvencek visszatéréséről még nincs döntés, és folyik a dzsessz-tuctuc szkander is, de leszerelhetőek a mozgalmi múlt tízméteres antennái.
A tervek szerint január elejétől tér vissza az éterbe a két éve on-line sugárzó, egykor kult-médiumként is emlegetett Tilos Rádió. Az ORTT szeptemberi döntése révén az FM 90,3-on frekvenciához jutott adó nem tervez gyökeres változást underground stílusán, és non profit berendezkedésén, tudtuk meg a rádiót vezető ötfős kuratórium tagjaitól.

A tíz évvel ezelőtt kalózrádióként indult, majd megosztott frekvencián sugárzó rádió stábja már készen áll az adásra. Nádori Péter, a rádió kuratóriumának frissen megválasztott elnöke elmondta, hogy internetes rádióként jelenleg is 24 órában készítenek műsorokat, a kezdés időpontja így csak a jogi, technikai feltételek teljesítésétől függ.

A barkácsolás vége

A Tilos ugyanis az egykorinál nagyobb, ún. regionális frekvenciát nyert, amelyhez másfajta adóberendezés és nagyobb antenna szükséges, továbbá fontos a kettő közötti kapcsolat megteremtése is.

Mindez azonban nem lesz felesleges befektetés, hiszen az adó, amely hajdan műsorokat szentelt a "hogyan gyártsunk póznából, biciklikerékből és drótból Tilos Rádiót is befogó világvevő antennát" témájának, most a csípőfogó rendszeres használata nélkül is fogható lesz Budapest egész területén. A rádió vételkörzete 500 ezer ember lakóhelyét fedi le, mondta Nádori Péter, ez azonban csak a sztereó adást jelenti. A műsorok valójában szélesebb körben hallgathatóak majd. Példaként megemlítette az Est FM-et, ami "budapesti adó, de néha még a Balaton környékén is fogható".

Szabad száj

Nádori Péter
Kérdésünkre, hogy a nagyobb hallgatói kör eredményez-e majd változtatásokat a műsorokban és a műsorstruktúrában, a kuratóriumi elnök elmondta, hogy nem. "A Tilos non profit, közösségi rádió, így nincs rákényszerítve arra, hogy célcsoportjai legyenek. A műsorok úgy alakultak ki, hogy akikben láttunk fantáziát és volt mondanivalója, megcsinálhatta azt. Aztán a hallgatókkal való interakció során lett olyan, amilyen. Csak azért, mert a hallgatottság így-úgy alakul, nem változtatunk a műsorokon, már csak azért sem, mert nem is lesz kimutatásunk a dologról".

Nádori, aki nem civilben egyébként a HVG on-line főszerkesztője, a Tilos műsoraitól továbbra is távol tartaná a direkt politikát. "Pártpolitikával -ahogy régebben sem - ezután sem foglalkozunk" - mondta. "De mivel a magyar közélet annyira át van pártpolitizálva, ha a helyzet úgy kívánja, kényszeresen nem fogunk nem beszélni politikáról".

Vissza a tett szinhelyére?

A rádió fel kívánja eleveníteni a hajdan szinte közösségformáló erővé vált interaktív, beszélgetős műsorait. A legnépszerűbb reggeli programok, az "Elvehetetlen panoráma", a "Gyermekláncfűrész" vagy az "Ez a jövő, egyétek" ugyanis az on-line adás ínséges időszakában megszűntek. Vályi Gábor, kuratóriumi tag elmondta, hogy a rádiónál november végéig kellett pályázni új vagy az eddigitől eltérő műsorokkal. Személyesen ugyan nem hívtak meg senkit, de bíztak a rádió frekvenciájáról beszámoló híradások vonzó erejében.

A hallgatók számára az "Elvehetetlen panoráma" műsorvezetőjeként ismert Nádoritól megtudtuk, hogy folynak a megbeszélések, lesznek visszatérők, de neveket még nem akart említeni. Az Index Hírszerzési és Körtelefonáló alcsoportjának azonban sikerült utolérnie Csejdy Andrást, a néhai Kolorlokál műsorvezetőjét, és a jelenlegi film.hu főszerkesztőjét, aki Olaszországból is visszatérési szándékának adott hangot.

