Nem kap MFB-hitelt a tv2

2003.03.12. 16:04
Nem kapja meg a tv2 a Magyar Fejlesztési Banktól igénylet hatmilliárdos hitelt - írja a Világgazdaság. A csatorna 1997-ben már felvett egy nyolcmilliárdos hitelt az MKB-tól; tárgyi eszközei és mozgó vagyona jelzálog alatt van.
Nem ad hitelt a tv2-nek az állami tulajdonban lévő Magyar Fejlésztési Bank (MFB) - adta hírül a Világgazdaság (VG). A csatorna a hírek szerint hatmilliárd forintos hitelt kért a pénzintézettől. A bank szóvivője, László Boglár nem erősítette meg, és nem is cáfolta a lap értesülését. A VG információi szerint a tévé más bankokat is megkeresett hitelkérelmével.

Pintér Dezső, a tv2 elnöke a társaság legutóbbi sajtótájékoztatóján leszögezte: a csatorna pénzügyi helyzete stabil, a tévé fenntartotta nyereségességét. A VG szerint azonban a tv2 csak a tavalyi évben több milliárdos tartozást halmozott fel; finanszírozása csak hitelből oldható meg.

Jelzálog alatt

A tv2 1997-ben a Magyar Kereskedelmi Banktól nyolcmilliárd forintos hitelt vett fel, eszközeit és mozgó vagyonát már jelzálog terheli. A tavaly tavaszi átalakítás során felmerült, hogy a csatorna új befektető segítségével folytatja a munkát, erre azonban nem került sor.

A kereskedelmi televízió legfontosabb "terméke" jelenleg a Big Brother reality show. A valóságműsor első szériája sikeres volt, a produkció azonban - jelentős költségei miatt - csak a második szériával kezd nyereséget termelni. A BB 2 viszont indulásától fogva alulmarad az egy hónappal korábban starttolt Való Világgal (RTL Klub) szemben. A tévés reklámpiacon ráadásul egyre jelentősebb szerepet játszik a megerősödött Magyar Televízió.