Három éven belül legyőzzük az RTL-t

2007.10.05. 15:45
A Tv2 még egy országos adó indítását tervezi, Havas Henriket nem azért rúgták ki, mert megsértette a főnökeit, hanem mert belerúgott a saját kutyájába, Damu Roland sorsáról pedig már döntöttek, csak a szappanopera műfajának szabályai miatt nem mondhatnak semmit. Interjú Várdy Zoltánnal, a Tv2 harminchét éves vezérigazgatójával, aki augusztus elsejéig a csatorna kereskedelmi igazgatója volt.
Fotók: Barakonyi Szabolcs

A Tv2-re a vezérigazgató-váltás után átalakítás és létszámleépítés vár. Sok cikk született erről, informátoraink segítségével mi is megpróbáltuk kitalálni, hogy mi fog történni a csatornánál. Végül is hány embert küldenek el, és miért van szükség erre?

Az átszervezésnek két célja volt egyrészt, hogy az eddigi rendszernél átláthatóbbá tegyük a cég működését, másrészt, hogy az így felszabaduló pénzt visszaforgassuk, így több juthat műsorokra és például marketingre.

Harminchét embertől váltunk meg, főleg a gyártási és az it-részlegtől küldtünk el embereket, ezeken a területeken voltak leginkább párhuzamos munkakörök.

Az nem volt tovább tartható, hogy például a számítógép-beszerzéseket öt különböző részleg intézte, vagy hogy annak ellenére, hogy több részlegen is voltak kamerák, az egyes részlegek inkább külső cégtől béreltek kamerát, ha többre volt szükségük, ahelyett hogy kölcsönkértek volna egymástól. A leépítés a Tv2 és az Interaktív dolgozóinak körülbelül hat százalékát érinti. Ezzel az átalakítás lezárult.

Ez azt jelenti, hogy jövőre - információinkkal ellentétben - nem lesznek további elbocsátások?

Az átalakítás lezárult.

Csökken a Tv2 tulajdonosának kezében lévő Interaktív önállósága az átszervezés után?

A Tv2, az Interaktív és a Telefor alkotja a Tv2-csoportot, és ez a jövőben sem változik, teljesen megalapozatlanak azok a pletykák, amelyek szerint a Tv2 beolvasztaná az Interaktívot. Erre jogi lehetőségünk sincs, hiszen a hatályos törvények szerint műsoraink egy részét külső beszállítótól kell megrendelnünk.

De nőni fog a Tv2 befolyása a külső beszállítóként működő Interaktívra?

Az Interaktív a továbbiakban is jelentős beszállítója marad a Tv2-nek, de más cégeknek is dolgozik majd, ahogy jelenleg a Viasat3-nak és a német anyacégnek is készít műsorokat. Bekebelezésről tehát szó sincs.

Viszont ezentúl valódi versenyt szeretnénk a beszállítók között, vagyis minden műsorra a legmegfelelőbb gyártócéget választjuk majd ki. Szeretnénk, ha a legjobb, legötletesebb kapná meg a munkát, és nem az, aki éppen ráér.

Szeretnénk, ha a legjobb kapná meg a munkát

Vizsgálják-e, hogy az utóbbi években érte-e anyagi kár a Tv2-t amiatt, hogy éveken át szinte csak az Interaktívtól rendelt műsorokat, illetve hogy ki a felelős az esetleges károkért. Hiszen nehezen magyarázható, hogy a csatorna a piaci verseny szabályait figyelmen kívül hagyva sokáig egyetlen nagy beszállítóval dolgozott, főleg, hogy az a beszállító szorosan kötődött a Tv2 felsővezetéséhez.

Egy új vezérigazgató nem a múltban kotorászik, hanem a jövőbe néz. Nekem nem az a küldetésem, hogy feltárjam a múltat, hanem hogy új jövőképet adjak a cégcsoportnak. A jövőkép szerint pedig a Tv2-nek három éven belül piacvezetőnek kell lennie Magyarországon. Én erre koncentrálok.

Egyébként is az Interaktív soha nem volt kizárólagos beszállítója a Tv2-nek, még ha minden nap sokórányi műsort gyártanak is a számunkra. A lényeg a versenyszellem, ezért valószínűleg ezentúl nem minden munkára az Interaktív nyújtja majd a legjobb megoldást.

Ebbe az új jövőképbe nem fért bele Sváby András? Egyébként ön vagy a ProSiebenSat1-csoport vezetése menesztette az Interaktív egykori ügyvezető igazgatóját?

Ha olvasta a közleményünket, abból kitűnik, hogy Sváby András maga mondott fel. Hogy miért, azt inkább tőle kéne megkérdeznie. Én annyit tudok, hogy az átszervezéssel nem feltétlenül értett egyet.

