Félreértés miatt nem hagyták jóvá a TV2 logóváltását?

2008.07.16. 15:44
A Tv2 arculatváltását azért nem hagyta jóvá tegnap az Országos Rádió és Televízió Testület, mert szerintük nem írhatják a logójukba a weboldaluk címét. Mert az egy másik termék, így a tv.hu felírat tulajdonképpen reklám.

Testületi tagok közlése szerint azon a vitán vérzett el a médiahatóság ülésén a TV2 emblémaváltásának jóváhagyása, hogy reklámnak számít-e, ha egy tévécsatorna emblémájában helyet kap internetes oldalának címe. A kereskedelmi csatorna szerint egyszerű félreértés történt.

A beadvány részleteiről sem az Országos Rádió és Televízió Testület szóvivője, sem annak tagjai nem nyilatkoztak, mondván az üzleti titok. Annyit azonban szerdán több tag is elárult, hogy a testület két menetben mondott "gyenge nemet" a kérelemre.

Először az az indítvány nem kapott többséget, hogy a logóban elhelyezett, vélelmezett önreklám miatt utasítsák el a kérést, majd a testület hivatala által készített, egyébként a jóváhagyást javasló dokumentum vallott kudarcot: a nyolc leadott voksból csak kettő támogatta, egy ellene szólt, a többi tartózkodott.

Több testületi tag közlése szerint a vita a második döntéshozatalnál azon alakult ki, hogy a tévécsatornához kötődő tv2.hu felirat - lévén, más terméket hirdet, nem a kereskedelmi adót - reklámnak minősül-e.

A TV2 - amely kedden csak annyit közöltek az MTI érdeklődésére, hogy "tervben van" egy arculati megújulás, szerdán azt mondta, hogy félreértés történt beadványuk elbírálása során.

"Hivatalos értesítést nem kaptunk az ORTT-től a csatorna azonosítójának módosításával kapcsolatos testületi döntésről. A sajtóban megjelent híreket látva csak feltételezni tudjuk, hogy félreértés történt, hiszen a mi beadványunkban nem fogalmazódott meg az azonosító jelünkre vonatkozóan ilyen jellegű kérés" - közölte Péntek Zoltán jogi képviselője.

Hozzátette: bíznak benne, hogy hamarosan hivatalosan is jóváhagyást kapnak a testülettől a beadványunkban foglaltakra, "hiszen azok teljes mértékben megfelelnek a jogszabályi előírásoknak".

A 12 évvel ezelőtt még a nemzeti színek "csigás" változatát logóként használó csatorna 2002-ben váltotta fel egy zárójelbe tett vörös kettessel addigi szimbólumát; az új embléma azonban alig egy esztendeig volt hivatalban: 2003 szeptemberében váltotta a most is használt logó.