Már tudjuk, mit néznek idén ősszel

2008.05.19. 08:08
Múlt héten volt az amerikai televíziók hagyományos médiabemutatója, az úgynevezett Upfronts (up front - valami előre kifizetni vagy lefoglalni), ami a forgatókönyvírók 2007/08-as sztrájkja miatt sokkal szerényebbre és szegényesebbre sikerült, mint várhattuk. Megmondjuk mit néznek ősszel az amerikaiak, és megtippeljük, hogy hozzánk ebből mi fog elérkezni.

Mi az Upfront?

Az amerikai tévés évad a nézők számára három nagy egységből áll (ősz: szeptember-december, midseason (kb. holtidény): december-február, tavasz: február-június), de a szakma sokkal több részletre felszeletelt évben gondolkodik. Miközben mi a Született feleségek vagy a szigeten bóklászó kopaszember kalandjait nézzük, a színfalak mögött már folyik a kövertkező évad előkészítése, a stúdiók bekérik az új sorozatok ötleteit (kb. október), ezeket véleményezik, átdolgoztatják, és ismét bekérik (december-január), kiválasztják a leforgatandó pilotokat (a sorozatok első epizódját nevezik így) (január-február), leforgattatják a nekik tetszőket (február-április) és kiválasztják azokat, amikből sorozat lehet (április-május). Mindez a sztrájk miatt az idén borult, a legtöbb pilotot még le sem forgatták.

Az Upfronts-hét minden megszállott sorozatrajongó naptárában piros betűvel szerepel, mert az előzetes pletykák, a szereposztás hírei és az öt nagy tévétől (ABC, CBS, NBC, FOX, CW) nagyon is tudatosan kiszivárogtatott félinformációk itt válnak valósággá, bemutatják az új sorozatok pilotjait, promókat és kézzel fogható cselekményt kapunk végre. A kábelcsatornák nem nagyon bíbelődnek ilyesmivel, egy-egy berendelt sorozatot akár év közben is bejelentenek. A médiaesemény persze nem feltétlenül a nézőknek vagy a sajtónak szól, hanem a reklámozóknak: nekik kell eladni az új sorozatokat, illetve az azok alatt sugárzott reklámperceket, mégpedig májusban, amikor még senkinek nincs halvány gőze sem arról, hogy miből lesz siker és mi fog már a startnál elhasalni.

Kicsit sárga

Az idei Upfronts a forgatókönyvírók 2007 novemberében kezdődött és csak februárban befejezett sztrájkja miatt kissé átalakult, hiszen a munkabeszüntetés nem csak azt jelentette, hogy az éppen adásban lévő sorozatokhoz nem készülhettek új epizódok - az őszre tervezettek forgatókönyveit sem lehetett megírni. A szokásos puccos gálák helyett így kissé szerényebb keretek között került sor a bejelentésre (az NBC egy sátorban tartotta a Radio City Hall helyett), az újoncok száma drasztikusan csökkent (tavaly az öt nagy 44 új drámát, vígjátékot és valóságshow-t mutatott be, míg idén jó, ha 25-öt össze tudtak kaparni), és nagyon úgy tűnik, hogy a csatornák a december-április közötti időszakban fognak csak több sorozattal előállni.