Ugyan a cég életében kisebb jelentősége van, de mégis Sváby távozásához hasonlóan nagy médiavihart kavart Havas Henrik kirúgása is. Visszagondolva jó döntésnek tartja hogy egyik első lépéseként, látszólag személyes sértettségből felfügesztette a műsorvezetőt, amikor eddig ennél botrányosabb kijelentései után is rendre kiálltak mellette?

A döntés értékelésénél nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy mi lett az eredménye. Havas Henrik helyére Azurák Csaba került, aki minden szempontból jobban illik a csatorna arculatához, ráadásul vele a Mokka tíz-tizenöt százalékkal magasabb nézettséget ér el, mint Havassal, és kiemelkedően népszerűbb a nők és a fiatal célcsoportok körében.

Havas Henrik esetében azonban médiacirkusz alakult ki

A döntés meghozatalában viszont nem játszottak szerepet ilyen megfontolások, és az átszervezésekhez sincs semmi köze. Ez egy helyzet volt, amit kezelni kellett. És ez még csak nem is rólam szól. Itt volt egy ember, aki bejött a munkahelyére, és a nagy nyilvánosság előtt, a tévében, rossz színben tűntette fel a főnökét, a szerkesztőket és történetesen a Tv2 vezérigazgatóját is. Ha egy csavargyárban valaki húszpercenként kirohan az utcára, hogy ott kikiáltsa, de hülyék, akikkel együtt kell dolgoznia, akkor senki sem vonná kétségbe, hogy ennek az embernek semmi keresnivalója ennél a csavargyárnál. Havas Henrik esetében azonban médiacirkusz alakult ki.

Nem lehet, hogy a médiacirkusz kialakulásában azért annak is szerepe van, hogy Havas Henrik sok mindent megúszott már a Tv2-nél, ráadásul nem sokkal később Damu Roland is megúszta, hogy bántalmazta egyik munkatársát?

A múltról nem tisztem ítélkezni, de azért hozzá kell tennem, hogy Havas Henrik ebből a stílusból él már harminc éve mint újságíró, de most ezt a fegyvert saját kollégái felé fordította. Más, ha belerúgsz egy kutyába az utcán, mert megtámadt, és más, ha hazamész, és belerúgsz a saját kutyádba, mert éppen ideges vagy.

Damu Roland esetében pedig a Tv2 csupán annyit kommunikált, hogy a nézők majd meglátják, mi lesz a színész által megformált karakter sorsa a Jóban-rosszban című szappanoperában. A szappanopera műfaja miatt ennél nem mondhatunk többet, de az ügyet a Tv2 megvitatta, és meghozta a döntést Damu Rolandról.

Azt mondta, hogy terveik szerint három éven belül piacvezető lesz a Tv2. Hogyan akarják elérni, amikor a Tv2 nézettsége jelenleg elmarad az RTL Klubétól, ráadásul amíg a konkurencia lassan több mint egy tucat szatellitadóval rendelkezik, és sales house-a jó néhány egyéb csatorna reklámidejét értékesíti, addig a Tv2 egyetlen próbálkozása, az Írisz mára megszűnt, a sales house, amit egyébként két hónappal ezelőtti kinevezéséig ön vezetett, most csupán egyetlen nem Tv2-s terméket, a Patika tv-t értékesíti?

A Tv2 egyrészt kereskedelmileg sokkal sikeresebb az RTL-nél, hiszen az alacsonyabb nézettség ellenére folyamatosan növeltük a cég piaci részesedését. Ez természetesen mindkét csatornára igaz, konkurensünk viszont egyéb módszerekkel is növelte piaci részesedését.

A Tv2 egy kockázatitőke-alap tulajdonaként nem választhatta azt az utat, amit az RTL. Nem tehettük meg, hogy a törvényi kereteken kívül, a kiskapukat keresve, különböző cégekkel papíron nem létező kapcsolatokat kialakítva csatornákat hozzunk létre. Egyébként is, hivatalosan az RTL-nek nincs semmi köze a vele kapcsolatban álló kis csatornákhoz. Az más kérdés, hogy a tulajdonos IKO-csoport egy romániai leányvállalata adókat indít Magyarországon.

Az Írisz tévével azért a Tv2 is próbálkozott ilyesmivel.

Igen, az Írisz tévével belekóstoltunk ebbe az üzletbe, de rájöttünk, hogy ez nem a mi világunk.

Nem a huszonharmadik filmcsatorna lesz

De folytatom. Más csatornák reklámidejét értékesíteni, sales house-t építeni pedig jelenleg veszteséges vállalkozás Magyarországon, és a nyakamat teszem rá, hogy az RTL Klub is veszteségesen működteti ezt az üzletágát. A kábelcsatornák bevételének ugyanis olyan kis százaléka származik a reklámokból, hogy ezért nem érdemes dolgozni. Ha egy telefonos játékkal pár óra alatt 30-40 milliót kereshet a Tv2, akkor nem érdemes egy egész éven át dolgozni egy kis kábelcsatorna reklámidejének értékesítésével.

