Megúszta a híradót a Viasat3

2008.02.20. 14:53
A bíróság most mégis azt mondja, hogy nem kell hírműsort sugároznia a csatornának. Legalábbis amíg jogerős ítélet nem születik az ORTT és a csatorna közti perben. Az országossá válás miatti kötelezettségektől valószínűleg örökre megszabadul a Viasat3, mert a jogi procedúra végére már nem is lesznek ilyen kötelezettségek.

A Viasat3 megint arra kérte a Fővárosi Bíróságot, hogy függessze fel a csatornát országos műsorszolgáltatóvá minősítő ORTT-határozat végrehajtását. A Fővárosi Bíróság a kérelemnek február 20-án helyt adott, így a Viasat3 a jogerős ítéletig mentesül az országos műsorszolgáltatókkal szemben fennálló kötelezettségek teljesítése alól. Vagyis nem kell híradót sugároznia, legalábbis az ORTT és közte fennálló per befejezéséig. A per végéig pedig várhatón megszületik majd az új médiatörvény, amiben már nincs szó ilyen kötelezettségekről, vagyis a Viasat3-at már senki nem kötelezheti hírműsor készítésére.

Az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) tavaly április 11-én minősítette országos tévécsatornává a Filmmúzeumot, a Spektrum TV-t, a Viasat 3-at, valamint a Sport1-et. Az átminősítés miatt a csatornáknak elvileg napi minimum húsz perces hírműsort kéne gyártania.

A döntést mindhárom csatorna megtámadta, és kérték, hogy az ítéletig halasszák el a döntés végrehajtását. A sportcsatorna kérését a bíróság elfogadta, a filmcsatornáét és a Viasat3-ét viszont elutasította. A Viasat3 most ez ellen a halasztás ellen fellebbezett, sikerrel, a perben végső döntés azonban csak az év második felében várható.