Bibliai történet, Merlin gyerekkora és tudathasadás

Az új Mulder-Scully páros akcióban

Az NBC (a nézettségi verseny jelenlegi negyedik helyezettje, a Hősök otthona) úgy döntött, hogy szakít a hagyományokkal, nem vár május végéig a bejelentéssel, és április elején elárult mindent. Szintén formabontónak tekinthető, hogy a korábbi gyakorlattal ellentétben nem csupán egy-egy epizódot rendeltek be az ígéretesnek bizonyuló forgatókönyvekből, hanem 6-13 részes megrendelést adtak le a tervekre, azaz meglehetősen nagy kockázatot vállaltak be, viszont nyerhetnek is a húzáson. (A pilot epizódok ugyanis általában hatalmas költségvetéssel készülnek, és ha nem lesz belőlük sorozat, akkor kidobott pénzről van szó - a Lost pilotja több mint 10 millió dollárba került például). Ami ősszel biztosan érkezik, az egy krimi Christian Slater (Tiszta románc, Interjú a vámpírral) főszereplésével egy olyan férfiról, akinek két énje van - egy normális családapa és egy titkosügynök - de egy szép nap a két fél tudomást szerez egymásról és kitör a bonyodalom (My Own Worst Enemy). Kings címmel készült el a klasszikus Dávid vs. Góliát történet modern feldolgozása, ebben a Legenda vagyok című mozifilm rendezője egy XXI. századi metropoliszba helyezi át a történetet. Főszerepben a Deadwood című káromkodós-western-sorozatból is ismert Ian McShane látható majd. A Xena-Herkules vonulatra emlékeztető stílusban készülő Merlin a legendás varázsló és Artúr király ifjúságáról szól majd, bemutatnak egy ausztrál eredeti alapján készülő (Kathy and Kim) vígjátékot, és brit közreműködéssel elkészítik a Robinson Crusoe sorozatváltozatát - akció-komédia változatban.

17 új sorozat - de majd csak tavasszal

Az ABC szórakoztató főosztályának elnöke, Stephen McPherson szerint az előző évad újoncai nagyon jól szerepeltek, és eleve olyan húzósorozataik vannak, mint a Lost, a Grace klinika vagy a Született feleségek, így nekik szeptembertől nem annyira égetően fontos hat-nyolc új sorozattal jelentkezni, inkább várnak 2009-ig, és "rendesen" megcsinálják a jelenleg forgatás alatt álló 17 pilotot. Lesz persze új drámai sorozat náluk is, egy angol remake a Life On Mars képében. A sztori szerint Sam Tyler nyomozót 2008-ban elüti egy autó, és amikor magához tér, 1972-ben találja magát. Nem lehet tudni, hogy kómában fekszik-e, vagy időutazó, csak annyit, hogy nyomoznia kell egy, a jelenben is üldözött sorozatgyilkos után. Bemutatnak még egy The Goode Family című animációs sorozatot a Beavis and Butt-Head című idióta rajzfilm alkotójának tollából egy olyan családról, melynek tagjai mindig jót cselekednének, de általában balul sül el a próbálkozás.

A Dollhouse szereplőgárdája

Lóvésoknal áll a világ

A legkisebb és egyben legkevésbé nézett The CW (a UPN és a The WB összeolvadásából tavaly életre kelt csatorna) szintén nem robbantott nagyot, mindössze két új drámai sorozat és egy reality tűnik biztos befutónak ősszel. A Gossip Girl (nálunk is bemutatják majd) című, tavaly debütált sorozatuk a New York-i felső tízezerbe tartozó tinik világába kalauzolta el az erre fogékony nézőket, és a csatorna vezetői úgy gondolták, hogy rögvest két másik hasonló miliőben játszódó sorozatot is berendelnek. Az első a nálunk is jól ismert Beverly Hills 90210 című tinidráma spinoffja (testvérsorozata), ebben egy család Kansasból költözik Beverly Hillsbe, és látunk majd menő srácokat és csajokat, ahogy kabrió BMW-vel mennek a puccos iskolába. A másik újonc meglepő, de szintén multimilliomosok között játszódik: a Surviving the Filty Rich című dramedy (drámai elemekkel operáló vígjáték) egy kőgazdag és agyonkényeztetett ikerpárhoz érkező magántanár mindennapjait dolgozza fel.

