Közös műsor 27 amerikai csatornán

2001.09.20. 19:28
Eddig soha nem látott összeborulásra készülnek pénteken az amerikai televíziós társaságok, hogy egy közös élő műsorral róják le kegyeletüket a múlt heti terrortámadások áldozatai előtt. A legnagyobb sztárokkal megtűzdelt lelkesítő programot sok csatorna mégsem közvetíti.
Az "Amerika: tisztelgés a hősök előtt" című műsor sugárzására eddig legalább 27 mérvadó földi sugárzású - ABC, CBS, NBC, Fox, PBS, UPN, WB, Pax TV, Univision, Telemundo - és kábelcsatorna - HBO, MTV, VH1, TNT, Lifetime, Discovery, TNN, Court TV, Fox Family - jelentkezett. A program helyi idő szerint péntek este 9 órakor (Magyarországon szombat hajnalban 3-kor) kezdődik.

A műsorban fellép többek között Tom Cruise, Julia Roberts, Will Smith, George Clooney, Billy Joel, Stevie Wonder és Bruce Springsteen is.

Az élő adást közönség nélküli Los Angeles-i és New York-i stúdiókból közvetítik, ám a helyszínek pontos adatait - biztonsági okokra hivatkozva - a szervezők nem árulták el. Az adást Joel Gallen készíti, aki korábban több MTV Filmdíj-ceremóniát is megrendezett.

A kezdeményezés precedens nélküli az amerikai műsorszórás történetében. 1942 karácsonyán a két legnagyobb rádió, a CBS és az NBC rendezett közös szórakoztató műsort Jack Benny, Tommy Dorsey és Judy Garland részvételével, amit az egész országban sugároztak. 1953-ban pedig Frank Sinatra, Ethel Merman és Edward R. Murrow szereplésével, 50. születésnapja alkalmából a Ford Motor Co. készíttetett egy műsort, melyet az ABC, a CBS és az NBC televízió is sugárzott.

Bár a mostani hazafias műsor közvetítőinek listájára még fel lehet iratkozni, több társaság már jelezte távolmaradási szándékát. Az ESPN sportcsatornák szóvivője közölte, hogy mielőbb szeretnének visszatérni a régi kerékvágásba, a Nickelodeon képviselője pedig azzal érvelt, hogy csatornájuk eddig is és ezentúl is a gyerekek birodalma marad.

A terrortámadások közvetítésében elévülhetetlen érdemeket szerzett CNN csak a program egyes részeit közvetíti, míg amerikai konkurense, a Fox News csupán híreseményként tudósít róla. Az MSNBC egylőre nem döntött, milyen formában lesz jelen az eseményen.