Megúszták a betelefonálós játékok

2007.09.03. 17:20
A Gazdasági Versenyhivatal vizsgálódott, de inkább megegyeztek a tévékkel és a játékokat készítő cégekkel. Ezentúl figyelmeztetni kell a játékost, hogy nem elég tudni a megfejtést, szerencse is kell, hogy megnyerje a fődíjat.

Gazdasági Versenyhivatal versenytanácsa az interaktív televíziós játékokat készítő vállalkozásokkal és a műsorokat sugárzó tévécsatornákkal szemben nem állapított meg jogsértést és bírságot sem szabott ki, hanem elfogadta azok vállalásait - tájékoztatta a GVH az MTI-t hétfőn.

A közlemény szerint így a fogyasztók a jövőben megfelelő tájékoztatásban részesülnek az ilyen típusú játékok pontos szabályairól, természetéről, és világossá válik előttük, hogy a játékban fontos a szerencse elem.

A GVH 2007 első félévében indított versenyfelügyeleti eljárást négy interaktív telefonos nyereményjátékot készítő vállalkozás és a játékokat sugárzó televíziós csatorna ellen.

A versenyhatóság ugyanis azt valószínűsítette, hogy a játékokba való bejutás feltételei és a játékkal kapcsolatban közzétett tájékoztatások tisztességtelenül befolyásolják a fogyasztók döntéseit.

A GVH a TV2-n sugárzott "Szóda", az ATV-n sugárzott "Többet ésszel", "Kvízaréna", "Játszma", a Spektrumon sugárzott "Telefortuna", valamint az RTL Klubon sugárzott "0691-33-44-55" című műsorok fogyasztóknak szóló tájékoztatásait vizsgálta.

A versenyhatóság kifogásolta, hogy a telefonautomaták és a műsorvezetők által adott információk illetve a képernyőn megjelenő feliratok azt a látszatot keltik, mintha a nyereményhez való hozzájutás pusztán attól függne, hogy a tévénéző tudja-e a választ az aktuális feladványra.

Csakhogy a játékba való bekerülés egy kevésbé átlátható módszerrel, a betelefonálók közötti szelektálás útján történik. Vagy a számítógép sorsol, vagy véletlenszerűen kerül adásba a játékos, vagy az első telefonálót kapcsolják a műsorba.

A GVH álláspontját megismerve az eljárás alá vont vállalkozások vállalták, hogy a nézőket tájékoztatják arról, hogy a kérdésre adandó válasz ismerete és az emeltdíjas betelefonálás nem feltétlenül eredményez nyerést.

Mindez egyebek mellett oly módon történik, hogy a képernyőn minden nehézség nélkül olvasható a futószövegben, illetve a játékszabályban megjelenik: "a telefonhívás nem garantálja a műsorba kapcsolást" felhívás.