Segít a mentalista

Negyedikkénk a CBS jelentette be őszre tervezett programját, amiben nem szerepel a nálunk is megbukott Cukorbáró és a Shark sem, de annál több klasszikus krimi (Helyszínelők, Gyilkos emlék). Az Egyesült Államokban csak nyugdíjas csatornának gúnyolt adó a jól bevált recept szerint berendelt két nyomozós sorozatot: az egyikben (The Mentalist) egy különleges képességekkel rendelkező fickó segít a rendőröknek sorozatgyilkosok kézre kerítésében, a másikban (The Eleventh Hour) pedig a kormány azzal bíz meg egy tudóst, hogy állítsa meg a tudomány és technika vívmányait gaz célokra felhasználó gonosz gyógyszergyárakat és őrült milliomosokat, még mielőtt embert klónoznának. Ez utóbbi egyébként az idei trendnek megfelelően egy régebbi sorozat újragondolása: a brit eredeti a viszonylagosan magas költségvetés ellenére is csak négy részt ért meg. Lesz még egy dramedy is (The Ex List) amiben a főhős egy jósnő tanácsára elkezdi keresni az iazit az ex-pasijai között, és két szituációs komédia (félórás vígjáték) is, melyek közül az egyik angol importból készül (Worst Week) és egy pár esküvő előtti hetéről szól - az eredetit Pánik hete címen lehet előkeresni az HBO műsorán.

Ők érkeznek Beverly Hills-be

Titokzatos-összeesküvős

Végül nézzük meg a nézettségi versenyt magasan vezető FOX (24, Szökés, House) kínálatát, amiben a sci-fi-rajongók találnak majd leginkább néznivalót maguknak. A tavalyi termésből mindössze egy versenyző maradt talpon (Terminator: The Sarah Connor Chronicles - jön az RTL-re), ami a FOX-ot ismerve annyira nem meglepő: sok sorozatot próbálnak be, de csak nagyon kevés éli meg a második évadot. Idén erre jó esélye lehet az Aliast és Lostot is jegyző J.J. Abrams új sorozatának, a Fringe (kb. "mezsgye") című titokzatos-összeesküvős sci-fi-nek, ami a 2008 X-akták-ja lehet, hiszen van benne megmagyarázhatatlan esemény, titkos kormánykísérlet és két FBI-ügynök is, akik egy őrült tudós (szó szerint értendő, elmegyógyintézetből kell előszedni) segítségével nyomoznak nagyon titokzatos jelenségek után. A másik nagyon várt sorozatot a Buffy, a vámpírok réme és a Firefly alkotója, Joss Whedon jegyzi - egy igazi sorozatfannak már ennyitől is elgyengül a térde. A történet középpontjában egy olyan ügynökség áll, ami képes az ember tudatát tisztára törölni, és új emlékekkel feltölteni - erre utal a Dollhouse (Babaház) cím is. Az így testre szabott "babák" pedig olyan küldetésen vehetnek részt, amilyet csak a megrendelő elképzel. Ezt a szériát csak 2009-től láthatjuk, de máris olyan nagy a felhajtás körülötte, mintha a szeptemberi program része lenne. A FOX két animációs sorozatot is beindít, az egyik a Family Guy című, jelenleg is látható legendás rajzfilm spinoffja, míg a másikban egy ausztrál vígjátékot dolgoznak fel animációs formában az Arrested Development című kultikus sitcom készítői - ez utóbbit a hamarosan induló Comedy Central is bemutatja majd nálunk.

Késtségbeesetten keresem az igazit - The Ex List

Mit látunk majd mi?

Ha a szabályok nem változnak, azaz a legnézettebb amerikai sorozatok mind láthatóak a bemutató utáni egy-két évben valamelyik magyar adón is, akkor lehet, hogy minden drámát és dramedy-t látunk majd mi is, de a valóságshow-k és a vígjátékok rajongói megint hoppon maradhatnak. Szerintünk a Dollhouse-Fringe duó a FOX-tól, a Merlin, a Kings és a My Worst Enemy (NBC) már 2009 során megérkezhet valamelyik magyar kereskedelmi tévére, és hasonló sorsot jósolunk a mentalizmusra nagyon rákattant nézők kedvébe járó Mentalistnak és az Eleventh Hour-nak (CBS) is. A Life On Mars alapötlete pedig annyira jó, hogy eddig is csak azon csodálkoztunk, hogy miért nem látjuk az angol eredetit a képernyőn, így az amerikai remake érkezése nem lenne meglepetés, sőt, az sem, ha egy magyar gyártó cég bevállalná a lokalizációt, és visszatérhetnénk Csupati őrmester korába.

A felsorolt pilotok javarészéről videónk is van, itt megtekintheti mindet.