VB a tévében: vezet Olaszország

2002.06.21. 16:20
Tizenhét országban végez műszeres televíziós közönségmérést az AGB csoport. A labdarúgó világbajnokság, amely gyakorlatilag globális tévéműsort jelent egy hónapon át, kitűnő alkalom arra, hogy összehasonlítsák a különböző országok lakosságának érdeklődését. Az alábbiakban közölt adatok a csoportmérkőzések és a nyolcaddöntők átlagos nézettségének százalékos megoszlását mutatják néhány kiemelt országban.
Olaszországban a többi országban nem tapasztalt, kiugró mértékű érdeklődés övezte a labdarúgó világbajnokság eddigi mérkőzéseit. Természetesen ehhez az is hozzájárult, hogy a hazai válogatott kijutott a világtornára, illetve egészen nyolcadöntőig a torna megnyerésére is esélyesnek tartották. A Dél-Korea-Olaszország találkozót az olasz lakosságnak átlagosan 37,7 %-a kísérte figyelemmel, míg a Mexikó-Olaszország összecsapást a népességnek 33,8 %-a. Az Olaszország-Horvátország találkozót is a lakosság 29,2 %-a látta, míg az Olaszország-Ecuador összecsapás esetében ez a mutató 27,7 %. A nézettségi rangsor következő helyén a nyitómérkőzés áll, melyet az olasz lakosság 13,4 %-a nézett meg.

Lengyelország nemzeti válogatottja is kijutott a vb-re, és ebben az országban is folyik műszeres közönségmérés. Természetesen itt is főként a hazai válogatott összecsapásait kísérte kiemelt figyelem, így a vb-mérkőzésekre vonatkozó toplistát a Dél-Korea-Lengyelország mérkőzés vezeti 17,5 %-kal, míg második a lengyel csapat USA ellen játszott meccse 16,1 %-kal. A dobogós helyek utolsó fokán szintén a nemzeti válogatott Portugália elleni meccse áll 15,8 %-kal. A soron következő, negyedik legnézettebb mérkőzés a Lengyelországban is a nyitómérkőzés volt, a Franciaország-Szenegál találkozót a lengyel összlakosság 9,6 %-a kísért figyelemmel.

Törökország szintén olyan ország, melynek válogatottja szerepel a vb-n. Mint látjuk, itt is a hazai válogatott mérkőzéseit kíséri kiemelt figyelem, amit feltehetően a török válogatott kiemelkedő vb-szereplése csak tovább fog növelni. Törökországban a nemzeti válogatottnak a Costa Rica elleni mérkőzését a lakosság 21,2 %-a kísérte figyelemmel. A képzeletbeli dobogó második fokán a török válogatott Brazília elleni összecsapása áll 15,6 %-kal, míg a harmadik helyre a Törökország-Kína mérkőzés küzdötte fel magát, 15,4 %-kal. Összehasonlításképpen, a jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján a negyedik legnézettebb mérkőzés a Svédország-Szenegál találkozó volt, melyet a török lakosság 6,1 %-a kísért figyelemmel.

Cipruson a legnézettebb mérkőzés a Dánia-Anglia összecsapás volt, melyet a lakosság 8,3 %-a kísért figyelemmel. A második legnézettebb találkozó szintén az angolok meccse volt, melyet a svédek ellen vívtak (7,9 %), míg a harmadik helyen a spanyol-ír nyolcaddöntő nézettsége áll (7,3 %).

Szlovéniában a legnézettebb vb-találkozók szintén a nemzeti válogatott összecsapásai voltak. A spanyol-szlovén találkozót a lakosság 18 %-a, míg a Dél-Afrika-Szlovénia mérkőzést 16,4 %-a látta.

Görögországban a legnézettebb világbajnoki mérkőzés az Argentína - Anglia találkozó volt, melyet a görög lakosság 7,9 %-a kísért figyelemmel. A második legnézettebb mérkőzés az angol-svéd összecsapás volt, melyet a népesség 7,1 %-a látott, míg a harmadik helyen a Brazília-Kína találkozó áll 7,1 %-os nézettséggel.

Romániában a 2002-es labdarúgó világbajnokság eddig lejátszott mérkőzései közül a legnézettebb a Spanyolország-Írország nyolcaddöntő volt, melyet átlagosan a román lakosságnak 14.5%-a kísért végig.

Ukrajnában az Anglia-Svédország összecsapás vezeti a vb nézettségi toplistáját, viszonylag szerény, 6%-os nézettséggel.