Mi lesz veled, Vágó István?

2006.06.15. 10:31
A médiában egymásnak ellentmondó hírek keringenek: Vágó István megbukott, éppen új vetélkedőt fejleszt, vagy minden megy tovább, ahogy eddig? Vagy a Legyen Ön is milliomost a Való Világ 4 miatt áldozta be az RTL Klub?

Múlt héten a Blikk arról cikkezett, hogy szeptembertől nem tér már vissza a Legyen Ön is milliomos, a Népszabadságban megjelent írás szerint azonban ugyan még készülnek újabb részek a vetélkedőből, de a show felvételén már azt mondták a játékosoknak, hogy nem lehet egyelőre tudni, hogy mikor is kerül adásba a műsor. Hétvégén Vágó István a Klubrádió Hetes stúdió című műsorában pedig már arról beszélt, hogy az RTL Klub esetleg új vetélkedőt tűz ősztől műsorra, ami t ráadásul a kvízmester útmutatásai alapján készítenének.

Mi az igazság, lesz-e ősztől Legyen Ön is milliomos vagy tényleg saját vetélkedőt csinálhat Vágó István?

Kifáradt

Annyi biztos, hogy a hét éve sugárzott vetélkedő kifáradt, ráadásul a Tv2 új vetélkedője, az Áll az alku is sokat ártott a Legyen Ön is milliomosnak Májusban egyértelműen az Áll az alku vonzott több nézőt, hiszen a Tv2 táskanyitogatós vetélkedője átlagosan 1 728 246 embert ért el, és a legnézettebb adást az AGB Nielsen statisztikai adatai alapján 1 947 374-en látták. A Legyen Ön is milliomosra eközben átlagosan csak 1 512 122 embert érdekelt, és a legsikeresebb adást is csak 1 750 521 nézőt ültetett a képernyők elé. (Az utolsó adás pedig már csak 905 082 embert érdekelt, igaz, hogy a futball-világbajnokság miatt vasárnap délután került adásba).

Persze a két vetélkedőt nem lehet ilyen mechanikusan összemérni, hiszen nem egy időben kerülnek képernyőre, ráadásul az eltérő szabályok miatt más célközönséget is vonzanak, de annyi azért biztos, hogy míg a Legyen Ön is milliomos tavaly ilyenkor az éppen tévé előtt ülők közel negyven százalékát érdekelte, addig idén már csak körülbelül harminc százalék ült le a tévékészülékek elé Vágó István kedvéért.

Már volt mélyponton

Persze ez még jelenti egyértelműen a Legyen Ön is milliomos halálát, hiszen pár éve már szünetelt a vetélkedő, igaz, akkor a Való Világ összefoglalói miatt nem fért be a műsorstruktúrába. Éppen ezért sokak szerint a mostani leállás is arra utal, hogy szeptembertől indul az RTL Klub valóságshow-jának negyedik szezonja, és az Index információi szerint a csatorna tényleg ugrásra készen áll, már megtalálták a szereplőket, és bármikor felépülhet az új helyszín.

"Ha biztosak lennénk abban, hogy a Való Világ eddigi szériáihoz hasonló sikert lehet elérni egy naponta jelentkező valóságshow-val Magyarországon, akkor már rég belevágtunk volna" - fogalmazott a Való Világ 4 indulásával kapcsolatban kissé homályosan Kolosi Péter, az RTL Klub programigazgatója.

Újabb részek

Az Index információi szerint egyébként nem állt le a Legyen Ön is milliomos forgatása, az RTL Klub éppen most rendelte meg a vetélkedő újabb huszonkét epizódját. Ennek ellenére értesüléseink szerint a csatorna a nemzetközi televíziós piacon már keresi a vetélkedő utódját, de esélyeiket nagyban rontja, hogy jelenleg nem nagyon vannak sikeres műveltségi vetélkedő licencek a piacon, ráadásul a köztelevízió az utóbbi években már leamortizált már pár szóba jöhető formátumot, így a Quizfire-t és a Hoztam egy milliót című vetélkedőt is.

Annak információink szerint kisebb esélye van, hogy Vágó István saját fejlesztésű vetélkedőt indítson az RTL Klubon, egyszerűen azért, mert egy új formátumnál sokkal biztosabb pénzügyi befektetés egy már külföldön kipróbált vetélkedő megvásárlása.

"Előrehaladott tárgyalásokat folytattunk az RTL Klubbal" - nyilatkozta igen szűkszavúan az Indexnek Vágó István, aki annyit azért elárult, hogy nem egyedül, hanem a Legyen Ön is milliomos stábjábának több tagjával együtt fejleszti az új vetélkedőt.

Információink szerint a vetélkedő szabályrendszere már kész, jelenleg éppen a díszletek tervezése és a kameramozgások kialakításánál tartanak, és még a nyáron leforgatják a műsor próbaadását is. Ezek után dönt majd a vetélkedő sorsáról az RTL Klub vezetése.

Valóság lesz a valóságshow?

A már megrendelt huszonkét epizód, illetve a beharangozott szünet mind arra utalnak, hogy a Legyen Ön is milliomos szeptembertől heti egy alkalommal kerül majd az RTL Klub műsorára. A vetélkedőt egyébként eddig is csak nálunk vetítették napi rendszerességgel, a világban mindenhol csak hetente egyszer jelentkezett.

Ezeket a terveket módosíthatja, ha Vágó Istvánnak és az RTL Klubnak sikerül kifejleszteniük egy versenyképes, magyar műveltségi vetélkedőt. Ha viszont a Legyen Ön is milliomos helyett nem lesz újabb, saját fejlesztésű napi vetélkedő, akkor szeptembertől az RTL Klub talán újból megpróbálkozik egy naponta jelentkező valóságshow-val. Való Világ 4 napi adagokban.