Betiltották Toscani anorexiás plakátját

2007.10.19. 18:15
A reklámtestület az emberi méltóságra és a korrektésgre hivatkozta tiltotta le a kórosan sovány modellt ábrázoló kampányt.

Betiltotta Olaszországban Oliviero Toscani világhírű fotográfus soványságmánia ellenes, sokkoló plakátját az Önszabályozó Reklám Testület (IAP) bizottsága.

A bizottság ítélete szerint a "az üzenet nem felel meg a reklám önszabályozásra vonatkozó törvény két cikkének, és követeli annak beszüntetését" - közölte a testület pénteken. Az 1. cikk szerint "a reklámnak becsületesnek, az igazságnak megfelelőnek és korrektnek kell lennie. El kell kerülni mindent, ami lejárathatja a törvényt". A 10. cikk pedig az írja elő, hogy "reklám nem sértheti meg az állampolgárok erkölcsi, civil és vallási meggyőződését. Minden formájában és kifejezésében tiszteletben kell tartania az emberi méltóságot".

A kampány (fotó: AFP)

A Benetton divatháznak készített, társadalmi problémákat boncolgató képeivel ismertté vált Toscani szeptember végén - a milánói divathétre időzítve - kezdett sokkterápiát az anorexia divatja ellen. A Nolita márka népszerűsítését hivatott kampány keretében a nagyvárosokban óriásplakátok, a lapokban pedig egész oldalas hirdetések jelentek meg egy anyaszült meztelen anorexiás, összesen 31 kilós nő fotójával. Volt lap, amely a sokkoló hatás miatt nem is vállalta a kép közlését, pedig a kampányt az egészségügyi minisztérium is támogatja.