Simó György, aki overground az Axelero Rt. vezérigazgató-helyettese, ugyancsak pozitívan állt a kérdéshez. A Szupermenként ismert Erdélyi Zsolt pedig "farkfelcsapva rohanna" a Tilos stúdiójába, ha hívnák. Sérelmezte viszont, hogy "egy egykori kismenő a Tilos levlistán" műsorterv leadásához kötötte az ügyet, anélkül, hogy megemlítették volna, hogy hova és pontosan mit adjon le. Kiemelte még, hogy továbbra is tartja Nádorinak tett régebbi felajánlását, és szívesen venne részt a Tilos marketing ügyeinek menedzselésében, mint például "a brand merchandise-ügyének intézése". A kuratórium elnökétől megtudtuk még, hogy nem a reggeli lesz az egyetlen interaktív, beszélgetős sáv, hasonlót terveznek a délutáni órákra is.

Dzsessz vs. tuctuc?

A rádió megőrzi markáns zenei arculatát, nyilatkozták egyhangúan a kuratórium megkérdezett tagjai. A cél továbbra is a sokszínűség fenntartása lesz. Czabán György, szintén kuratóriumi tagnál rákérdeztünk, mi igaz a belső körökből kiszivárgott "dzsesszer - tuctuc ellentétről", amely szabad fordításban a hangszeres és az elektronikus zene híveinek rádión belüli szembenállását jelenti.

Czabán, aki a Tilos dzsessz műsorát vezette, "élénk szakmai vitaként" jellemezte a zenei szerkesztés körül folyó eseményeket. Mint elmondta, szó sincs bármelyik irány kiszorításának kísérletéről. Támogatja az elektronikus tánczene jelenlétét a rádióban, olyannyira, hogy bár elmondása szerint régebben egyáltalán nem érdeklődött a stílus iránt, most dj Palotairól készít dokumentumfilmet.

Ugyanakkor el szeretné érni, ha a dj-k a partikra való, dinamikus tánczene helyett a hallgatható, rádiós vonalra koncentrálnának, "a monoton zenére rá lehet úsztatni egy gregoriánt".

Vályi Gábor
Vályi Gábor, aki éjszakai klubokban dj Shurikenként ismert, szintén sokszínűségről beszélt. Elmondta, hogy a rádióban továbbra is helyet kívánnak biztosítani a rétegműfajoknak, a hangsúlyt ugyanis nem csak a témára, hanem annak igényes, sokrétű bemutatására is ráhelyezik. Így a jövőben is hallható lesz például az extrém metál műsor, mivel készítői "régi vagy különleges felvételeket kutatnak fel, mint például egy skandináv death metal szám". Végül sommásan hozzátette: "a rádió zenei arculata csak annyira változik, mint maga a város".

A családias házibulik általános térhódítását jelezheti tehát, hogy a pár éve még gyakori, több ezer fős, de néha pénzügyi bukást is produkáló Tilos partik helyét a részben a rádió tulajdonban lévő Kultiplex kisebb rendezvényei veszik át. Vályi szerint a külföldi előadók részvételével meghirdetett partik nagyobb anyagi kockázatuk mellett azt a kérdést is felvetik: milyen alapon fizetnek gázsit a meghívott dj-knek, amikor magyar kollégáik ingyen vagy jelképes összegért lépnek fel a non profit szervezet bulijain.

Czabán György kiemelte, hogy kisebb méretekben mód lesz különböző stílusú rendezvények szervezésére, ahol felléphet akár Lajkó Félix vagy a Grencsó kollektíva is.

Anonim támogatók

A rádió nem csak kulturálisan, de gazdaságilag is ragaszkodik harcos önállóságához. Czabán György 20 millió forintban határozta meg a rádió költségvetését, amelynek harmada az ORTT-től, magyar és nemzetközi alapítványoktól, harmada pedig hallgatói felajánlásokból származik. A harmadik harmaddal nagy magyar cégek támogatják a rádiót, amelyek közül Czabán csak a Pannon GSM-et említette meg, mivel a többiek "ismerve a Tilos szellemiségét" anonim módon kívánták támogatni a rádió alapítványát.

A mobilszolgáltató is csak annyit kért, hogy a honlapjukra tegyék ki bannerjüket, és műsoraikban pannonos sms-számot használjanak. Reklám azonban sem a site-on, sem a rádióban nem lesz, nyilatkozták egyhangúan a megkérdezettek.