Tapadjon a katódcsőre karácsonykor!

2005.12.23. 12:55
Elege van abból, hogy december 24-én csupán két választása van: vagy halat pucol vagy színlelt Bud Spencer-rajongásra hivatkozva már megint leül megnézni a Bunyó Karácsonyig című westernvígjátékot? Unja már a könnyes-nevetős romantikus komédiákat, és néha már úgy érzi, hogy karácsonykor nem is Jézus Krisztus, hanem inkább Meg Ryan születésnapját ünnepeljük? Idén ne csak a távvezérlő első három gombját kattogtassa karácsonykor! Nézze meg mit kínál a csodaláda az országos adók romantikus filmjein és családi vígjátékian kívül!

December 24.

A Tv2-n már reggel megkezdődik a tömjénfüsttel megtámogatott agymosás: Szilaj, a vad völgy paripája (8.05), meg Beethoven (9.45), a sokadszor ismételt bernáthegyi, de lesz My Girl, első szerelem( 14.40), és Shrek (19.00) is, csak hogy a nap végére gyereke/unokaöccse/infantilis anyósa a tévéműsorok és a behabzsolt szaloncukor hatására biztosan katatón boldogságba zuhanjon.

#alt#

Az RTL Klub dettó: Pótmikulás akcióban (10.20), majd este ugyanez, csak ismertebb arcokkal a Tim Allen-féle Télapuban (19.25). A közszolgálati adó is úgy gondolja, hogy csöpögős családi filmekkel szolgálja leginkább a köz érdekeit, így lesz Micimackó kalandjai (19.20) és Kisasszonyok (20.35), ez utóbbi Winona Ryder főszereplésével, vagyis, ha nem utasítanánk el elvből minden kosztümös-érzelgős filmet, ezt akár még meg is nézhetnénk. Takaró alól, egy nagy tál bejgli és némi forralt bor társaságában.

Az MTV egyetlen igazán közszolgálati műsora december 24-én a délben kezdődő Momentán, amiben egy színtársulat játszik el karácsonyi családi konfliktusokat (Hol a faszban van a fenyőtalp?, Nem neked kellett volna megvenni a piáló-hányó gruppie Barbie-t? Hogy lehettél olyan hülye, hogy odaégetted a halászlét?), és állítólag még megoldásokat is kínálnak. Szeretet, halászlé, családterápia. Ezenkívül már csak a Z, a hangya (13.05) című animált Woody Allen-vígjátékot tudjuk nyugodt szívvel ajánlani a Tv2-ről, bár abban is van összeborulós finálé, akkor inkább ne nézzen oda!

Ha viszont tényleg elege van már a karácsonyfa-díszítésből, a girlandok szinte fojtogatják, hát nézze meg a Fekete vipera karácsonyi éneke (13.00) című kis szösszenetet a Cool-on, főszerepben Mr Beannel, aki azonban ebben a sorozatban nem a szótlan debilt, hanem a nagyon is sokat locsogó gonoszt adja zseniálisan. Repetázni fél öt előtt öt perccel lehet, ismétlés pedig hajnali háromnegyed négykor, az éjféli mise, és a bejglitúladagolás következtében fellépő heveny gyomorrontás után kicsivel.

De ne ugorjunk ennyire előre! Ha szeretet helyett inkább feszültségre, füstre és nagy tétekre vágyik válassza a Pókert, amely valamilyen általunk nem ismert oknál fogva a karácsony hivatalos sportja lett, ugyanis kaphat belőle a Sport1-en (20.00), a Sport2-n (23.15) és az Eurosporton is (22.00). Európa-torna 2005, Monte Carlo.

Ha azért fontos önnek a karácsonyi hangulat, és szeret döbbenetesen részeg embereket nézni, a legjobb választás a Floyd karácsonya (11.15) lesz a Spektrumon, hiszen a BBC teleszakácsa ugyan nem olyan jópofa, meg trendi mint Jamie Oliver, de legalább garantáltan olyan alapanyagokból főz, amiket itthon lehetetlen beszerezni, és ráadásul minden adás végén csontrészegre issza magát. Reméljük ezúttal karácsonyi dalokat is óbégat hozzá.

Érintőlegesen köze van a karácsonyhoz a Viasat3 esti filmjének is, mert hogy Keresztapa (21.05), aminek ráadásul mindhárom részét leadja a csatorna az ünnepek alatt.

Gyűlölködőknek, a karácsonyi lidércnyomástól menekülőknek jó választás lehet a Spektrumon este a Hadszínterek (22.55) című sorozat aktuális epizódja, amely ezúttal az ardenneki csatát mutatja be. 1944, decembere, a francia-német határvidék, Hitler utolsó nagy offenzívája, és persze a sötét karácsony egy náci páncéloshadosztállyal.

#alt#

Ha még ennél is messzebb merészkedne, és pornót nézne a szűznemzés nemzetközi ünnepén, hát ajánljuk a Kecses hüvely (18.55) című erotikus sorozat első részét a Hustleren. Ha nem olyan szerencsés, hogy napközben is tudja fogni a pronócsatornákat, vagy csak akkor tud belekukkantani a műsorba, amikor az asszony éppen éjféli szentmisén van, hát legyen inkább a Hamupipőke visszavág (24.00) az XXL-en, vagy esetleg a kissé bizarr című Alig csomagolt kebab (22.55) a Spice Platinumon.

De félre a blaszfémiát! Ha igazán jó, szép, örömteli, összebújós, könnyesen mosolygós filmet akar, hát hajnali fél kettőig kell várnia: ekkor kezdődik ugyanis az Egy makulátlan elme örök ragyogása (01.25) a HBO-n. Jim Carrey ne tévessze meg, ez az utóbbi pár év legszebb filmje, ráadásul ezúttal idióta grimaszok sincsenek benne.