Uri Geller a Tv2-n hajlíthat kanalat

2007.08.01. 19:29
A Tv2 új műsorában a magyar származású parafenomén keresi majd utódait. De előbb még megcsinálja az amerikai és a német verziót. A show Izraelben már nagy siker volt.

Megvan a Tv2-t tulajdonló SBS és a ProSioebenSat1-csoport egyesülésének első látható eredménye, hiszen a cég német zászlóshajójához hasonlóan a magyar csatorna is megvásárolta Uri Geller esztrádműsorát, amiben a parafenomén utódait keresi. A The Successor (Utód) magyar változatát közel egy időben tűzik műsorra az amerikai és a német változattal. Az Egyesült Államokban az NBC, míg Németországban a Tv2-vel közös tulajdonban lévő Pro7 sugározza még idén az Izraelben már nagy sikerrel futott műsort.

A műsorban, ahogy az a címből is kiderül, Uri Geller állítólagos parafenomén utódát keresik majd. A műsorba, ahogy az önjelölt csodatévő hangsúlyozza, nem bűvészek, illuzionisták vagy mondjuk trükkmesterek jelentkezését várják, hanem olyan állítólag természetfeletti képességekkel rendelkező embereket, akik kanalakat hajlítanak, jövőbe látnak vagy mondjuk a gondolat erejével levitálnak át a Lánchíd alatt. Esetleg a tévéképernyőn keresztül gyógyítják a pikkelysömört. A show éppen ezért kavart nagy botrányokat Izraelben is, hiszen Uri Geller végig csodákról és nem trükkökről beszélt a műsorban, pedig a parafenomént az utóbbi pár évtizedben már többször leleplezték, legádázabb ellensége, James Randi szinte minden trükkjéről bebizonyította, hogy egyszerű szemfényvesztés.

Az amerikai verzióban már biztos, hogy Criss Angel amerikai szórakoztatóipari parafenoménnal karöltve válogat majd a jelentkezők közül a magyar származású Uri Geller. (A kanálhajlító 1946-ban Gellér György néven látta meg a napvilágot Tel Avivban, de karrierje Amerikában kezdődött a hetvenes évek elején) látta mag A műsor elvileg még idén adásba kerülhet a tengerentúlon, a Pro7 viszont biztos, hogy csak 2008-ban tűzi műsorára a show-t. Magyarország pedig minden bizonnyal csak ezután következik majd.

Uri Geller műsora eddig Izraelben ért el nagy sikert, a döntőt például az éppen tévé előtt ülő nézők több mint 50 százaléka nézte, ami a közel egy tucat általános szórakoztató csatornával rendelkező izraeli piacon kiugró sikernek számít. Az izraeli verzióban tíz aspiráns mérte össze paranormális tudását hétről hétre, közülük Geller minden héten kiszórt egyet (végül az a férfi nyert, aki élő adásban állította meg a szívverését), azt azonban még nem lehet tudni, hogy az amerikai és európai változatok mennyire térnek el majd ettől. A magyar show-ban például minden bizonnyal nagy szerepet kapnak majd emelt díjas sms-ek is.

A Blikk információi szerint ez a műsor lesz a Tv2 történetének legdrágább műsora, pedig egyrészt még kétséges, hogy a csatorna megvásárolja-e egyáltalán az amúgy nem kiemelkedően drága formátumot, másrészt a ProSiebenSat1 csoport ereje miatt az adó minden bizonnyal nyomott áron juthat majd a produkcióhoz.