Mi arra várunk, hogy a törvényhozók az új médiatörvényben engedélyezzék számunkra új csatornák indítását. És ha mi új adót indítunk a magyar piacon, akkor az nem a huszonharmadik filmcsatorna lesz, hanem egy erős csatorna. Ugyanazt szeretnénk elérni, amit anyacégünk a német piacon. Ott is egy erős RTL és több tucat hozzá kapcsolódó kis adó létezik, de a Sat1 és a Pro7 nézettsége együttesen messze felülmúlja ezeknek a nézettségét.

És addig mit szeretnének megváltoztatni a Tv2 műsorstruktúrájában?

A Tv2 egy merész, de nézőbarát csatorna szeretne lenni. Sok olyan dolgot tervezünk, amely nem is kerül sok pénzbe, csak a hozzáállásunk kell megváltoztatni. Jóban Rosszban-rajongói klubokat hoznánk létre, a nézőknek beleszólást biztosítanánk abban, hogy milyen filmeket nézzenek például csütörtök esténként, illetve egyre több nézők által küldött videót sugároznánk az Aktívban és a Favoritban. Miután kialakítottuk a Tv2 új imidzsét, már csak meg kell tölteni tartalommal.

A Tv2 egy merész, de nézőbarát csatorna szeretne lenni

Sokkal tudatosabb műsorépítésbe fogunk kezdeni, több figyelmet fogunk fordítani a főműsoridő előtti programokra, ebben az idősávban is napi, saját gyártású műsorokat tervezünk. Emellett fontos, hogy a főműsoridőben olyan programokkal is jelentkezzünk, amikről beszélnek az emberek. Mint amilyen a Megasztár volt. Idén reményeink szerint ilyen lesz a Nagy Fogyás, ami október 9-én kedden startol. Jövőre pedig terveink szerint ilyen fontos műsor lesz Uri Geller show-ja, ami Közép-Európában csak a Tv2-n lesz majd látható.

A sikerhez azonban át kell alakítanunk a műsorgyártási és a programtervezési koncepciónkat. Ehhez a Tv2 csapatához újabb embereknek kell csatlakoznia, akiknek talán merészebb terveik vannak. De ezek az új emberek csak kiegészítő elemek lesznek a Tv2 programmingrendszerében, és nem helyettesítők.

A Tv2 elkövetkező éveit nagyban meghatározza majd a digitalizáció. A csatorna csak akkor kerülhet be az első, ingyenesen fogható multiplexbe, ha a koncesszió lejárta előtt két évvel, már 2010-ben abbahagyja az analóg műsorszórást. Elfogadja a cég az állam ajánlatát, vagy lehet, hogy Önök nem is siettetnék annyira a digitális átállást?

A Tv2 támogatja a digitális földfelszíni sugárzás fejlődését, de csak a megfelelő jogi és gazdasági környezet megteremtése után. Először is szeretnénk, ha eltörölnék a tilalmat, ami miatt nem indíthatunk több csatornát, megváltoztatnánk a reklámkorlátozásokat, és létrejönne egy hatékonyabban működő médiaellenőrző testület.

Naponta legalább egy órát nézem a Mokkát

Ezek után már csak egy kérdés marad: hogy ki állja a cechet. Ha az az elvárás, hogy a Tv2 ingyen adja a tartalmát, vagy hogy még mi fizessünk a terjesztésért, akkor sajnos nagyon rövid életű lesz ez a kezdeményezés, mivel a minimum az, hogy nekünk fizessenek a tartalmunkért. Hiszen ez a platform nélkülünk el sem tud indulni.

Ezentúl pénzt kérnének a Tv2 műsorának továbbterjesztéséért? Ez azt jelenti, hogy a kábelszolgáltatóktól is előfizetési díjat szednének, mint az összes többi kábelcsatorna?

Abszolút. Már elkezdtünk tárgyalni a kábelszolgáltatókkal, akik ugyan nem örültek, de meg kell érteniük, hogy az utóbbi években átalakult a piac, és tarthatatlan, hogy amíg minden adó pénzt kap tőlük, addig egy olyan értékes és drága műsort kínáló adó, mint a Tv2, ingyen adja a tartalmát.

Még egy utolsó kérdés. Szokott még tévét nézni a munkaidőn kívül, csak úgy, szórakozásból? Melyik a kedvenc műsora?

Naponta legalább egy órát nézem a Mokkát, és esténként is szoktam néha tévézni. A kedvenc műsorom pedig a Született feleségek, azt mindig megnézem. Még ha nem is én vagyok a sorozat célcsoportja.