Ferenc, Olívia
-4 °C
4 °C

RTL: nincs szó lopásról

2003.05.13. 19:32
Kereszty Gábor tv2 vezérigazgatója elismerte, hogy a csatorna nézettsége elmaradt a tervtől, mert valóságshow-juk népszerűsége is elmarad a várttól. Kereszty szerint ebben az is közrejátszik, hogy az "RTL ellopta a formátumot". Kolosi Péter, az RTL programigazgatója szerint ezen az alapon a tv2 is lopott tőlük.
A tv2 adásának nézettsége fő műsoridőben jelenleg 6-7 százalékkal elmarad a tavaly szeptemberben kitűzött céltól, mondta Kereszty Gábor, a csatorna vezérigazgatója kedden az MTI-nek. A tv2 heti, fő műsoridőben jelentkező szórakoztató programjaitól várja a nézettségemelkedést, fogalmazott Kereszty.

A Big Brother lehúzza a főműsoridőt

Kereszty Gábor megerősítette, ezt főként annak tudják be, hogy a Big Brother, amely a fő műsoridő négy órájából egyet elvesz, nem teljesít az elvártak szerint. Jelenleg a kereskedelmileg preferált 18-49 éves korcsoportban mintegy húszszázalékos piaci részesedést szerez a tv2-nek, és a jelentkezése utáni időszakban is lenyomja a nézettséget.

A csatorna vezérigazgatója hozzátette ugyanakkor, hogy ez még mindig közel egymillió nézőt jelent naponta, ami nem elhanyagolható tény.

Nem valódi emberek, lopott formátumban

Kereszty úgy véli, hogy a valóságshow-k iránti érdeklődés nemcsak azért csappanhatott meg, mert a két országos kereskedelmi csatorna összesen eddig négy szériát indított útjára, de azért is, mert "az RTL ellopta a formátumot". A másik országos kereskedelmi csatorna, szavai szerint, szélsőséges és egyáltalán nem általános karaktereket mutat be hasonló műsorában, ami, úgy tűnik, talán jelenleg jobban érdekli a nézőket.

"Pont ez az a paradox helyzet, amely egyben érdekes is. Valóságshow-nak hívunk egy műsort, amely legkevésbé sem valóságos emberekkel van feltöltve?" - vetette fel. Hozzátette, hogy ezt a fajta manipulációt inkább szappanoperának, vagy egyszerű sorozatnak, mindenképpen valamilyen szerkesztett és nem spontán műfajnak nevezné.

A tv2 nem a Big Brother

"A tv2 soha nem a Big Brother-ről szólt, noha a valóságshow mindig komolyan befolyásolta a nézettséget" - tette hozzá Kereszty Gábor, aki szerint ez a műfaj, ha esetleg más formában is, de jelen marad a televíziózásban.

A vezérigazgató véleménye szerint a nyáron dőlhet el, hogy elindítják-e a műsor harmadik sorozatát is; a licenctulajdonossal kötött egyezségük nem tér ki arra, mennyi idő alatt kell elkészülniük a lekötött szériák rendezésével.

A vezérigazgató ismertetése szerint olyan stratégiai lépéseken gondolkodnak, amelyekkel növelhetik a nézettséget.

Kolosi: az RTL nem lopott

Kolosi Péter az RTL Klub programigazgatója elismerte: nem jogi úton, de már panasszal élt náluk a műsor miatt a tv2-n sugárzott Big Brother licenctulajdonosa, a holland Endemol cég, amely azért nem indít pert a kérdésben, mert belátja, nincs esélye annak megnyerésére.

Kolosi Péter szerint a kereskedelmi csatorna semmit nem lopott el versenytársától, a programján látható valóságshow ugyanaz a műsortípus, mint a tv2-é, csak más formátumban. Kolosi Péter ezt Kereszty Gábor, a tv2 vezérigazgatója nyilatkozatára reagálva jelentette ki kedden az MTI-nek.

Szavai szerint, több általuk indított műsort "lopott el" a másik országos kereskedelmi csatorna, amely például a Vitriolt és a Lucifert a Heti hetessel, a Claudia show-t a Mónikával, a Multimilliomost a Legyen Ön is milliomossal szemben indította el.

"Mégsem a mi produkcióink buktak meg" - fogalmazott a programigazgató, megjegyezve, hogy már egy évvel valóságshow-juk, a ValóVilág indulása előtt levédették annak nevét, noha a produkció tartalma akkor még nem véglegesedett.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.